La mostra d'arts escèniques El Forn es concentra enguany al Parc del Lledó

La iniciativa esdevé multidisciplinària amb la incorporació del gènere musical, a través d'un concert de Lluís Gavaldà i Joan Pau Chaves

Angelina Vilella i Ermínia Altarriba han presentat la 7a edició del festival d'arts escèniques El Forn
Angelina Vilella i Ermínia Altarriba han presentat la 7a edició del festival d'arts escèniques El Forn | Lídia López
19 de juny del 2024
Actualitzat el 25 de juny a les 9:45h

El festival d'arts escèniques El Forn de Berga celebra enguany la 7a edició. Serà el 13 de juliol i presenta dues novetats principals: la concentració de l'activitat al Parc del Lledó i la incorporació de la disciplina musical, amb un concert a la nit. "Volem que la gent tingui una excusa per venir, amb propostes al matí, la tarda i el vespre", ha destacat la regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba.

L'activitat arrencarà a les 10:30 hores, amb una proposta infantil, el Campament Animàlia, que instal·larà tendes i altres elements que donin vida a una acampada única, per descobrir els animals i nous jocs. Aquesta activitat s'allargarà fins a les 13.30 hores, enllaçant amb la resta d'accions del matí: unespectacle de titelles,Jane & Marc, Exploradors; un taller de màscares amb materials reciclats dirigit per Angelina Vilella; i un vermut musical amb Figa, una formació berguedana nascuda entre Puig-reig i Casserres. Totes les propostes de la matinal familiar seran gratuïtes.

L'ànima del festival, el teatre, arribarà a les 18.00 hores, quan s'interpretaran a la vegada tres píndoles de microteatre, en diferents espais del parc. "Són tres peces curtes, fresques i divertides, molt adients per l'estiu", ha posat en relleu Altarriba. Enguany, les obres seleccionades, són: Pluja Ardent (Laura Corominas i Sara Sors), amb Anna Bertran i Ariadna Fígols; Zoides (Jaume Viñas), amb Marta Figueras, Lluís Marquès i Eleazar Masdeu; i Començar (Uri Callau), amb Berta Errando i Uri Callau. Les representacions, que tindran una durada d'entre 10 i 20 minuts, es duran a terme fins a les 20.00 hores. Les entrades tenen un preu de 10 euros anticipades i 13 a taquilla

Ara bé, el punt final de la vetllada serà ja a la nit, amb la incorporació de la música a la fórmula d'El Forn, que enguany esdevé una mostra multidisciplinària. Els protagonistes d'aquesta estrena seran Lluís Gavaldà i Joan Pau Chaves, que oferiran "cançons d'Els Pets i altres versions en format acústic" sota el títol Sona la cançó. "Hem vestit el vespre amb un espectacle molt xulo i que ens fa molta il·lusió portar, que ben segur ens servirà per acabar d'arrodonir la jornada", ha celebrat la regidora. Les entrades tenen un preu de 15 euros anticipades i 18 a taquilla.

L'essència de les nits de teatre al Forn

El festival d'arts escèniques El Forn vol rememorar les singulars vetllades de teatre que, anys enrere, s'havien celebrat a la plaça del Forn. "Les que som més grans recordem la plaça del Forn com un espai mític i molt característic del teatre berguedà d'estiu, quan les companyies grans encara rodaven pel món i es podien portar a tot arreu", ha detallat Ermínia Altarriba, que ha reconegut que "recordo haver-hi vist des de joglars fins a la Dagoll Dagom". Ara bé, malgrat que aquesta sigui l'arrel de la proposta, el cicle ha provat al llarg de la seva trajectòria diferents formats, dates i espais, optant aquest 2024 per unificar l'oferta en un dia i emplaçament. "Ho centralitzem tot al Parc del Lledó perquè creiem que és un espai que convida a gaudir-ne a l'estiu i que és un bon lloc per omplir-lo d'activitat", ha asseverat la regidora.

Amb la mateixa lectura i conclusions s'ha expressat Angelina Vilella, que ha valorat que "el Lledó és un espai que queda molt bé per fer teatre", afegint que "l'any passat vam interpretar justament a l'Amfiteatre 8 converses de dones i va ser meravellós". En tot cas, en aquesta edició, ni l'Agrupació Teatral la Farsa ni Tràfec Teatre, les dues companyies de la capital berguedana, seran presents a la mostra: "Aquest any no hem tingut temps de preparar res", reconeixia Vilella per part de la Farsa. Sigui com sigui, des del consistori assenyalen que les representants d'ambdues companyies han participat activament: "Ens han ajudat amb la programació i el concepte general del cicle".

En una línia similar, tant Altarriba com Vilella han confirmat que la iniciativa per recuperar aquesta proposta cultural a Berga va sorgir de forma conjunta entre agrupacions i l'Ajuntament, amb l'objectiu de reviure aquesta història teatral a la ciutat. "La mostra té molt valor, sobretot pels que recordem quan La Farsa, amb el Daniel Tristany al capdavant, muntava el Teatre al Forn i havien arribat a venir companyies molt grans i s'havien muntat escenografies molt treballades", ha conclòs Vilella. Però, més enllà de despertar enyorances, l'Ajuntament espera que la proposta pugui apropar nous públics, en especial "els més joves".