El Consell Comarcal s'encamina a un govern a quatre bandes

ERC, Junts, CUP i Més x Gironella treballen per definir una "gran entesa" que resulti en un "nou projecte de comarca", amb una majoria de 16 dels 19 consellers

04 de juliol del 2023
Un dels darrers plens del Consell Comarcal del Berguedà del mandat 19-23
Un dels darrers plens del Consell Comarcal del Berguedà del mandat 19-23 | Consell Comarcal del Berguedà
El punt final a les eleccions municipals celebrades el 28 de maig està molt a prop. Aquest arribarà quan es constitueixin oficialment els consells comarcals d'arreu de Catalunya i, malgrat que des de l'endemà mateix de les votacions ja se sabés la seva composició, les persones que l'ocuparien i, el més important, l'equip de govern que en derivaria, no s'ha fet públic per cap canal oficial. No obstant això, les formacions ja han rebut el vistiplau de la Junta Electoral al conjunt de consellers i conselleres que, entre el 2023 i el 2027 seran a l'ens comarcal, i també s'acosta una nova manera de governar: una gran majoria, mitjançant un acord a quatre bandes.

"Ens va semblar que, per poder fer canvis, una bona fórmula era tenir un govern ampli", ha apuntat un dels consellers d'ERC i regidor a Berga, Moisès Masanas, que ha confirmat que "estem negociant a quatre bandes: ERC, Junts, CUP i Més x Gironella". En concret, el republicà assenyala que "encara estem negociant" i, tot i assenyalar que "les converses van a bon ritme, avancem a poc a poc perquè volem arribar a bon port". Sigui com sigui, les sensacions són favorables, i per això, Masanas comparteix que "penso que hi ha possibilitats d'entesa, així que treballarem per fer realitat un nou projecte de comarca".

El primer grup que es va manifestar públicament a favor d'una "gran entesa" va ser Més x Gironella. En un comunicat de premsa, l'agrupació d'electors encapçalada per David Font va posar sobre la taula la possibilitat d'articular un "govern ampli i representatiu" al Consell Comarcal, per tal que fos "un clar reflex dels resultats de les darreres eleccions municipals". D'aquesta manera, Més x Gironella apostava per deixar enrere la "política de blocs instal·lada en la política en general, però també en aquesta institució", per tal de donar la benvinguda a una manera de fer "de buscar consens i projectes amplis, garantint que les decisions preses responen a una representació real de la ciutadania de la comarca".

Amb tot, si les negociacions acaben resultant favorables, el nou equip de govern a quatre bandes estarà conformat per 16 dels 19 consellers que té l'ens comarcal. Així, a banda de decidir si es fa realitat o no el pacte, caldrà veure com s'acaba plasmant, pel que fa a les responsabilitats del futur equip de govern. En aquest sentit, Masanas assenyala que "tothom vol tenir, això és lògic i normal, però penso que no serà un motiu perquè no tiri endavant l'acord", tot recalcant que "és evident que tenir 16 consellers dona molta força, però també està clar que no pots tenir 16 conselleries executives".

En qualsevol cas, el republicà emfatitza la seva confiança per una pròxima entesa, remarcant que "crec que tots els grups que estem en negociació tenim clar que l'objectiu és fer un bon govern", i incidint que "al final, són quatre maneres de treballar i quatre maneres de veure-ho diferent, així que hem de definir com ho acabem de compondre".
 

10 alcaldes i alcaldesses i 9 regidors i regidores

Segons el que estipula la llei, el ple de constitució del consell comarcal pot tenir lloc la setmana vinent, malgrat que la norma no estipuli cap dia en concret com sí que ho fa amb els consistoris. En concret, recull que la presa del càrrec dels consellers i votació de la presidència ha de tenir lloc a mitjan juliol. En aquella jornada, encara per convocar, prendran el càrrec de conseller i consellera comarcal un total de 10 alcaldes i alcaldesses de la comarca i 9 regidors i regidores:

ERC: Moisès Masanas, regidor de Berga; Sílvia Triola, alcaldessa de Sagàs; Raquel Sala, alcaldessa de Montclar; Quim Espelt, alcalde de Vilada; Queralt Tor, alcaldessa de Gisclareny; i Josep Campos, regidor de Puig-reig. Junts: Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu; Ramon Caballé, regidor de Berga; Josep Parera, regidor de Puig-reig; Gemma Subirana, regidora de Casserres; i Jesús Calderer, regidor de Cercs. CUP: Ivan Sànchez, alcalde de Berga; Eduard Subirana, alcalde de Casserres; i Sebastià Prat, alcalde d'Olvan. Més x Gironella: David Font, alcalde de Gironella; i Lluís Vall, regidor de Gironella. PSC: Abel Garcia, regidor de Berga; i Lourdes Sànchez, regidora de Bagà. Som Avià: Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià.