La «Marxa Som» arrenca a Berga amb reptes de justícia i igualtat

Desenes de persones van debatre dissabte sobre els reptes i el procés de construcció d'un nou país

Redacció
12 de juny del 2016
Actualitzat el 13 de juny a les 11:45h
Grups de treball a Berga aquest dissabte en el marc de la Marxa Som
Grups de treball a Berga aquest dissabte en el marc de la Marxa Som | Cedida.
La Marxa Som per un nou país, que s'organitza arreu de Catalunya i que s'ha iniciat de manera paral·lela en quatre punts, ha començat aquest diumenge de Berga. Es tracta d'una caminada dividida en quatre eixos, que recorrerà bona part del territori i català, amb l'objectiu de plantejar els principals reptes per decidir com ha de ser el nou país. 

A Berga, però, aquest dissabte al vespre ja es va començar amb els grups de treball, i la militant de Procés Constituent Teresa Forcades va llegir el manifest, amb un sopar popular. Aquest va comptar amb la col·laboració d'entitats de Berga com els Castellers de Berga o el Casal Panxo. 

La Marxa Som és una caminada que, segons indica el manifest, té tres reptes. El primer és l'assoliment d'un país i d'un món més justos, equilibrats i respectats socialment i econòmicament. El segon demana el ple respecte i igualtat de drets entre cultures i nacions com a garantia de la pau; mentre que el tercer, insta al respecte pel medi ambient i les espècies que conviuen al planeta. 

Tot això, afirmen, s'aconseguirà a través de sistemes de decisió política més participatius, complementant els parlamentaris, ja que suposarà una major implicació i consciència de tothom gràcies a l'exercici permanent de la sobirania popular. 
 

Teresa Forcades llegint el manifest de la Marxa Som a Berga Foto: Aida Morales.


"El sistema actual s'ha demostrat insuficient i incapaç de resoldre molts d'aquests reptes", han declarat al manifest. Per això, continuen, aquest manifest és també un "compromís personal i col·lectiu ferm" per dur-lo a terme creant nous espais d'informació, deliberació i decisió, avançant cap a una nova cultura de decisió democràtica, creant espais de trobada als pobles i barris, estimulant la participació ciutadana, creant òrgans populars de seguiment dels organismes oficials, impulsant referèndums, i unint la força col·lectiva i pacífica en cas que sigui necessari per a fer respectar les decisions del poble. 

La marxa que s'ha iniciat a Berga és la columna "de llevant". Des de la sortida a Berga, els participants es dirigiran fins a la Quar i Borredà. Serà un tram de 19,6 quilòmetres, de dificultat alta, que continuaran el proper dia, passant per Sant Jaume de Frontanyà i la Pobla de Lillet. Havent sumat 22,7 quilòmetres més, finalment el 14 de juny pujaran fins a Castellar de n'Hug i arribaran a Gombrèn, al Ripollès, havent fet, en total, 61,8 quilòmetres.

Aquestes tres etapes formaran part del recorregut d'una de les quatre columnes, que acabaran el 31 de juliol a Montserrat. En total, hi ha 137 etapes que passaran per 314 municipis, amb l'objectiu que la marxa sigui un esdeveniment multitudinari en favor de la independència.
Arxivat a