El Consell Comarcal estudia quins canvis implementar en la licitació de roba i voluminosos

L'ens intentarà mediar entre les dues fundacions de la comarca que han optat al concurs perquè l'objectiu és tornar a reservar-lo a entitats del tercer sector

Un dels contenidors de Roba Amiga que es pot trobar a Berga
Un dels contenidors de Roba Amiga que es pot trobar a Berga | Lídia López
21 de febrer de 2025, 16:45
Actualitzat: 16:45h

Amb la licitació del servei de recollida de roba i voluminosos a la casella de sortida, el Consell Comarcal del Berguedà estudia quins canvis implementar de cara a tornar a engegar el concurs per adjudicar-lo. Aquesta tasca s'executa en paral·lel a l'intent de mediació que l'administració fa entre les dues fundacions que s'han disputat el lot, pel fet que l'objectiu és tornar a reservar el contracte a entitats del tercer sector.

El mes de gener, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va estimar parcialment el recurs de la Fundació Horitzó i determinava que el procediment havia de tornar-se a posar en marxa per la impossibilitat de fer una nova avaluació de les propostes que fos ajustada i equitativa. La guanyadora havia estat la Fundació la Llar, que en tot aquest procés ha optat per mantenir-se en silenci. 

És per aquest motiu que "estem mirant de quina manera adaptem el nou contracte que volem treure a concurs, ajustant-lo a les recomanacions que ens ha fet el Tribunal", ha compartit el conseller comarcal de Residus, Jesús Calderer, que estima poder tornar a fer la licitació "d'aquí a quatre o cinc mesos". Entre les possibilitats que valoren els tècnics i electes al respecte és l'opció de fer dos concursos, un per cada servei, o si s'opta per tornar a fer una oferta unificada. "No hi ha res decidit, són opcions que tenim sobre la taula per veure de quina manera pot ser millor perquè aquest concurs tiri endavant", declara.

Ara bé, des del Consell apunten que la voluntat és que sigui una entitat del tercer sector la quina desenvolupi la tasca: "L'objectiu és tornar a reservar el concurs a entitats del tercer sector, però necessitem copsar que realment pot arribar a bon port", assenyala Calderer. Per aquest motiu, el Consell Comarcal ja ha celebrat una primera reunió amb les dues fundacions amb seu a Berga per mirar d'acostar les posicions. "És un tema que necessita molta calma i tranquil·litat per poder-ho tractar", incideix el titular de Residus. Amb tot, l'equip de govern recalca que la finalitat d'aquest procés es justifica pel fet que "són unes entitats molt importants a la comarca i que fan una gran feina i molt ben feta", i adjudicar-los serveis "és una manera d'ajudar-los".

 

La urgència de prestar servei a tota la comarca

Mentre no s'executi i resolgui una nova licitació, la Fundació Horitzó continuarà prestant els dos serveis, com a concessionària. La recollida de roba la implementa a tots els municipis, a través dels contenidors de Roba Amiga, des de fa molts anys. Posteriorment, també va rebre l'encàrrec de fer la recollida de voluminosos, amb un servei sota demanda prèvia. És el segon recurs el que més preocupa i posa pressa a la corporació, ja que actualment només es desenvolupa en els 10 municipis amb porta a porta gestionat per l'ens.

"Tenim 19 municipis de la comarca sense servei de recollida de voluminosos, que és molt important perquè ens ajuda a fer un millor reciclatge", recalca el conseller, que insisteix que "hem d'aconseguir arribar a aquests habitants del Berguedà com més aviat millor". Més enllà dels pobles on es faria arribar aquesta prestació, el plec del primer contracte també contemplava una ampliació de les freqüències de pas en les poblacions on actualment està disponible la recollida de voluminosos.