Opinió

Una autònoma a l'Ajuntament

«Mentre la resta de partits de l'oposició es miren el melic, BeGI actua com a interlocutor dels veïns i veïnes de Berga»

Judit Vinyes Barniol  copia
03 de novembre del 2023
Ara fa més de quatre mesos i mig que vàrem prendre possessió els dos regidors de BeGI (Berga Grup Independent). El dissabte, 17 de juny, vam ser investits regidors de l'Ajuntament de Berga i el dilluns 19, a les 10 del matí, ja érem al consistori, un fet totalment històric i inaudit pel nostre rol de regidors a l'oposició. Què hi vam anar a fer? Doncs a fer feina, ja que entenem que el fet d'estar a l'oposició no significa que et desentenguis de les preocupacions, incidències i projectes de la ciutat, sinó que és indispensable controlar el bon funcionament del govern. Ja hi ha ERC per donar‐li suport a la CUP (i Junts per Berga). Però amb la responsabilitat que implica fer aquest paper de fiscalització i per la bona entesa, BeGI, amb poc més de quatre mesos, ha proposat la implantació d'un codi de conducta dins el consistori que el passat 14 de setembre es va aprovar al ple ordinari i per majoria.

És essencial que les minories i majories treballin conjuntament per garantir el progrés i continuïtat dels projectes de la ciutat. Mentre la resta de partits de l'oposició es miren el melic, BeGI actua com a interlocutor dels veïns i veïnes de Berga per resoldre problemes del dia a dia com la visibilitat del camí de Pedret, l'estat del camí del voltant de l'escola Fedac‐Xarxa, la tala d'un arbre a punt de caure, etcètera. Instàncies presentades pel nostre grup municipal i, algunes d'elles, resoltes. Estem fent feina! Es pot fer molt des de l'oposició, sempre que siguis constructiu.

Els partits tradicionals juguen a un joc que podríem dir que és previsible, on els grups a l'oposició (Junts i PSC) busquen assolir el poder i els partits al govern (CUP i ERC) volen mantenir‐s'hi. Nosaltres, en canvi, volem el millor per la gent de Berga. El paper d'uns és francament curiós perquè amb un posat desinteressat arriben als llocs de més notorietat sense ni tan sols despentinar‐se. I altres són més d'anar al bar a comentar la jugada (fer política de bar de tota la vida), fet que suposa un malestar als primers. Però els més curiosos són els quins estan permanentment vanagloriant‐se de ser‐hi sense voler quedar‐s'hi (ja m'enteneu). Entremig, els dos regidors de BeGI, que despertem amor o odi entre els anteriors i per parts iguals perquè, tot i que diem que estem aprenent, crec que amb poc temps ja tenim feta la carrera.

La gran pregunta quan estàs fora de l'Ajuntament és què fan els més de 200 treballadors que hi consten en nòmina i, per la meva sorpresa, la resposta és que treballen, i molt. Almenys, aquells que han coincidit en reunions amb el nostre grup. En algunes trobades he pogut observar tècnics totalment qualificats que l'únic que els faltava és tenir una direcció i mitjans tècnics i humans per desenvolupar la seva àrea. Aquí és on es comprova la falta de lideratge de l'actual govern.

Durant tota la campanya electoral vam dir que havíem vingut a treballar, i la nostra condició de treballadors autònoms fa que nedem contínuament a contracorrent. M'explico. Al llarg d'aquests 120 dies hem entrat instàncies demanant informacions diverses i relacionades amb els projectes importants de ciutat que estan parats (que no publicitats) i, amb comptagotes, ens ha estat entregada. L'objectiu del govern en conjunt hauria de ser treballar per, com a mínim abans d'acabar l'any, algun dels principals temes enquistats es resolgués.

Portaveu de Berga Grup Independent a l'Ajuntament de Berga. Llicenciada en Geologia (UB) i empresària berguedana. Membre de la comissió d'igualtat del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, és mentora de la Fundació Impulsa i forma part de la xarxa de ponents de FemCAT. Ha format part de l'AFA Vedruna Berga i actualment de l'AFA Fedac-Xarxa.

El més llegit