La comparseria de la Patum ocupa el seu lloc als baixos de l'Ajuntament malgrat que el Corpus serà confinat

No hi haurà Patum a causa de la pandèmia de la Covid-19, però els berguedans sí que podran veure de prop els protagonistes de la seva festa més emblemàtica, encara que sigui a través d'un vidre

08 de juny del 2020
Actualitzat a les 16:14h
Els Gegants i els vuit Nans als baixos de l'Ajuntament de Berga.
Els Gegants i els vuit Nans als baixos de l'Ajuntament de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Els Gegants, l'Àliga o les Guites no sortiran a la plaça de Sant Pere aquest 2020. No hi haurà Patum a causa de la pandèmia de la Covid-19. Ara bé, els berguedans sí que podran veure de prop els protagonistes de la festa més emblemàtica del seu calendari, encara que sigui a través d'un vidre. Des de divendres al vespre, les figures de la Patum són als baixos de l'Ajuntament. Aquest és el lloc on es guarden durant els dies de Corpus i, enguany, malgrat que no hi haurà ocasió de ballar i saltar amb elles, també hi seran. 

Que les figures de la Patum siguin als baixos de l'Ajuntament, permetrà que molts berguedans puguin acostar-se a fer-hi una ullada durant una setmana de Corpus en què hi ha previstos actes confinats, que de ben segur despertaran sentiments oposats en molts berguedans. Dijous al vespre, la Banda de l'Escola Municipal de Música interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga, sense imatgeria, i diumenge, s'entregarà el ram de les Gegantes a les residències de gent gran de Berga i es dipositarà el ram de l'Àliga a Queralt. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a NacióBerguedà que han decidit portar les figures als baixos de l'Ajuntament perquè "per Patum sempre hi són" i així la gent pot apropar-se al consistori i veure-les. "D'aquesta manera, les poden contemplar encara que sigui amb vidre pel mig", ha expressat la regidora.

Enguany, als baixos del consistori, s'hi poden veure elements patumaires que normalment no són visibles en aquesta part noble de l'edifici. "Les Maces es guarden per Patum en una sala que queda darrere, i no hi ha exposada la vestimenta de l'Àngel ni la de Ple. Però hem volgut que s'hi poguessin veure els diversos elements", ha relatat Roser Valverde. 

"La nostra idea és mantenir la comparseria als baixos de l'Ajuntament fins que es puguin portar al convent de Sant Francesc, un cop que hàgim acabat d'adequar l'espai per l'exposició que s'hi farà", ha dit la regidora. La sala s'ha de condicionar i caldrà instal·lar-hi elements de seguretat, com per exemple, càmeres. 
 

La comparseria patumaire als baixos de l'Ajuntament de Berga, vista a través del vidre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'Ajuntament de Berga treballa per fer possible una exposició sobre la Patum que acollirà el convent de Sant Francesc i en què es mostrarà la comparseria patumaire actual, algunes peces històriques i peces antigues de vestuari, entre d’altres elements.

La mostra també inclourà elements visuals i fotografies per donar a conèixer la festa declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005. La previsió és que pugui obrir-se a principi de juliol però encara no hi ha una data establerta per la seva inauguració. "Estem treballant-hi. No sabem ben bé quan ho tindrem acabat d'enllestir", ha admès la regidora Valverde. 
 

L'Àliga de la Patum, als baixos de l'Ajuntament de Berga amb el reflex de la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a