El ple municipal extraordinari celebrat aquest dimarts a la tarda ha servit per aprovar de forma inicial el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Llinars del Vallès. Aquesta nova aprovació inicial s’ha fet per donar totes les garanties jurídico-administratives a la tramitació, i a més tornarà a donar a la ciutadania la possibilitat de fer les aportacions que considerin en forma d’al·legacions. El punt ha comptat amb els vots favorables d’ERC, PSC i Junts i els vots en contra de SUMEM, Fer Poble i MALL.
Amb l’aprovació inicial es dona el vist i plau a la nova proposta de POUM, que incorpora el nou àmbit Pla Morató, el nou àmbit urbanístic a l'entorn de Flamagàs i les noves determinacions resultants dels informes sectorials rebuts durant la informació pública de la primera aprovació inicial del document.
Alhora, s’inicia el procés d’informació pública per 45 dies hàbils i es suspèn l’atorgament de llicències urbanístiques al sector Flamagàs i Pla Morató.
El regidor d’Urbanisme, Pere Grivé, ha destacat que es volia portar el punt al ple ordinari de gener, però que el fet d’haver-se’n convocat un d’extraordinari per resoldre les al·legacions de les Ordenances Fiscals ha fet que s’aprofités la sessió.
Grivé ha defensat que la proposta “no s’inventa res que no estigui aprovat o coordinat per la Generalitat”, que "recull les indicacions del Departament d’Urbanisme” i que “segueix els criteris que marca el Pla Territorial Metropolità”.
En aquest sentit, el regidor ha precisat que s’han eliminat les propostes de sòl industrial de Can Colomé i de la zona del Coll-Breinco, que s’ha valorat positivament la proposta del Pla Morató que “no incorpora res nou transcendent, a excepció de l’afectació en sòl urbà de la zona de protecció de la indústria de Flamagas”. A més, ha indicat que la nova proposta recull les indicacions dels diversos informes sectorials i algunes de les al·legacions efectuades per la ciutadania.
Grivé ha recordat que la tramitació del nou POUM es va iniciar l’any 2016. Des de llavors ha recordat que hi ha hagut participació ciutadana i política, exposicions al públic, informes sectorials i correccions per part de de la Generalitat: “Ningú afectat, especialment els grups polítics, pot al·legar que no coneix el document. I els últims canvis han estat motiu d’estudi, debat i al·legacions per part de tothom. Entenem que el document està molt treballar, per tant la seva tramitació serà àgil fins a l’aprovació definitiva del POUM”.
Els grans temes
D’aquesta manera, el nou POUM redueix el sòl urbanitzable destinat a habitatge allà on ha estat possible. Grivé ha destacat que “amb la nova proposta ja hi haurà prou oferta d’habitatge”. També es proposa sòl urbanitzable per activitat econòmica al sector de l'antiga Bòbila, seguint les indicacions de la Generalitat, per donar l’oportunitat de mantenir i augmentar l’oferta de llocs de treball.
Finalment, es proposa crear un Parc Fluvial al voltant del riu Mogent per, segons ha destacat Grivé, “protegir-lo, endreçar-lo, eliminar el barraquisme, crear zones altament protegides per la flora i la fauna i fer d’aquest espai un lloc de passeig i salut per als ciutadans”.
Per la seva banda, amb les cessions del Pla Morató, Grivé ha explicat que “aconseguirem fer públic bona part d’aquest espai i podrem preservar-lo”, i que ses convertirà en un lloc de passeig per la ciutadania de Llinars i també de Cardedeu.
“En total, les 70 hectàrees del Parc Fluvial del Mogent, connectades amb les 59 del Pla Morató, posaran a disposició de la ciutadania 129 hectàrees d’espai públics verds protegits. Acabarà sent l’espai verd públic més gran del Vallès Oriental”.
L'opinió dels grups
Per part de Junts, Jaume Majoral ha defensat que “tenir una visió diferent del mateix territori és lícit, però al final en política s’han de comptar els vots. El POUM s’ha anat ajustant a les diverses realitats i al final un estament superior dirà si és correcte. Agradi més o menys”.
Fidela Frutos, del MALL, ha lamentat el temps d’intervencions, el temps per estudiar l’expedient i l’horari del ple. Pel que fa als anys de tramitació del POUM, ha criticat que “si s’està tardant tant és perquè les coses no s’estan fent correctament, i això està tenint un sobrecost per la ciutadania”. També s’ha mostrat en contra que “el connector ecològic del Pla Morató esdevingui un nou sector terciari”; del que ha definit com "una futura reserva de creixement per al nucli urbà que ara maquillen amb sòl no urbanitzable de propietat pública procedent de la cessió dels propietaris”; i de “la conurbació entre Llinars i Cardedeu”. També ha alertat de "la inundabilitat de zones residencials i d’activitat econòmica”.
Des de Fer Poble, Arnau Riera també ha criticat el dia i l’hora del ple i el temps que han tingut per analitzar la documentació. Ha alertat que el nou POUM “preveu tenir sòl disponible per arribar a la construcció de 3.000 habitatges nous abans del 2040. Aquest POUM permetria fer 200 habitatges nous cada any. Segurament això no passarà, però ho permet”.
Riera tampoc ha acceptat “la substitució de 35 hectàrees de sòl agrícola i forestal per sòl industrial i zones d’activitat econòmica i serveis”. I ha lamentat: “Cobrir terres fèrtils de ciment per posar-hi polígons logístics, oficines o centres comercials vol dir dificultar l’accés a la terra a la pagesia, anar en direcció contrària a la sobirania alimentària i disminuir la capacitat d’absorció d’aigua que té la terra, i a l’estiu augmentar l’efecte illa de calor”. Ha finalitzat criticant que és “un POUM obsolet que encara creu que un creixement infinit és possible, que el canvi climàtic no existeix i que els recursos naturals són il·limitats. Amb menys camps, menys diversitat, menys petit comerç i menys qualitat de vida”.
Gerard Coderch, de Sumem, també ha lamentat l’aprovació en un ple extraordinari. Ha dit que des de la primera aprovació inicial, “Llinars ha crescut significativament i conceptes com canvi climàtic i zones inundables han generat major consciència sobre la importància dels planejaments urbanístics i la conservació de la natura”. Per això ha demanat obrir un nou procés de participació ciutadana perquè la gent pugui opinar. Ha lamentat que el nou POUM “sacrifica zones verdes i agrícoles per convertir-les en industrials”. “No necessitem més indústria de la que ja tenim. El que realment necessita Llinars és preservar espais agrícoles i zones verdes, que són el nostre gran valor diferencial”. I ha apostat per “un Llinars verd i agrícola, amb teixit industrial equilibrat, que ja el tenim”.
Pel que fa al PSC, Joan Ramon s’ha mostrat sorprès per les crítiques mediambientals al nou POUM “perquè el pla protegeix 130 hectàrees de zona verda i boscosa” i per les demandes de preservar el model de poble: ”Sona més que no volem blocs de pisos o que no volem que vingui gent de fora”. I ha insistit: “La visió que ens proposen sembla més la que fa algú que viu en un xalet, que treballa com a professional laboral i sovint a casa, més que no pas la de la majoria de les 5.593 persones de Llinars, la població activa, que necessiten d’un sou per tirar endavant un projecte de vida, per adquirir un habitatge. Estem parlant de la possibilitat d’emancipar-se dels joves i de la possibilitat de la gent de tenir la feina a prop de casa”. Ramon ha recordat que al municipi hi ha 3.900 llocs de treball: “No cobrim el 100% de les persones que tenen ganes de treballar”. I ha defensat la indústria: “És important tenir uns sous que garanteixin viure. I aquests, per desgràcia, no estan a l’hosteleria, sectors serveis o professions menys qualificades i sovint no estables. Sinó a la indústria. Què direm als treballadors d’una fàbrica que necessita créixer però no li podem oferir més sòl?”.
Finalment, Josep Aixandri, d’ERC, ha volgut destacar que “aquest ple no l’ha convocat l’equip de govern. Es fa perquè, fent ús dels seus drets democràtics, el MALL i un ciutadà han presentat al·legacions. La urgència ve donada perquè, si volem que les ordenances siguin efectives l’any que ve, han d’estar aprovades i publicades abans de l’1 de gener. No fer aquest ple aquests dies li suposaria a l’Ajuntament deixar d’ingressar 400.000 euros”.
Aixandri també ha defensat que s’arribarà al 2027 “amb tots els equipaments dotats de biomassa o plaques solars i amb l’enllumenat públic amb LEDs. Reduirem en més de 200.000 euros les despeses en electricitat i gas. I aquest 2024 hem canviat més de 2.500 metres de canonades per combatre la sequera. Per ser un govern poc implicat en el canvi climàtic, no està gens malament”, ha ironitzat.
Pel que fa al POUM, ha recordat que les 70 hectàrees al voltant del Mogent i les 50 del Pla Morató que s’aconseguiran són més que les 40 de la Devesa, a Girona, o el Parc de la Ciutadella i el Zoo, a Barcelona, que arriben a les 30: “Preferim que la decisió final d’aquests assumptes depengui del consistori que hi hagi en el futur. Els representants del poble son els que coneixen més i millor què li convé al poble”.
Finalment, Aixandri ha dit que al seu grup de govern “tenim 20 fills i 19 néts. A l’igual que vostès, nosaltres també volem el millor pels nostres descendents, un poble on s’hi pugui viure, treballar, gaudir dels equipaments públics i de l’entorn privilegiat”.