Opinió

Joan Ferrer, una trajectòria pictòrica vital

"El convent de Sant Francesc, espai gran, blanc i lluminós, desperta noves perspectives per a la cultura a Berga. En aquests moments ja és un nou referent"

quirze grifell nacio
02 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:16h
Amb l'exposició inaugurada el 28 de setembre, que es podrà veure fins al 28 de desembre, l'amic Joan Ferrer ens ofereix una bellíssima tardor al recuperat convent de Sant Francesc de Berga. Una il·lusió llargament esperada que finalment s'ha fet realitat. "El tacte de la llum" és el nom de la mostra antològica que recull obres des de 1960 fins al 2019. 
 
Entrareu a l'exposició, observats pels grans ulls curiosos de l'artista berguedà, directament a la Cambra fosca. I durant el recorregut al voltant del claustre anireu trobant, molt ben explicades, les diferents etapes ferrerianes i el complement d'un audiovisual. El fotògraf Jordi Plana, els Amics de Joan Ferrer i tota una colla de professionals han fet possible aquest immens regal, sota l'atenta mirada de la coordinadora Dolors Ferrer. Institucions, entitats privades i particulars implicats hi han aportat la resta de l'esforç. 
 
Durant els tres mesos que durarà l'exposició antològica s'ha organitzat tot un desplegament d'actes paral·lels: visites per a escoles, visites guiades, tallers i conferències. Mereix una menció especial el recorregut sonor i visual "Parli la llum! Quan el vers toca el traç de Joan Ferrer", amb les veus de Miquel Gelabert, narrador, i de Marta Vives llegint textos de  H.D.Thoureau, Joaquín Pasos, Ponç Pons, Gabriel Ferrater, Joan Margarit, Perejaume, Sebastià Alzamora, Miguel Hernández, Josep Palau i Fabre, Joan Vinyoli i Laia Noguera, fent de la poesia i la música acompanyants perfectes de la pintura. Resulta molt recomanable visitar la pàgina web creada especialment, socjoanferrer.cat , per tenir una idea de la magnitud i l'ambició del projecte. 
 
Des de la pau i tranquilitat franciscana, reconforta veure recopilat i ordenat el treball immens de tota una vida. És un autèntic plaer contemplar, una vegada i una altra, els arbres, els bodegons, els retrats, els cossos nus, els paisatges, els camps, les roques, els dibuixos sobre paper i les composicions abstractes dels darrers anys.     
 
L'indret físic del claustre permet fer el passeig complet per la vida i l'obra de Joan Ferrer, lligant caps, relacionant, comparant, veient tota l'evolució i retornant plàcidament als orígens.      
 
També fa molt goig el llibre editat amb el mateix títol de la mostra, de gairebé dues centes pàgines, magníficament il·lustrat amb moltes de les obres exposades i unes fotografies extraordinàries. Tot i que ja es va presentar a Berga, el proper dijous 12 de desembre es presentarà a la Fundació Vila Casas de Barcelona a les 6 de la tarda.
 
Amb aquest homenatge merescudíssim a Ferrer, s'homenatja també a tota una generació d'artistes, començant pel seu mestre Josep Maria de Martín, els companys pintors, i a tots els que en un moment o altre han rebut ensenyament del Joan. La prova de l'estima que Berga sent pel pintor de la barba i la pipa es va poder comprovar el mateix dia de la inauguració amb un ple a vessar i amb cares de satisfacció general. 
 
Aquell dia, algú dels presents comentava, meravellat: "Ep! Som a Berga o som a Ais de Provença?" El convent de Sant Francesc, espai gran, blanc i lluminós, desperta noves perspectives per a la cultura a Berga. En aquests moments ja és un nou referent. 
El que hi pugui passar a partir d'ara, dependrà de la nostra intel·ligència.
Natural de Berga. Des de sempre, he mostrat interès pels llenguatges: música, pintura, idiomes, fotografia, arquitectura, mecanografia i cal·ligrafia. Les fondes arrels al Berguedà no em priven d'enamorar-me d'indrets remots ni de somiar altres vides, paisatges, ciutats, societats i llibertats. Treballador online, sempre a l'encalç de la veritat i la bellesa.
El més llegit