Konvent desafia l’espai durant el mes de maig

​L’Associació Cultural inaugura la nova exposició “Espai de llocs” i presenta “Nochera” el proper dissabte 6 de maig. Més de 20 artistes d’arreu del món es concentraran a Cal Rosal per exposar i explicar les seves obres

03 de maig de 2017, 20:29
Actualitzat: 20:36h
Fotografia del projecte de Tomeu Coll
Fotografia del projecte de Tomeu Coll | Tomeu Coll
Konvent excava en la seva essència durant aquest mes de maig, inaugurant una nova exposició centrada en la situació espai-temps. Serà aquest proper dissabte 6 de maig a les 17.00 hores, amb la presentació de l’exposició “Espai de llocs”, que centrarà el seu discurs cultural durant aquest mes, i la presentació de Nochera. Dues activitats culturals que ompliran l'espai d'obres, fotografia, poesia, música i experiències. La primera, dirigida per Rosa Cerarols, mostrarà una mirada àmplia al voltant de la construcció del territori, de l’entorn, de l’espai i el lloc. Un itinerari d’espècies d’espais, de visions distòpiques, de jocs transformatius en l’eix de l’espai-temps. Un espai per reflexionar sobre l'abandó i la vida. Del Konvent, com a exemple de destrucció i construcció. Quants Konvents abandonats podríem trobar pel món?

En aquesta exposició, es podran trobar diferents espais que els artistes ompliran d’arts. Entre aquests, l'obra "Camí brodat" de Maria Coma, que connectarà passat i present des del Berguedà i la seva identitat, a través del vermell en forma de tela i pigment en totes les seves fotografies. Una exposició que plasmarà la seva connexió amb la colònia tèxtil de Cal Rosal, on la seva àvia va treballar durant tretze anys, i on la fàbrica i l'entorn del Berguedà en són els protagonistes. Konvent, però, també oferirà un nou recurs d'espai fet a mida, basat en el projecte de l'artista visual Sara Lorite. Aquest es materialitzarà en forma d'audioguia, on cada espai de l'edifici s'omplirà d'història a través de tretze relats que els visitants podran anar descobrint. En aquests, història, espai i tradició veuran néixer tretze dones, tretze lluitadores, tretze relats i tretze passes endavant. Però Konvent no és ell mateix si no viu en plena transformació. Per això, l’exposició del maig també inclourà el projecte laberíntic de Latrini Studio, una sèrie de recorreguts en la història per entendre les complexitats del segle XX, i la tria de les decisions vitals de les dones, en un context industrial i tèxtil. D'aquesta manera, l'estudi de disseny multi i transdisciplinari mesclarà espai i experiència en el projecte "Futurs prefabricats: un assaig espacial", on es convidarà els visitants del Konvent a viure una experiència única, de tria de les seves pròpies decisions.

L'espai, per altra banda, també s'omplirà d'imatges. Konvent es transformarà de nou en escenari d'experiències i, en el cas del projecte de Blanca Viñas, "Introspeccions ingràvides", també de paisatges ingràvids, sovint convertits en refugis. Una exposició on la fotografia analògica serà la protagonista, jugant amb diferents càmeres i rodets, i manipulant l'emulsió sensible de la pel·lícula, amb dobles exposicions. D'aquesta manera, Viñas oferirà realitats paral·leles, espais dobles i percepcions, potser, imaginàries de l'entorn, deixant la participació a l'atzar.

L’abandonament de l'espai centrarà, també, una part important de l’exposició. Serà de la mà de Júlia Clay i Geppe Monrós. Cal reflexionar, de fet, sobre si cap lloc està totalment abandonat o a l'espera d'encaminar una nova vida. El seu projecte, basat en l'experiència de tretze mesos de viatges i 39.000 quilòmetres per 24 països descobreix una col·lecció fotogràfica documental plena d'espais suposadament en desús. Les fotografies que exposaran al Konvent s'acompanyaran, a més, d'una pel·lícula documental que es presentarà el proper cap de setmana del 13 de maig, amb posterior debat. En la mateixa línia, Stefan Baumann portarà a Cal Rosal "Neglected Spaces; Europe in Abandonment", un document que explicarà què passa amb els llocs, quan aquests queden enrere i la naturalesa se'ls menja. Tot un tribut a la decadència, un rescat contra l'oblit i una manifestació del surrealisme inherent.

I parlant d'espais, molt a tenir en compte l'espai intern. "Quan siguis mare, tot canviarà", farà reflexionar l'artista Mercè Rodríguez a "Espai ocupat". Una obra fotogràfica basada en la seva experiència personal de camí a la Xina, on van conèixer Yu Hang, llavors un bebè de vuit mesos amb qui va començar a teixir entranyables fils vermells. Konvent, però, és llum i també realitat ben crua. En aquest camí, l'obra de Tomeu Coll, "Badlands: A Hadnful of Bones" desgranarà una altra realitat vinculada a l'espai artístic. Què passa amb les males terres? Què passa quan la llum se’n va? Un recull fotogràfic, periodístic i documental, sempre en blanc i negre, que plasmarà els espais més foscos d'un territori sempre canviant.
 

Fotografia del projecte de Mercè Rodríguez Foto: Mercè Rodríguez


Finalment, l'exposició de maig integrarà també tres obres més. "Gypsy Soul" és un projecte visual de Jordi Oliver, que documenta la vida quotidiana i la migració gitana a diversos llocs del món, des d'Andalusia fins Rajasthan. Ell mateix la va viure, retratant l'ànima gitana i el nomadisme a través de 1.500 fotografies, de les quals el Konvent n'oferirà un tast. I del nomadisme, al sedentarisme. Com pot canviar el lloc més íntim? Això és el que explicarà Laura Cuch a "El millor lloc del món", una sèrie d'imatges d'un pis de 135m2 que les percepcions van transformant. I per acabar, 19 estudiants de l'Escola Massana de Barcelona treballaran el concepte d'obediència i gratitud. Serà a través d'un projecte viu, basat en l'experiència i el procés, on aquests es proposaran ser obedients al llarg dels dies que duri l'exposició, intentant reaccionar, a la colònia, davant de 19 frases extretes de la normativa cívica de Barcelona. "Infracció", "incivisme", "falta" i "desobediència" seran murs sobre els quals reflexionar.

La presentació de l’exposició donarà pas a tot un seguit de caps de setmana en què Konvent estarà obert, omplint els seus espais d’aquest mateix concepte. A la presentació, els artistes desgranaran alguns dels detalls de les obres.

Presentació de Nochera

Poc després de la inauguració de l'exposició, Konvent presentarà, a les 18.00 hores, Nochera, un llibre-concepte d'artista, que gira entorn de la nit, i amb només 100 capses úniques, numerades i signades. Aquestes contenen textos de Lluís Calvo, Joan.M.Minguet, David Castillo, Maria Sevilla, Josep Grifoll, Míriam Cano, Pep Espelt, joan josep camacho grau, Meritxell Cucurella-Jorba (tx), Enrique Irazoqui, Blanca Llum Vidal i Arnau Pons; una carpeta amb tres làmines de Jordi Pagès, numerades i signades; i un llibre-CD de David Caño, amb amb pròleg d’Antònia Vicens i poema-epíleg de Martí Sales, Guim Valls i Núria Martínez-Vernis. També conté un CD amb cançons inèdites fetes a partir del poemari de Lu Rois, Joan Colomo, Meritxell Gené, Antonio Baños (Carradine/Boncompany), M.A.Blanca (Manos de topo), NOIA, Enric Casasses&Feliu Gasull, Niño de Elche, Ferran Palau, Ovidi3&Mireia Vives, Eduard Escoffet, Borja Penalba, Ivette Nadal, Rodrigo Laviña&Ignacio Valbuena i la col•laboració especial de Nacho Vegas.

En aquest també hi ha una carpeta amb fotografia de Carles Mercader, un DVD de videocreació de Zoë Valls, un guió inèdit de José Maria Nunes, i una carpeta amb un poema inèdit de David Caño cal·ligrafiat per Jordi Pagès. Exemplars únics, que s'exposaran, i que alguns dels artistes implicats acompanyaran durant tota la tarda i vespre. La presentació també comptarà amb un concert de la pianista i compositora Lu Rois, i un sopar popular. A continuació, la presentació de Nochera es complementarà amb recitals de poesia i un tast d'electrònica radical i distorsionada, de la mà de "Dead Normal".
 

Fotografia del projecte d'Stefan Baumann Foto: Stefan Baumann