La CUP i ERC es tornen a aliar per governar plegats a Berga

L'acord ha servit per definir un equip de govern de vuit membres i amb carteres que comuniquen per tal de donar-se suport mutu en la majoria d'àrees

10 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:04h
Aleix Serra, Ivan Sànchez, Moisès Masanas i Ermínia Altarriba
Aleix Serra, Ivan Sànchez, Moisès Masanas i Ermínia Altarriba | Lídia López
La CUP i ERC de Berga han oficialitzat avui el pacte de govern per liderar la capital del Berguedà els quatre anys vinents. Les formacions han compartit la culminació d'una entesa que ja es va evidenciar durant la sessió d'investidura de l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, amb el vot al candidat cupaire per part dels dos regidors republicans. Així, ambdós grups s'han repartit les àrees de govern entre els vuit regidors que els constitueixen després d'acordar fer realitat un conjunt d'"aspectes clau" per la ciutat.

"Hem estat treballant diferents punts i tenim un acord en un seguit d'aspectes que són importants per la ciutat i que ens han permès fer-nos sentir suficientment còmodes per arribar a aquesta situació", ha començat explicant el cap de files d'ERC, Moisès Masanas, en una roda de premsa on també s'hi han sumat Ermínia Altarriba i Aleix Serra. Així, el republicà ha recordat que "ja vam dir, el dia del ple d'investidura, que ERC feia vot a la persona de l'Ivan Sànchez, però que no era ni un vot en blanc ni un aval". "El que hem de fer és treballar i teixit el relat d'aquests quatre anys i així ho hem estat fent aquestes quatre setmanes", ha corroborat per la seva part l'alcalde, que ha destacat que l'entesa "no ha costat molt" pel fet que, segons Sànchez, "la visió política de la ciutat és bastant coincident i hi ha una bona afinitat personal". "Serà una relació fructífera i que anirà bé", s'ha mostrat confiat.

Així, el cartipàs, que s'haurà d'aprovar en un ple a inicis de la setmana vinent a tot tardar, ha quedat distribuït de la següent manera: 
  • Ivan Sànchez: Governació. Patrimoni i Museus. Comunicació. Patum.
  • Aleix Serra: Urbanisme. Queralt.
  • Rosa Maria Rodríguez: Educació. Drets culturals. Participació popular. Feminisme i LGTBI.
  • Andrea Corominas: Salut. Drets socials.
  • Moisès Masanas: Hisenda. Polígon industrial i Transició energètica.
  • Isaac Santiago: Joventut. Contractació. Recursos humans. TIC.
  • Ermínia Altarriba: Producció i programació cultural. Comerç, Promoció econòmica i Ocupació. Turisme. 
  • Roser Rifà: Medi ambient i Sostenibilitat. Esports.

Encara pel que fa a les carteres i la tasca a l'Ajuntament de Berga, i fent referència a la dedicació de cada regidor, Sànchez ha avançat que, en el mandat que ara s'inicia, "només hi haurà una persona amb dedicació exclusiva i seré jo". Així, ha confirmat que "hi ha una rebaixa important de dedicacions, que no vol dir de feina". En una línia similar, els quatre regidors presents en la roda de premsa han posat en relleu que hi ha regidories que s'entrellacen i que, al final, "la idea és que tots treballem gairebé de tot" i deixant de banda les sigles del partit on militen. "Som un govern de vuit", ha emfatitzat l'alcalde.

Amb tot, Masanas ha fet una pinzellada sobre els objectius de treball que s'han pactat i que es començaran a treballar des de l'inici del nou govern, com és el reforç de l'estructura interna del consistori amb la creació d'una figura de gerència que faci d'enllaç entre la part política dels regidors electes i els tècnics de la casa per tal que "l'estructura giri i no perdem oportunitats". També han coincidit en millorar els serveis tècnics i continuar implementant accions per a la sobirania energètica i la promoció industrial. A mitjà termini, també s'ha posat sobre la taula treballar respecte dels terrenys de la Sareb que hi ha a la ciutat.
 

La negociació al Consell, en paral·lel

Preguntats pels mitjans, els dos caps de llista en les passades eleccions han confirmat que les negociacions per a la definició del futur Ajuntament de Berga s'han fet de forma paral·lela i diferenciada de les del Consell Comarcal del Berguedà, on s'està acabant de perfilar un acord a quatre bandes. "Les converses pel Consell no han condicionat les de l'Ajuntament ni hi ha hagut vasos comunicants directes", ha recalcat Masanas, que ha afegit que "si ho haguéssim barrejat tot, podria haver estat un totum revolutum impossible de teixir". Per la seva banda, Sànchez ha declarat que "són dues coses que van en paral·lel i separades".

Sigui com sigui, ambdós s'han mostrat esperançats perquè el gran acord a l'ens comarcal s'acabi produint, com una oportunitat per fer realitat "un govern fort, ampli i representatiu de pràcticament la totalitat" per al cupaire, que també l'ha definit com "una gran notícia per la comarca". "El Sebas (Sebastià Prat) ho va dir molt bé el dijous: si tots som capaços d'avantposar la comarca a la marca, anirem bé", ha refermat el republicà, que s'ha mostrat confiat que les quatre forces acabaran de tancar "els serrells pendents".

En tot cas, i malgrat que tant la CUP com ERC puguin anar acompanyats de Junts i Més x Gironella al Consell Comarcal, entenen que això no suposa una invitació automàtica al grup de Junts per Berga per esdevenir el tercer soci indispensable per sumar majoria a l'Ajuntament. Així, l'alcalde insisteix que "com va sortir a les urnes, la idea és avançar plegats i trobar consensos amplis de ciutat", i que amb aquesta vocació, s'asseuran amb Junts, però també amb el PSC i Berga Grup Independent. "Parlarem amb tots els regidors de la casa", ha sentenciat.