27
de juny
de
2023, 18:15
"Al Berguedà, triem no llençar menjar". Aquest és el lema d'una campanya per la lluita contra el malbaratament alimentari que promou el Consell Comarcal del Berguedà que comença aquest juliol i finalitzarà d'aquí a un any. L'ens comarcal ha editat fulls de receptes d'aprofitament que es podran trobar a 70 establiments comercials de la comarca amb l'objectiu d'acostar a la ciutadania propostes per cuinar plats saludables, fent servir aliments de temporada i de proximitat per fomentar un consum responsable, evitar llençar aliments i també reduir la generació de residus. D'aquesta manera, es reivindiquen els aliments i s'incentiva conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los per crear consciència de la importància de no malbaratar-los.
Els ciutadans trobaran aquestes receptes a 70 establiments de la comarca dins de sengles suports de fusta que han elaborat el Grup Horitzó del Berguedà. Les botigues que hi participen són d’Avià, Bagà, Berga, Casserres, Guardiola de Berguedà, Gironella, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada.
La campanya comença aquest mes de juliol, quan ja es trobaran les receptes als comerços col·laboradors. Es donaran un total de 24 receptes fins al juliol del 2024, dues per cada mes de l'any. Cada full té dues receptes (una per cada cara per aprofitar el paper) que han anat a cura de la plataforma pública Som Gent de Profit que també ofereix consells per la correcta conservació dels aliments per evitar que es facin malbé a casa.
La campanya té un cost d'uns 2.000 euros i es fa amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya. A més, es complementarà amb tallers específics adreçats als escolars de la comarca dins catàleg de serveis de l'ens. La iniciativa s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus comarcal que preveu, entre d'altres, la realització d'accions contra el malbaratament alimentari i el foment de la compra i el consum responsable d'aliments.
A Catalunya, el malbaratament alimentari suposa anualment una petjada ecològica equivalent a l'emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant tota la seva vida útil. Al mateix territori, el 45% de la fruita i verdura produïda no es recull i es deixa als camps (per criteris estètics, causes climàtiques, excedents o per la baixada de preus…). Cada any, 1/3 part de la producció d'aliments que es produeixen al món es perd o es malbarata. Només tenint en compte la fracció d’aliments que es malbarata a les llars del planeta es podrien alimentar a 1.260 milions de persones.
Els ciutadans trobaran aquestes receptes a 70 establiments de la comarca dins de sengles suports de fusta que han elaborat el Grup Horitzó del Berguedà. Les botigues que hi participen són d’Avià, Bagà, Berga, Casserres, Guardiola de Berguedà, Gironella, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada.
La campanya comença aquest mes de juliol, quan ja es trobaran les receptes als comerços col·laboradors. Es donaran un total de 24 receptes fins al juliol del 2024, dues per cada mes de l'any. Cada full té dues receptes (una per cada cara per aprofitar el paper) que han anat a cura de la plataforma pública Som Gent de Profit que també ofereix consells per la correcta conservació dels aliments per evitar que es facin malbé a casa.
La campanya té un cost d'uns 2.000 euros i es fa amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya. A més, es complementarà amb tallers específics adreçats als escolars de la comarca dins catàleg de serveis de l'ens. La iniciativa s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus comarcal que preveu, entre d'altres, la realització d'accions contra el malbaratament alimentari i el foment de la compra i el consum responsable d'aliments.
Les xifres del malbarament
Es calcula que, a Catalunya, cada habitant de mitjana llença a les escombraries 30 quilos d'aliments a l'any amb un cost econòmic de 250 euros per persona anual. L‘impacte econòmic negatiu d’aquestes pèrdues és de 900 milions d'euros a l'any. Al Berguedà, un 12% del pes de la fracció orgànica correspon a productes de malbaratament alimentari.A Catalunya, el malbaratament alimentari suposa anualment una petjada ecològica equivalent a l'emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant tota la seva vida útil. Al mateix territori, el 45% de la fruita i verdura produïda no es recull i es deixa als camps (per criteris estètics, causes climàtiques, excedents o per la baixada de preus…). Cada any, 1/3 part de la producció d'aliments que es produeixen al món es perd o es malbarata. Només tenint en compte la fracció d’aliments que es malbarata a les llars del planeta es podrien alimentar a 1.260 milions de persones.