Berga visibilitza l'assetjament escolar a través de la proposta teatral «Alan»

WeColorMusic explica la història real d’un jove de Rubí que es va suïcidar el 2015 pel 'bullying' que patia en un context de transició de gènere

Nació
13 de novembre de 2023, 16:25
Un moment de l'obra 'Alan'
Un moment de l'obra 'Alan' | Cedida
Després de l'èxit obtingut a Rubí, Manresa i Ullastrell, i de fer temporada al Teatre Condal de Barcelona, el musical Alan arrenca la seva gira oficial pel territori català a Berga. L'obra, de nova creació, es podrà gaudir aquest dissabte, 18 de novembre, a les 19.00 hores al Teatre Municipal de Berga. A més, la companyia també oferirà dues funcions matinals el dia anterior, 17 de novembre, pels instituts de Berga i d'altres municipis de la comarca.



L'espectacle recull les opinions de públic i crítica que, a banda d'aplaudir la seva qualitat artística, insistien en la importància que Alan continués transmetent el seu missatge de respecte envers la diversitat. El seu èxit ve reforçat, a més, per dos recents reconeixements: Alan ha estat l'espectacle més escollit per les escoles i instituts d'aquesta temporada; i també ha estat guardonat amb el premi al millor Espectacle Familiar per TeatreBarcelona.

Sota el segell de la productora WeColorMusic, el compositor de l'obra, Mateu Peramiquel, i la directora escènica, Mar Puig, exploren en aquest musical la urgència de combatre les actituds vexatòries que han de suportar les persones que transcendeixen la normalitat imposada per l'statu quo per tal de ser fidels a elles mateixes. I ho fan agafant com a punt de partida la història real d'Alan Montoliu Albert, un jove de Rubí que es va suïcidar el desembre del 2015, quan només tenia 17 anys, a causa del bullying que patia dins d'un context de transició de gènere. Des d'aleshores, l'Alan s'ha convertit en un símbol de la lluita contra l'assetjament escolar i també de la lluita contra la transfòbia.

Tal com apunten els autors del muntatge, "en un moment en què, malauradament, l'assetjament social està a l'ordre del dia, la història de l'Alan continua més viva que mai". És per això que la companyia la reivindica perquè "la gent prengui consciència que encara queda molta feina per fer i que, per desgràcia, el que ell va patir continua sent el pa de cada dia de molts nois i noies", assenyalen.

Amb tot, l'espectador trobarà a Alan un espectacle que fuig de dramatismes i sensacionalismes, i on s'entrellacen la comicitat i la cruesa. "Expliquem la història d'un jove que, com tots els adolescents, té moments bons i dolents", subratllen Puig i Peramiquel. Les entrades tenen un preu de 12 euros (7 pels menors de 18 anys) i es poden comprar de forma anticipada. Si queden unitats, es posaran a la venda a taquilla, per 15 i 10 euros respectivament. Aquesta obra està inclosa en l'agenda de propostes de l'Ajuntament de Berga per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones.
 
Arxivat a