El Consell Comarcal desplegarà nous contenidors per a la recollida de la roba usada i els olis vegetals

La nova licitació es dividirà en tres lots que també inclouran el servei de deixalleria i voluminosos, amb un contracte global de 7,6 milions d'euros i 10 anys de vigència

21 de febrer de 2024, 20:40
Actualitzat: 20:40h
La votació al ple extraordinari d'aquesta tarda
La votació al ple extraordinari d'aquesta tarda | Consell Comarcal del Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquesta tarda, en una sessió extraordinària del plenari, una nova licitació de la gestió dels residus a la comarca. En concret, han rebut llum verda tres lots que seran concursats aquest mateix 2024 per a l'administració de les tres deixalleries fixes i la deixalleria mòbil, un segon de recollida de voluminosos i residus tèxtils i un tercer destinat als olis domèstics vegetals.

Tal com ha detallat el conseller de Residus, Jesús Calderer, aquesta licitació va ser impugnada després de ser aprovada el 2021. El plec de bases va acabar al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic que, després d'analitzar-lo i proposar ajustaments molt puntuals, va donar la raó a l'ens supramunicipal, que ha pogut mantenir l'esquelet de la proposta. Sigui com sigui, l'organisme ha aprofitat el sotrac per ampliar les disposicions inicials, afegint a l'equació la recollida de la roba i els olis.

Pel que fa a la fracció del tèxtil, la licitació contempla la instal·lació de 49 contenidors al llarg dels 29 municipis de la comarca que han fet la dispensa del servei al Consell (tots excepte Gironella i Puig-reig). Segons Calderer, aquest concurs es limitarà a les empreses del tercer sector i es lligarà a un futur projecte de reciclatge de roba que el conseller ha emplaçat als mesos vinents per detallar-lo. Aquest lot, que també agrupa la recollida de voluminosos, compta amb una partida de licitació de 250.000 euros per any (IVA a part). En relació amb els olis vegetals, també es procedirà a col·locar 46 contenidors en les mateixes poblacions, a la vegada que s'estudiarà incorporar el servei al porta a porta, sota demanda prèvia (mitjançant una aplicació mòbil). L'import contemplat per aquesta fracció és de 60.000 euros anuals, sense IVA. 

Finalment, el lot de les deixalleries incidirà especialment en ampliar el seu servei. D'una banda, el conseller ha fet referència al fet que "s'obriran moltes més hores" les deixalleries fixes de Guardiola de Berguedà, Berga i Puig-reig, matí i tarda, per tal de facilitar l'ús a la ciutadania. En una línia similar, es vol que les deixalleries mòbils arribin als 29 municipis i s'augmentin les freqüències, en la mateixa línia que ho farà el sistema de recollida de voluminosos. Així, es contemplarà que es puguin fer alguns trajectes els dissabtes, pensant en la gent que té segones residències a la comarca i que no poden traslladar fins a les deixalleries fixes certs mobles de grans dimensions. En definitiva, es tracta d'un seguit d'ajustaments per evitar els abandonaments de voluminosos arreu del Berguedà. Aquest lot compta amb una partida de 345.000 euros anuals (sense IVA).

El valor conjunt dels contractes ascendeix a 7,6 milions d'euros (IVA exclòs), tenint en compte que la licitació serà per un termini de vuit anys, prorrogable anualment fins als 10. Tot plegat, i sempre que "no hi hagi entrebancs", l'equip de govern del Consell espera poder tenir enllestit el plec de bases i treure la licitació al voltant de l'estiu. La proposta ha estat validada per unanimitat.