El Govern fa oficial la declaració de Cal Pons com a Bé Cultural d'Interès Nacional, endarrerida pel 155

El procés de tramitació d'aquest reconeixement ha trigat més de l'habitual en no haver-hi un executiu que pogués prendre oficialment l'acord

24 de juliol de 2018, 17:07
Actualitzat: 22:00h
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig.
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig. | Aida Morales/Arxiu
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha aprovat aquest dimarts la declaració com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) de la colònia Pons de Puig-reig, situada a la ribera dreta del riu Llobregat. La declaració es fa en la categoria de conjunt històric.

L'Ajuntament de Puig-reig va fer públic l'abril de 2017 que la colònia Pons, un dels set antics nuclis industrials que té el municipi, rebria aquest reconeixement. El 3 d'abril de 2017 el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar la incoació de l'expedient per a la posterior declaració de la colònia com a BCIN. Segons fonts del departament de Cultura, el procés de tramitació d'aquesta declaració ha trigat més de l'habitual, perquè hi ha hagut un llarg període de temps sense acords de Govern a causa de l'aplicació de l'article 155. La tramitació del reconeixement s'ha tancat aquest dimarts amb l'aprovació final del Govern de la Generalitat. 
Cal Pons ha estat escollida com un Bé Cultural d'Interès Nacional per la seva idiosincràsia. L'Ajuntament de Puig-reig treballava en aquest pas des de fa tres anys, ja que això ha d'ajudar a posar en valor, rehabilitar i tornar a donar vida a aquest conjunt d'elements patrimonials. 

Els orígens històrics de la colònia es remunten a quan la família Pons va adquirir la finca on s'havia de construir l'any 1875 i el mateix any ja es van iniciar les obres. L'any 1880 es va inaugurar la fàbrica, i el 1910 estava construïda la totalitat de la colònia, que va ser visitada el 1908 pel rei Alfons XIII. L'impulsor de Cal Pons va ser Josep Pons i Enrich (1811 - 1893) nascut a Manresa, important industrial empresari, fundador entre altres empreses de Caixa Manresa. La colònia va anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials fins al seu tancament l'any 1992. 

La colònia Pons comprèn bàsicament dues àrees: una àrea industrial i una àrea residencial, a més de diversos equipaments. Inclou diversos edificis que van ser construïts pel mestre d'obres Francesc Joan Canals i una església projectada per l'arquitecte Josep Tarres Argullol. A l'àrea industrial destaquen les fàbriques, magatzems, oficines, tallers, xemeneies, canal i resclosa. A l'àrea residencial, els habitatges dels treballadors, els xalets dels amos i altres edificis amb usos vinculats al funcionament de la colònia. 

La delimitació de la colònia com a conjunt històric també inclou la protecció del seu entorn, així com totes les edificacions, elements i espais. 
Arxivat a