El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha estimat parcialment el recurs interposat per la Fundació Horitzó contra l'adjudicació de la recollida de voluminosos i roba licitada pel Consell Comarcal del Berguedà a favor de la Fundació la Llar el darrer mes d'agost. El Tribunal conclou que els informes de valoració consten d'una "insuficient motivació de les puntuacions atorgades", cosa que implica "la impossibilitat de tornar a realitzar una nova avaluació dels criteris d'adjudicació", instant l'administració a reprendre el concurs. En canvi, l'òrgan desestima les reclamacions sobre un suposat conflicte d'interès per part d'alguns membres de la corporació així com la demanda en relació amb la composició de la mesa de contractació.
La resolució determina que "s'aprecia que, en termes generals, les justificacions de les puntuacions atorgades es fan des d'una perspectiva descriptiva de les ofertes i, en alguns casos, emet valoracions que resulten del tot insuficients", afirmant que d'aquestes apreciacions "no es pot desprendre un judici tècnic realitzat ni permeten conèixer les raons per les quals es van atorgar aquelles i no unes altres puntuacions". El dictamen recull que les consideracions a la proposta d'Horitzó no contenen els "elements concrets que han servit per atorgar-li les puntuacions que consten en l'informe", mentre que en la ponderació de la Llar detecta que "en determinats apartats, les valoracions són del tot imprecises i poc fonamentades".
"S'observa que no existeix un pronunciament suficientment motivat i raonat sobre els elements essencials que han determinat una concreta puntuació", insisteix la resolució del Tribunal, que sentencia afirmant que "no cal que l'informe de valoració sigui exhaustiu, però sí ha de ser racional i suficient". És per aquest motiu que l'òrgan considera que "la manca d'exteriorització de les raons concretes que han conduït a la puntuació atorgada ha de comportar l'anul·lació no només de l'adjudicació i de l'informe tècnic de valoració, sinó també l'anul·lació de tot el procediment de licitació del contracte".
En canvi, la mateixa determinació es pronuncia negativament en els altres dos punts al·legats des del Grup Horitzó -tot i incidir que el primer pronunciament fa innecessari estimar la resta de motius esgrimits- i que tenen a veure amb un conflicte d'interès i amb la composició de la mesa de contractació. De manera sintètica, el Tribunal exposa que el fet que tres membres de la corporació formin part del patronat de la Fundació la Llar (Ramon Caballé, David Font i Ivan Sànchez) "no resulta controvertit per les parts, atès que el mateix òrgan de contractació va adoptar mesures en l'acte d'adjudicació", tenint en compte que els tres consellers esmentats no van formar part de la votació per a l'adjudicació. I sobre la mesa, el Tribunal determina que ni es pot determinar l'absència de la secretaria de la corporació en la primera reunió ni es produeix cap indefensió a la part recurrent per la manca de publicació dels actes que en modifiquen la composició.
L'oportunitat per començar des de zero
Des de la Fundació Horitzó han mostrat públicament la seva satisfacció respecte de la resolució del Tribunal, que segons valoren, "reconeix que el procediment no estava ben fet". En un escrit publicat a les seves xarxes socials, l'ens agraeix al conjunt de la ciutadania "les mostres de suport rebudes durant els tres mesos d'espera i per l'aportació de roba directament a la nostra botiga". I és que, davant de la possibilitat que l'entitat deixés de realitzar el servei, molta gent va optar per entregar presencialment la roba que volien donar. En tot cas, des d'Horitzó insisteixen que "mentre no es resolgui definitivament el concurs, continuem prestant el servei de recollida de roba i voluminosos". Tot plegat, destaquen que "gràcies a aquests serveis, Horitzó dona feina i acompanya a persones amb discapacitat, especialment per salut mental i/o risc d'exclusió social".
"Creiem que és una oportunitat boníssima per fer les coses bé", ha detallat a Nació Berguedà la directora de la Fundació Horitzó, Eva Sánchez, que assegura que des de l'entitat "posem el comptador a zero". "Si ens hem d'entendre, si hem de seure plegats o si hem de parlar, és el moment de tornar a començar i fer-ho bé", ha declarat Sánchez, insistint que "quan Horitzó va fer la impugnació la voluntat no va ser la d'atacar ningú, tot el contrari: era una defensa perquè veiem que no estava del tot ben fet". Per aquest motiu, des de la fundació ja avancen que en el moment que es torni a licitar el servei "hi tornarem a anar", recordant que la recollida de roba i voluminosos "és la principal activitat de la Fundació Horitzó i que fa 40 anys que fem".
Per part del Consell Comarcal del Berguedà, el president, Moisès Masanas, ha explicat a aquest mitjà que l'administració "acata la resolució" i ha encetat un estudi "tècnc i jurídic per determinar com continuem per resoldre el problema". En relació amb les al·legacions del Tribunal, reconeix que l'òrgan assenyala que "els criteris de valoració no són prou clars", apuntant que "quan hi ha impugnacions i es comença a buscar la coma, és possible que en algun punt no estiguin tan clars com haurien de ser, així que des d'aquest punt de vista és evident que haurem de refer-los". Ara bé, considera que la resolució anul·la el resultat del concurs, però no la totalitat dels plecs, així que "podríem tornar a treure la mateixa licitació clarificant bé aquests punts".
Sigui com sigui, l'equip tècnic responsable d'aquest treball i el conjunt del govern treballaran amb atenció aquest afer: "Hem d'anar molt alerta com fem les coses perquè no ens podem equivocar". Amb tot, Masanas es mostra esperançat que l'administració supramunicipal pugui encarar l'adjudicació d'aquest lot de la gestió de residus de la comarca, amb la voluntat de confiar-ho novament a un Centre Especial de Treball.