El Consell Comarcal del Berguedà aprova el nou contracte de recollida de residus

L'empresa guanyadora ha estat Tractaments Ecològics, mentre que la Fundació la Llar s'ocuparà de gestionar les fraccions de roba usada i voluminosos

Un dels punts clau del nou dispositiu és la introducció de contenidors intel·ligents
Un dels punts clau del nou dispositiu és la introducció de contenidors intel·ligents | CBGR
28 d'agost de 2024, 20:15
Actualitzat: 02 de setembre, 12:29h

El Consell Comarcal del Berguedà ha donat llum verda a la licitació del nou contracte de gestió de residus de la comarca. L'aprovació ha tingut lloc en el marc d'una sessió plenària extraordinària en la qual també s'ha aprovat el nou gestor un dels lots de l'àmbit de la deixalleria i altres residus, el de la roba usada i voluminosos. 

La berguedana Tractaments Ecològics SA repeteix com a adjudicatària i, de fet, ha estat l'única concursant. El contracte té un import anual de gairebé 3,4 milions d'euros (sense IVA) i una durada de vuit anys, més dos de pròrroga. 

Després d'aprovar el nou servei de recollida d'oli usat fa tot just un mes, l'administració comarcal ha fet un nou pas en la posada al dia dels serveis gestió dels residus. En aquest cas, s'actualitza el sistema del porta a porta i s'implementa el nou model que s'instal·larà en els 17 municipis on, actualment, no ha aterrat la recollida directa als domicilis.

Un dels punts clau del nou dispositiu és la introducció de contenidors intel·ligents, tant a les poblacions de Borredà, Capolat, Castell de L'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, l'Espunyola, Fígols, Gisclareny, Gósol, Montclar, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Vallcebre i Viver i Serrateix; com a les illetes d'emergència on actualment hi ha actiu el porta a porta, a excepció de Gironella i Puig-reig, que no tenen la dispensa feta a l'ens comarcal. 

En paral·lel, es reforçarà la neteja d'aquests espais de suport per evitar l'acumulació de deixalles. En la mateixa línia, es posarà en marxa un servei a domicili adreçat a les cases rurals i d'agroturisme, també anomenat porta a porta de baixa intensitat, per facilitar la recollida als propietaris i evitar, novament, l'amuntegament de bosses al final dels caps de setmana. Un model que comportarà un augment de la taxa per aquests establiments.

Finalment, la posada en marxa d'aquest nou sistema també implicarà la introducció de nous camions de recollida, la facilitació de targetes magnètiques a les residències implicades, i la contractació de sis persones que efectuaran tasques d'agent mediambiental, sensibilitzant i divulgant el programa per guiar el seu compliment. 

És per tot plegat que, un cop se signi el contracte, l'empresa disposarà de sis mesos per adaptar-se als requisits del plec de bases, situant el nou model al final del primer trimestre del 2025.

"És un dia històric per la comarca"

L'encarregat de detallar el nou contracte a la resta de consellers ha estat el responsable de Residus, Jesús Calderer, qui ha remarcat "l'esforç de tots els tècnics de la casa" que han fet possible que, en un any, el nou govern hagi pogut culminar la tasca iniciada i encallada el passat mandat. "Estem on hem d’estar, amb els contractes posats al dia", ha incidit, tot i reconèixer que encara els queda el lot de les deixalleries fixes i mòbils pendent d'actualitzar.

Per la seva banda, el president del Consell, Ramon Caballé, ha descrit l'aprovació com la resolució d'un "deute pendent amb la ciutadania", i un pas que ha de servir per "corregir les disfuncions actuals dels abandonaments i la deixadesa de les illetes". El president ha matisat que "no ha estat fàcil arribar fins aquí", ja que el procediment ha comptat amb recursos i impugnacions que han alentit l'avenç i, per aquest motiu, "des del govern estem avui feliços per portar a l'aprovació aquest contracte". "És un dia històric per la comarca", ha sentenciat.

També s'ha expressat el vicepresident, Moisès Masanas, que ha recalcat que "és un procés que ve de lluny", i mostrant el seu agraïment també "als alcaldes i alcaldesses de l'anterior mandat i que ara ja no hi són" pel fet que "van enriquir tot el que avui s'ha portat a debat". Finalment, cal posar en relleu que tant Caballé com Calderer han coincidit, a més, en la voluntat que la nova manera de fer permeti equilibrar la despesa econòmica actual per tal que la taxa es mantingui sense gaires pujades, els anys vinents.

Ara bé, la licitació no s'ha aprovat de forma unànime, ja que el Partit Socialista ha votat en contra al·legant dubtes per inconsistències i errades reiterades en alguns documents del plec. "Ens genera molts dubtes i cap confiança que no s'hagin esmenat les informacions inconcretes que hem estat assenyalant una vegada i una altra", ha exposat el portaveu, Abel Garcia, que també s'ha mostrat desconfiat pel fet que només hagi concursat una empresa, tot i celebrar que el contracte hagi recaigut en una companyia berguedana. 

La Llar passa a ocupar-se de la roba i els voluminosos

L'altre punt sotmès a votació ha estat el nou contracte de recollida de roba usada i de voluminosos, que el Consell Comarcal havia reservat a una entitat del tercer sector. En aquest cas, s'han presentat les dues amb domicili a la capital berguedana, la Fundació Horitzó i la Fundació la Llar, resultant guanyadora la segona.

Tal com ha explicat el conseller de Residus als mitjans, malgrat que tècnicament va presentar una millor proposta el Grup Hortizó, que s'ha estat ocupant fins a la data del servei, la "rebaixa econòmica considerable" que ha ofert la Llar ha fet decantar la balança a favor d'aquesta entitat. En concret, la licitació se situarà al voltant dels 220.000 euros anuals.

Segons precisen des de l'administració comarcal, aquest nou contracte suposa una millora de la recollida de voluminosos, ja que permetrà prestar el servei a les 29 poblacions de les quals el Consell Comarcal té cedides les competències (ara només s'ofereix a les 12 on hi ha vigent el porta a porta). També es reforçarà la disposició de contenidors de recollida de roba de segona mà, amb la previsió que n'hi hagi una cinquantena arreu de la comarca.

La votació per l'adjudicació d'aquest lot ha comptat amb el vot favorable de tots els presents que han pres part de la sessió (Ivan Sànchez i Ramon Caballé s'han retirat per la incompatibilitat pel seu rol de patrons d'una de les entitats implicades en el procés).