La CUP guanya a Berga per tercera vegada consecutiva

El consistori es fragmenta amb l'entrada de Berga Grup Independent, que també castiga Junts per Berga i premia PSC. ERC replica els dos regidors

29 de maig del 2023
Actualitzat a les 0:20h
Foto de família de la CUP de Berga, celebrant la victòria a les urnes
Foto de família de la CUP de Berga, celebrant la victòria a les urnes | Laia Mascarella

La CUP s'ha imposat, per tercera vegada consecutiva, a les eleccions municipals de Berga. Amb un total de 1.886 vots (30,09%), la llista encapçalada per Ivan Sànchez ha aconseguit sumar 6 dels 17 regidors del plenari de la capital berguedana, dos menys que el 2019, i serà la candidatura que pugui portar el lideratge d'unes negociacions que s'esperen a partir de demà. I és que, el consistori passa a sumar un color a la bancada i estarà més fragmentat en aquest mandat.

"És molt difícil revalidar una victòria electoral per tercera vegada consecutiva. Només de dir-ho, sobta i tot", ha reconegut Sànchez un cop l'escrutini ha arribat al 100%. Els candidats i simpatitzants aplegats a Cal Panxo han celebrat el triomf amb una foto de família i una traca, sabent que tenen la paella pel mànec a l'hora d'encetar les negociacions pel nou govern. "No ha existit cap empat tècnic: som la llista més votada", ha recalcat l'alcaldable, que s'ha instat a "anar endavant i fer política".

L'alegria també es respirava a la seu del PSC, ja que la proposta d'Abel Garcia ha sumat adeptes, passant d'un regidor a tres. "Estem molt contents", ha explicat l'alcaldable socialista, que ha destacat que "s'ha vist reflectida a les urnes la feina que ha fet aquest equip els últims quatre anys". Amb tot, ha emfatitzat que "som la tercera força de l'Ajuntament de Berga, una de les places més difícils pel PSC".

En una de les altres seus on s'ha repartit cava ha estat la de Berga Grup Independent, que entra al consistori berguedà amb dos regidors. "Estem superorgullosos de la feina que hem fet, del resultat obtingut, i perquè els veïns i veïns ens han donat suport", ha compartit la cap de llista, Judit Vinyes, que ha posat de manifest que "pensàvem que un bon resultat era entrar a l'ajuntament amb un regidor per tal de començar a treballar i tenir visibilitat, però serem dos".
 

Judit Vinyes i Ramon Safont, els dos regidors que BeGI tindrà a l'Ajuntament de Berga Foto: Lídia López

 

Cares llargues a Junts i ERC

A l'altra cara de la moneda s'hi han trobat les candidatures de Junts i ERC. Pel que fa a la primera, repeteix com la segona força, malgrat que també perd regidors: passa de 6 a 4. "Ens hem quedat a 400 vots de ser la llista més votada, quan fa quatre anys ens vam quedar a 1.000", ha precisat l'alcaldable de Junts, Ramon Caballé, que ha apuntat que "la fragmentació de vot ens castiga molt". En tot cas, reconeix que "no és un bon resultat ni és el resultat que voldria, però tenim més influència ara que fa quatre anys en la política de ciutat". D'aquesta manera, ha reiterat que "qui ha de liderar la iniciativa de govern és la CUP perquè és la llista més votada", tot i remarcar que "perd la posició còmoda".

Per la seva banda, Moisès Masanas, cap de llista d'ERC a la capital berguedana ha confessat que "el resultat no ens deixa contents perquè no és el que esperàvem". La formació republicana conserva els dos regidors al consistori, malgrat que passa a ser la darrera força en nombre de vots. "No hem pogut mobilitzar el nostre electorat i això ens ha penalitzat", ha incidit l'alcaldable. Amb tot, des d'ERC estan satisfets per mantenir els regidors i apunten que "els que han guanyat en nombre de regidors i vots hauran de moure fitxa" de cara a constituir el nou govern de Berga.