Berga enlaira La Patum per celebrar els 19 anys de la Declaració de Patrimoni de la Humanitat

David Moreno i Cristina Calleja dirigeixen i protagonitzen l'espectacle «La Patum flotant», proposta que combina música, acrobàcies i teatre al bell mig de la plaça Sant Pere

Cristina Calleja, Ivan Sànchez i David Moreno han explicat la proposta titulada 'La Patum flotant'
Cristina Calleja, Ivan Sànchez i David Moreno han explicat la proposta titulada 'La Patum flotant' | Lídia López
18 de novembre de 2024, 15:45
Actualitzat: 15:47h

La plaça Sant Pere serà l'escenari, aquest 24 de novembre, de la commemoració dels 19 anys d'ençà de la proclamació de La Patum com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Per tercer any consecutiu, l'Ajuntament de Berga aposta pel gran format a l'exterior per incentivar la participació de la ciutadania en l'acte, comptant enguany amb l'adaptació de l'espectacle Flotados de David Moreno i Cristina Calleja. La proposta s'ha titulat La Patum flotant i tindrà lloc a les 18.00 hores.

Un piano sobre una tarima i un altre penjant en vertical a vuit metres d'alçada. Aquesta composició única serà l'eix vertebral mitjançant el qual es desplegarà La Patum flotant, amb David Moreno a les tecles i comptant també amb les danses i acrobàcies de Cristina Calleja, la locució de textos amb temàtica patumaire, i més música amb Rebeca Olmedo (violí) i David Ges (saxo i flauta). També tindran un paper protagonista les llums i les projeccions sobre la tapa del piano de diferents instants de la festa. Aquesta és l'adaptació que Moreno i Calleja oferiran diumenge d'un dels seus treballs insígnia, que ja ha girat per una vintena de països d'arreu del món i que aterra, en format especial i exclusiu a Berga.

"La Patum és una barreja de sentiments i emocions, i és la força d'un poble amb un llegat compartit. També és una festa molt visual. Són aspectes que comparteix amb Flotados i que, amb molt respecte i amor, hem agafat i esperem transmetre el diumenge", ha expressat Calleja, qui reconeix que s'ha "enamorat" de La Patum i espera poder-la viure en directe pròximament. Per la seva banda, Moreno, que també s'ha ocupat d'adaptar les melodies patumaires en les diferents peces que s'interpretaran en l'espectacle, valora que la iniciativa consisteix a "portar la Patum al nostre univers", el qual descriuen com un "poema visual i musical". Ell, sallentí, sí que ha gaudit en primera persona la festa en diferents ocasions, i per això assenyala que és un "honor" poder crear aprofitant aquest marc tradicional i històric del Corpus berguedà.

Ambdós artistes han posat de manifest que una part del fonament de l'espectacle és la resiliència, pel fet que la seva trajectòria i el seu espectacle comparteix la capacitat de perviure que té la festa. "La Patum porta tants i tants anys que també ha passat per davallades, així que té aquest punt de superació, de resistir, de continuar i de ser coherent", ha remarcat Moreno. En tot cas, els responsables de l'obra asseguren que fer front a l'encàrrec berguedà ha suposat un "repte brutal" i es mostren expectants de cara a la posada en escena aquest diumenge.

Tres anys de grans celebracions

La solemnitat de La Patum no ha impedit a la capital del Berguedà apostar per espectacles inèdits, de qualitat i a l'abast de tothom amb motiu d'aquest aniversari els darrers anys. Tal com ha apuntat l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, "fa tres anys que vam canviar una mica el format per celebrar aquesta efemèride", passant d'homenatjar les persones que protagonitzen anualment a la proposta audiovisual Vides de Patum, en un espai tancat i amb parlaments, per apostar per creacions a més gran escala i a l'aire lliure. El primer any, van ser unes projeccions d'imatges a l'església de Santa Eulàlia; el segon, les bombolles de Pep Bou amb la música de la Cobla Berga Jove; i aquest 2024, "portem una obra de teatre al carrer amb diferents premis, que ens fa molta il·lusió". "És un espectacle que no deixarà indiferent a ningú i situarà molt alt el llistó pels anys vinents", ha refermat el batlle al respecte.

Sigui com sigui, l'esdeveniment mantindrà el reconeixement dels testimonis anuals del Vides de Patum, que enguany protagonitzen tres patumaires històrics: Alfons Alsina "Palleco", dels Vestidors de plens i maces; Josep Casals, de Turcs i cavallets; i Jordi Subirana, dels Gegants. Els programes consisteixen en les entrevistes de Xavi Rossinyol i són un treball de memòria oral per preservar la celebració berguedana. Es podran gaudir pròximament al canal de YouTube del consistori i a Televisió del Berguedà.

L'efemèride de l'aniversari que se celebra el pròxim diumenge es remunta al 25 de novembre de l’any 2005, quan la Unesco va fer pública la decisió de distingir La Patum de Berga com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Des d'aleshores, l’Ajuntament commemora anualment la data, en un acte obert a tota la ciutadania.