La Fundació Horitzó arriba als 40 anys i ho celebra amb una campanya per visualitzar la salut mental

L'entitat reivindica la necessitat creixent de recursos per l'atenció d'aquestes patologies i contra el risc d'exclusió social que pateixen els afectats

La Fundació Horitzó celebra el seu 40è aniversari el 15 de juny a Berga
La Fundació Horitzó celebra el seu 40è aniversari el 15 de juny a Berga | Lídia López
07 de juny de 2024, 18:35
Actualitzat: 19:41h

La Fundació Horitzó arriba enguany als 40 anys i ho celebra amb un acte festiu, a la vegada que reivindicatiu. Serà el 15 de juny al migdia, a la plaça Europa de Berga, i comptarà amb un "modest homenatge a les persones que formen part de la història de la fundació", ha assenyalat el president, Jordi Garcia Petit. L'entitat està compromesa i decidida a continuar visualitzant "la necessitat creixent d'atenció a les persones amb problemes de salut mental i contra el risc d'exclusió social que pateixen" i, per aquest motiu, llançarà una nova campanya titulada Treu-me l'etiqueta.

La Fundació Horitzó aprofitarà l'avinentesa de l'aniversari per "donar veu a les persones amb problemes de salut mental" així com a tots els voluntaris, particulars, empreses o organismes, que al llarg dels darrers 40 anys han ajudat l'entitat a tirar endavant. Serà, doncs, una jornada emotiva i en la qual estaran vives en la memòria persones com la germana Maria Gràcia o la Manela, "que ens acompanyen sempre i estan molt presents en aquesta casa", ha compartit la patrona Fina Lladó.

L'acte arrencarà a les 12.00 hores amb el recorregut per la història d'Horitzó que donarà pas a una arrossada per dinar. La venda de tiquets, que tenen un preu de 10 euros la unitat, es fa directament a la botiga d'Horitzó o fent la reserva a través del telèfon 623558121. 

En paral·lel a la celebració, la fundació posarà en marxa una campanya "per eliminar l'estigma social que comporta tenir una malaltia de salut mental", ha explicat Lladó, que ha afegit que l'acció ha comptat amb la participació de desenes de persones de la comarca. En concret, la iniciativa consta d'una imatge presidida per la fotografia d'una persona i vestida amb el lema "Treu-me l'etiqueta". "Aquest és un problema incipient que pot aflorar a tothom, així que aquesta etiqueta demà me la poden posar a mi o a qualsevol altre", ha declarat per la seva part l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez.

Tant l'Ajuntament de Berga com el Consell Comarcal del Berguedà participen en aquesta celebració i es mostren al costat de la fundació. "És important que entitats com Horitzó hi siguin", ha valorat l'alcalde, tot lamentant que "malauradament, té una llarga vida perquè estem parlant d'una problemàtica que no corregirem". Amb tot, el batlle ha posat en relleu que "en aquests anys han passat moltes coses, però si ens hem de felicitar per alguna cosa és perquè Horitzó ja és un Centre Especial de Treball". Per la seva banda, el president del Consell, Ramon Caballé, ha destacat la "unitat política del Berguedà" respecte de la salut mental per tal de "donar el màxim suport". Un acompanyament, ha sentenciat, que només té sentit si es "posen les persones al centre".

Arxivat a