L'oli de proximitat, amb història i paisatge omple el Konvent de Cal Rosal

L'espai cultural marida oli, música i sensacions en la primera Mostra d'Olis de la Catalunya Central

Aida Morales
31 de gener del 2015
Actualitzat el 01 de febrer a les 17:22h
Un dels expositors d'olis de la mostra
Un dels expositors d'olis de la mostra | Aida Morales

Mostra d'Olis de la Catalunya Central Foto: Aida Morales


La Catalunya Central té oli. De fet, té molt bon oli. Varietats autòctones d'alta gama que recullen l'essència d'una terra dura, calcària i plena d'història.I és que l'oli a Catalunya no és una extranyesa. Igual que darrerament s'està redescobrint el vi, el camp de l'oli és verge com ell mateix, totalment per explorar i també per valorar, però no ho va ser abans. A finals del segle XIX i a principis del XX, l'oli al cor de Catalunya era abundant i ben valorat.

Donar a conèixer aquesta realitat propera i les persones que hi han cregut, és un dels objectius de la primera Mostra d'Olis de la Catalunya Central, que organitza el Konvent de Cal Rosal aquest dissabte i diumenge amb més de la meitat de tots els productors de la zona. “Hem de recuperar l'autenticitat de les coses, els valors i el patrimoni”, ha explicat a NacióBerguedà l'impulsor de Konvent Cuina, Eduard Finestres. Per a ell, l'oli d'oliva ha estat un dels “pilars fonamentals” de la riquesa catalana que, més enllà de ser un producte d'ús comú, s'ha de conèixer i valorar en essència. 

Per això,  ha explicat, es va decidir tirar endavant la mostra, veient l'èxit d'altres productes de proximitat com el vi o el formatge. En aquest sentit, considera que la fira pot ajudar enormement a educar el paladar, així com a “no homogeneïtzar els gustos” d'un producte amb varietats locals que, sense cap mena de dubte, estan marcades pel paisatge. 

 
De fet, amb aquest sentiment de creació i estima pel territori treballen la majoria de petits productors de la Catalunya Central. “És un tema una mica vocacional”, ha explicat el responsable de Calquelus. Aquesta productora d'oli que treballa des de Collbató, conrea vera i palomar, dues varietats autòctones de gust intens, dens i robust, la primera, i dolç de textura, la segona. Cadascun dels seus productes és gourmet, i treballen amb xocolata, melmelada i vinagreta.

L'explotació d'olis a Catalunya, però, és una realitat costosa. “Els recursos són més minsos i la repercussió per ampolla és molt més elevada a nivell de cost”, han explicat. No obstant això, han destacat l'alta qualitat dels olis d'aquesta zona: “Ningú que és aquí, hi és per fer la feina mal feta, això segur”.

Un punt de vista que ha compartit la productora manresana l'Obaga de l'Agneta. “A Catalunya? Sí, hi ha molt bon oli”, han manifestat els responsables. Segons han dit, però, el que cal és “començar a fer notar l'oli català” i créixer, com ho ha fet el vi. En aquest aspecte, s'han mostrat optimistes i han augurat un increment del valor d'aquest producte, que val seu pes en or. 

El Konvent ha comptabilitzat uns 17 productors d'oli a la Catalunya Central, una xifra lluny de ser majoritària, però més alta de la que molts es poden imaginar. I és que l'oli, un producte culinari habitual a les llars, és molt més que això. Les seves qualitats antioxidants, la possibilitat de combinacions, el gust de totes les seves varietats i l'essència cultural i tradicional, el fan créixer com un producte exquisit i d'incomparable qualitat. 

La mostra es complementa -tant dissabte com diumenge- amb diverses xerrades sobre les qualitats de l'oli; dues sessions de tast, maridatge i degustació a càrrec de professionals del món del vi, del cava i de l'oli; dos concerts, i l'ambient irrepetible d'un entorn amb molt de caràcter.
 
 

Tast d'olis a la mostra Foto: Aida Morales
 

Mostra d'Olis de al Catalunya Central Foto: Aida Morales