Berga acull dissabte una jornada sobre residus i incineradores

Hi intervindran experts com el metge especialitzat en toxicologia i farmacologia, radiobiologia i neurobiologia, i professor de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, Eduardo Rodríguez

24 de gener de 2020, 16:25
Actualitzat: 16:58h
Abillats amb mascaretes contra la incineradora (arxiu).
Abillats amb mascaretes contra la incineradora (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Pavelló de Suècia de Berga acull aquest dissabte la jornada "Residus i incineradores: Problemes, conseqüències i alternatives". L'activitat està organitzada per la Plataforma Anti Incineradora de Cercs (PAIC) i és gratuïta. Al llarg del dia, experts de diversos àmbits oferiran ponències sobre les possibles afectacions de la incineració de residus a la comarca i les conseqüències per la salut per les persones i el medi ambient, les condicions atmosfèriques al voltant de l'antiga tèrmica i la participació ciutadana en aquests projectes. El propòsit és, en paraules de la portaveu de la plataforma, Martina Marcet: "donar informació" i "sensibilitzar" el públic sobre els riscos de la incineradora que vol instal·lar a l'antiga tèrmica l'empresari manresà Lluís Basiana de la mà de l'empresa EM Spain Waste & Treatment.

Hi intervindran experts com el metge especialitzat en toxicologia i farmacologia, radiobiologia i neurobiologia, i professor de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona, Eduardo Rodríguez; la sòcia fundadora del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya i impulsora del Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, Mercè Girona; la biòloga especialitzada en conservació de fauna salvatge i educació ambiental, Núria Valls; l'ambientòloga Marina Vilaseca, l'investigador Sergi Saladié, el tècnic municipal de mediambient, ambientòleg i biòleg, Antoni Ferran, o el periodista i activista Jordi Bigues. La jornada començarà a tres quarts de 10 del matí i s'allargarà fins a dos quarts de 7 de la tarda. Hi haurà una pausa per dinar i, en acabar, la projecció del documental "Revolta contra la incineració" de la Directa. 

Des de la PAIC, es manté que "el problema dels residus se soluciona a partir de la reducció de residus, el reciclatge i la reutilització". "Aquesta instal·lació emetrà grans quantitats de gasos d'efecte hivernacle la qual cosa representa un sabotatge en tota regla a l'emergència climàtica actual. La central emetrà dioxines, furans, metalls pesats i compostos orgànics persistents, altament nocives per la salut de les persones i de l'entorn, i comportarà la destrucció de llocs de treball vinculats amb el turisme i l'activitat agrària i ramadera", han defensat els membres de la plataforma en diverses ocasions. 
 

Programa de la jornada sobre residus i incineració. Foto: PAIC