Berga recupera el batec de bars i restaurants amb cautela i un seguiment desigual

Els establiments que han obert les terrasses ho han fet seguint unes estrictes mesures de seguretat

18 de maig del 2020
Actualitzat el 20 de maig a les 3:31h
La terrassa del bar l'Estació amb gent jove gaudint d'un matí assolellat.
La terrassa del bar l'Estació amb gent jove gaudint d'un matí assolellat. | Pilar Màrquez Ambròs
Els bars de Berga i de la comarca que tenen terrassa han viscut una obertura desigual aquest dilluns, primer dia que poden fer-ho després de més de dos mesos tancats. Els establiments que han obert ho han fet seguint unes estrictes mesures de seguretat.  Les terrasses es poden ocupar fins a un 50% de la seva capacitat i amb un màxim de 10 persones per taula. A més, després de cada servei les taules s'han de desinfectar abans de tornar a ser ocupades. 

Els primers berguedans que han sortit a fer el cafè o a prendre alguna cosa a mig matí han ocupat les terrasses del centre històric, així com del passeig de la Indústria i el passeig de la Pau, però també les d'altres eixos menys cèntrics de la ciutat com la carretera de Sant Fruitós o el barri de Santa Eulàlia. 

Els establiments que han optat per no obrir han estat o bé perquè no tenen terrassa i no tenen autorització per fer-ho, o consideren que encara no els surt prou a compte i volen estar segurs que en el futur no hagin de tornar a aplicar el confinament, abans d'aixecar-lo.

Entre els que han obert, s'han assegurat de comprar mascaretes, gel hidroalcohòlic i han fet una distribució de les taules amb distàncies de dos metres. És el cas d'en Vicenç, propietari del bar El Retorn que explicava a mig matí a NacióBerguedà que han obert per començar a recuperar de mica en mica la normalitat i el contacte amb veïns i clients després de més de 60 dies de confinament. "Al cap i a la fi també som un servei de cara al públic, i per a la gent és encoratjador poder sortir i esbargir-se després de tants dies", ha reflexionat. 
 

Vicenç, propietari del bar El Retorn, preparant les taules de la terrassa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Al bar l'Estació, al costat de la benzinera BP, l'ambient al punt del migdia era gairebé el d'una jornada estival, amb molta gent jove i bon temps, però amb distància social i mascaretes. Un dels seus responsables, Eric Farràs, ha celebrat que la temperatura acompanyés un matí de retrobaments com el d'avui i ha explicat que han ampliat terrassa per encabir-hi més taules, respectant el 50% de capacitat i la separació de dos metres entre taules. "Ha anat molt bé, perquè ens ha acompanyat molt el temps, ens pensàvem que no tindríem tanta gent, la majoria de clients són jovent que a primera hora ha anat a fer esport i caminar. Hi ha moltes persones que tenen ganes de sortir i que s'acabi una miqueta el confinament", ha apuntat Farràs.

Han hagut d'anar amb compte, això sí, que la gent no els mogués les taules i les acostés massa a les altres. "Hi ha qui va a la seva i sense preocupació, hem d'estar una mica alerta", ha advertit Farràs. 

Al passeig de la Indústria, una majoria de terrasses tenien activitat. Enric Armengou de La Gretta Restaurant ha afirmat que durant el matí han tingut una molt bona afluència de clients, però en una situació que no és l'habitual. "A nosaltres, se'ns fa estrany treballar amb aquestes condicions, normalment hi ha un tracte de tu a tu, una proximitat amb el client, que ara no pots mantenir, i a més, has de dur mascareta. És fa molt difícil, però sabem que és per la seguretat de tots", ha assegurat. "Esperem que la gent es comporti bé i puguem anar passant de fase", ha confiat Armengou. 
 

La terrassa de La Gretta Restaurant aquest matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'Ajuntament de Berga estudia cas per cas les ampliacions de bars i terrasses. Els establiments que volen ampliar el seu espai exterior han de presentar una instància via telemàtica al consistori i incloure un dibuix o croquis de la nova distribució. Enric Armengou de La Gretta n'ha elogiat la rapidesa i efectivitat. "Hem d'agrair a la regidora Roser Rifà i a tot el seu equip, tota la feinada que han tingut. La regidora es va comprometre a respondre la instància per ampliar les terrasses amb la brevetat més gran possible, i la veritat és que vam entrar-la divendres i dissabte ja era aquí per veure com ubicaríem les taules i quin espai ocuparíem per valorar l'aprovació", ha elogiat el responsable del restaurant. En aquest restaurant ja fa dies que tenien obert de manera parcial, perquè oferien menjar per a emportar. "La gent ha respost molt bé, ens ha mostrat molt suport", ha admès.

La Júlia Rodríguez del Cafè Jarz ha obert però amb la sensació que "amb un 50% d'aforament a la terrassa no anem enlloc". Aquesta és una queixa que ha expressat amb un cartell que llueix aquests dies al costat de la porta de l'establiment: "Es traspassa. El 50% d'ocupació no permet obrir, necessitem garanties", resa l'escrit. El bar no es traspassa però amb això vol expressar cert malestar. "No som l'únic bar que ha penjat aquest cartell en protesta, n'hi ha algun més. Perquè no és el mateix limitar a la meitat la capacitat d'una terrassa de Barcelona, que fer-ho en un poble com Berga", ha matisat Rodríguez a aquest diari. "Ocupar l'espai públic a Barcelona va per metres, és força més senzill. En canvi, aquí va per lots. Si ets autònom, i de sis taules, n'has de posar tres, com has d'obrir?", ha qüestionat.

Malgrat tot, Júlia Rodríguez s'ha mostrat satisfeta pel primer matí de feina després del confinament: "Hi ha molts clients amb ganes de retrobar-nos i de fer un cafè de màquina. Trobes a faltar molta gent, però perquè hi ha moltes persones que s'escapaven uns minuts a fer un mos a mig matí, que encara estan fent teletreball", ha destacat. 
 

Júlia Rodríguez amb un cartell de simbòlic de queixa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Matí de retrobaments i un cert alleugeriment 

Entre els clients consultats de les diferents terrasses: alleugeriment i moltes ganes de compartir un moment de certa normalitat amb familiars o amics. En Josep, en Jesús i la Clara, que compartien un cafè i unes cerveses a la terrassa del bar La Lluna, han admès a aquest diari que poder sortir i asseure's a fer un got era una bona notícia. Però s'han mostrat sorpresos per algunes de les normes de la fase 1. "Hi ha coses que no tenen sentit, pots sortir a fer el got, i està bé perquè són negocis que necessiten guanyar-se la vida, però en canvi has de complir amb les franges horàries per sortir a caminar i no pots anar-te'n a buscar moixerons", ha expressat en Josep. 

Al Mos Bar Restaurant, l'Anna i la Mari Paz han explicat, mentre esperaven una taula amb la mascareta posada (i una d'elles amb guants), que avui es retrobaven després de dies de no poder-se veure. "És una alegria. Estem molt contentes de poder sortir una mica i posar-nos al dia", han subratllat. 
 

L'Anna i la Mari Paz, avui es retrobaven després de dos mesos de confinament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a