"En el moment en què hi hagi un bri de tornar, Berga hi serà". D'aquesta manera explica el revalidat alcalde de la capital del Berguedà, Ivan Sànchez, la posició de "la gent del carrer" en la defensa de la independència del país. Si no hi ha un context polític a Catalunya "de confrontació directa" amb l'Estat, "no cal immolar-se", afirma en relació amb l'acatament per despenjar l'estelada durant les campanyes electorals. "Si la situació política al país fos una altra estaríem disposats a plantar cara", assegura. Sobre el litigi judicial que va acabar amb la inhabilitació de Montse Venturós per no retirar l'estelada durant dues campanyes electorals, Sànchez lamenta que es quedessin sols "aguantant el pal de la bandera".
Ivan Sànchez reconeix el potencial a escala nacional que té la figura de Montse Venturós, la seva predecessora al càrrec, sobretot perquè en el moment de ple embat contra l'Estat es va prendre la decisió (col·legiada) de no despenjar l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant dues campanyes electorals. "Qui es va menjar tots els problemes i la persecució va ser ella", lamenta en una entrevista amb l'ACN. Tot i això, també recorda amb agraïment com tots els companys i la ciutadania la van acompanyar. "Com a símbol nacional és insubstituïble", diu en referència a Venturós. "Jo no tinc cap aspiració de ser símbol ni màrtir nacional, tot i que si la situació política al país fos una altra estaríem disposats a plantar cara", destaca Sànchez.
"Quan vam decidir no treure l'estelada el 2015, allò era un acte de desobediència perquè el país estava plantant cara. Caminàvem cap al referèndum i el procés d'independència", recorda el batlle. Sànchez lamenta, però, que tot plegat s'hagi anat "diluint" i s'hagi anat veient com aquells somnis s'han anat "difuminant". Amb tot, es mostra convençut que hi tornarà a haver un embat com aquell, i "Berga i la CUP continuaran estant al capdavant amb tot allò que es demani".
L'alcalde es mostra crític amb els pactes "estranys" que s'han fet des de llavors, també la CUP, amb partits "que estan reprimint no només els companys sinó també a militants o gent que lluita a peu de carrer". I no només es refereix a l'Estat, sinó també apunta cap a la Generalitat. "En aquest moment no hi ha cap embat, ara a Madrid el que s'està fent és intentar pactar coses amb l'excusa que no vingui l'extrema dreta", apunta. Malgrat tot, Ivan Sànchez explica que veu el futur amb esperança: "Diria molt poc de nosaltres que ara perdéssim l'esperança quan el context és còmode. Faríem un flac favor a les persones que han lluitat incansablement".
Un pacte amb ERC de govern en minoria
Tot i haver perdut 1.461 vots, la CUP es va imposar en les eleccions del 28-M amb 6 regidors. Malgrat que Sànchez va perdre 2 regidors en comparació a la seva predecessora, Montse Venturós, ha decidit conformar un govern a 8 en minoria amb els dos regidors republicans. Amb el nou context polític local, es mostra content pels resultats obtinguts. "Amb ERC ens entenem, però amb els altres hem d'anar teixint confiances per entendre'ns pel bé la ciutat", admet. El batlle destaca que tenir una visió nacional i independentista fa que hi hagi partits amb qui no pots governar, "o no hauries de governar". "Nosaltres vam dir que no ho faríem, però no excloem ningú per tirar endavant projectes de ciutat, sempre que la voluntat sigui sumar en positiu", afegeix.
L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, al seu despatx Foto: ACN / Nia Escolà - Laura Busquets
A vegades s'ha acusat la CUP de ser "els del no a tot". Sànchez, però, rebat que són "els del no a aquelles coses que considerem que no són bones pel país ni per la societat". Admet que quan es trenca la barrera i s'entra a governar "hi ha coses que pensaves que podries fer que no es poden fer, però se'n poden fer d'altres". "Si algú s'imaginava que entraríem i que ho transformaríem tot de dalt a baix, evidentment això no és tan ràpid ni tan fàcil", explica.
La CUP governa a tres municipis del Berguedà
El batlle de Berga reivindica l'aposta dels ciutadans del berguedà per la CUP. "Al Berguedà només ens hem presentat en tres ajuntaments i els governem", assegura. "La CUP és una anomalia bonica dins el panorama polític", assenyala Sànchez. "De cop i volta apareix i governa Berga durant tres legislatures, però després apareix l'amic Sebas a Olvan i reedita el seu govern encara amb més regidors, i també apareix l'Eduard a Casserres, i tres quarts del mateix". Segons l'alcalde, l'escenari seria diferent si tinguessin una òptica de partit tradicional, "d'anem a sumar com més regidors millor perquè després tindrem lloc a la Diputació". Sànchez, però, explica que ells no pensen en aquests termes i només es presenten allà on el projecte és fort i es pot governar.
Sobre la pèrdua de vots, el batlle situa l'abstenció en el fet que s'està tornant a xifres de participació del 2015. "El 2019 vam viure una participació anòmala com a impacte directe del procés", assenyala. "Ara més que desafecció de la política hi ha un descrèdit. I això és palpable", afegeix.