Al voltant de 2.000 persones han gaudit en directe de l'espectacle La Patum flotant, una proposta inèdita a càrrec de David Moreno i Cristina Calleja amb motiu del 19è aniversari de la declaració de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat. Màgia, llums, música i acrobàcies s'han apoderat de la plaça de Sant Pere, certificant la qualitat de la proposta inspirada en Flotados, de la mateixa companyia i que ha voltat per una vintena de països.
Dos pianos a l'escenari: l’un, en posició horitzontal i sobre la plataforma; i l’altre, a vuit metres d’alçada, en posició vertical. La representació ha aprofitat la superfície dels dos pianos per projectar-hi imatges de la festa, a mesura que s'interpretaven les adaptacions de les melodies patumaires. Moreno, al piano, ha comptat amb l'acompanyament musical de Rebeca Olmedo i David Ges.
I mentre tot això passava, Calleja hi ha posat l'espectacularitat amb les acrobàcies. Primer, des de l'interior del piano alçat, simulant el foc d'un salt de plens. Després, reinterpretant el ball de l'àliga entre teles, per tornar a baixar a la superfície. Finalment, ha posat en moviment un apoteòsic tirabol damunt el piano de l'escenari.
Més enllà de la funció, la commemoració de l'aniversari ha tingut el punt de formalitat amb l'homenatge anual a tres persones lligades a la festa i protagonistes de l'edició d'enguany del programa d'entrevistes Vides de Patum, impulsat per l'Ajuntament de Berga i el Consell Municipal de La Patum. Enguany es reconeix l'aportació i trajectòria d'Alfons Alsina Palleco (Vestidors de plens i maces), Josep Casals (Turcs i cavallets) i Jordi Subirana (Gegants). A tots tres se'ls ha entregat un diploma i un llapis de memòria amb l'entrevista íntegra, i han aprofitat l'esdeveniment per expressar el seu record a les persones amb qui han coincidit al llarg de tants Corpus, i en especial per aquelles que ja no hi són.
L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha tancat la part dels homenatges destacant la importància que persones com Alsina, Casals i Subirana es prestin a participar en les entrevistes de Vides de Patum perquè "servirà per explicar la festa a futures generacions". El batlle també ha reivindicat la "perseverança" de la festa per aconseguir la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat i la continuïtat de l'esforç previ a la proclamació durant els últims 19 anys.