Els veïns d'Avià podran votar entre 16 propostes dels pressupostos participatius

El poble ha celebrat aquest dimecres al vespre una assemblea oberta amb veïns i veïnes per presentar i debatre els projectes que es podran votar del 4 al 21 de novembre

31 d'octubre de 2019, 13:33
Actualitzat: 13:50h
Assemblea de veïns per debatre les propostes, amb l'alcaldessa Patrocini Canal i la regidora al capdavant.
Assemblea de veïns per debatre les propostes, amb l'alcaldessa Patrocini Canal i la regidora al capdavant. | Pilar Màrquez Ambròs
Els veïns i veïnes d'Avià decidiran entre 16 propostes en què es gasten els 63.000 euros dels segons pressupostos participatius de la seva història. Podran votar-les del 4 al 21 de novembre. 

La nova comissió d'impuls que té cura de tot el procés, formada per veïns, regidors del govern i de l'oposició i tècnics municipals, ja ha fet el filtratge corresponent. D'inici, es van recollir 41 propostes, però n'hi havia que es podien agrupar en una de sola, que superaven la partida que s'hi pot destinar o que no eren de competència municipal, segons ha explicat la regidora de Festes, Joventut i Participació Ciutadana, Sara Subirana. Per això, han quedat aquestes 16 idees sobre la taula. El d'Avià va ser l'any passat el primer pressupost participatiu del Berguedà.

La regidora Sara Subirana ha exposat que enguany "hi ha hagut menys propostes que la primera vegada, però també creiem que tenen més qualitat". D'entrada, l'any passat va haver-hi 90 propostes que van acabar reduint-se a 28 en la fase de votació. "Ens vam trobar que hi havia una mica de tot, en canvi aquest any la gent sabia molt millor què proposar, què tenia sentit presentar", ha apuntat Subirana. 

El poble ha celebrat aquest dimecres al vespre una assemblea oberta amb veïns i veïnes per presentar i debatre quines són les propostes que han superat el filtratge i que entraran a votació. De les 16 propostes, se n'han identificat de dos tipus, segons la regidora. Unes que van majoritàriament dirigides a la millora de camins o d'elements de la via pública (canviar la vorera del carrer Flor de la Muntanya, o la construcció d'un camí per a vianants a la carretera que va d'Avià a Santa Maria, per exemple); i d'altres, que es dirigeixen a col·lectius i entitats concretes amb peticions que van des d'adquirir una nova bèstia pel correfoc, comprar material per a l'escola bressol i canviar la gespa artificial, o construir un columbari al cementiri municipal. 

La xifra de 70.000 euros que Avià dedica a aquest procés participatiu per a 2020 suposa el 4% del pressupost de l'administració local avianesa. De fet, és una partida de 63.000 euros la que es reserva per a les propostes dels veïns i veïnes, perquè un 10% dels 70.000 euros van dirigits al pressupost participatiu infantil a partir del qual infants i joves d'entre 6 i 16 anys faran els seus suggeriments en un procés simultani. La intenció de l'Ajuntament d'Avià és ampliar per al 2021 aquesta xifra de pressupostos participatius als 100.000 euros.


 

La regidora Sara Subirana (a la dreta), al costat de l'alcaldessa Patrocini Canal, explicant el procés participatiu durant l'assemblea. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Les persones que han fet les propostes per enguany n'han pogut explicar els detalls a l'assemblea d'anit. "Els vam convidar, perquè poguessin defensar el projecte i dir perquè creuen que és oportú que es faci, perquè tothom conegui bé totes les propostes que es poden votar", ha concretat Subirana.

Les diferents idees es podran votar a través del WeDecide, tal com va poder-se fer l'any passat. Les votacions en línia es podran fer del 4 al 21 de novembre. També es podrà votar de forma presencial el 22 de novembre de 8 del matí a 3 de la tarda a les oficines de l'Ajuntament; el 23 de novembre de 4 a 7 de la tarda al Casal d'Avis; o el 24 de novembre d'11 del matí a 1 de la tarda a la sala d'exposicions de l'Ateneu. En aquest sentit, la regidora ha detallat que, des del consistori, s'ha treballat per fer el procés el més transparent i participatiu possible, per tal que la gent pugui intervenir en la presa de decisions sobre en què es gasta els diners el consistori. "El nostre objectiu és que tothom pugui dir-hi la seva", ha dit.

Nova comissió d'impuls

Aquest 2019 s'ha creat una comissió d'impuls del pressupost participatiu per gestionar tot el procés. Aquesta ha estat l'encarregada de fer el filtratge en el qual l'any passat van treballar exclusivament tècnics municipals. "Valorem molt positivament la creació d'aquesta comissió perquè ha permès que en tot el procés s'impliquessin no només tècnics i persones de l'ajuntament, sinó de les entitats i veïns i veïnes del poble", ha afirmat la regidora Sara Subirana.

"Tenir una visió de fora del consistori fa que hagi estat més fàcil i productiu treballar i fer el filtratge corresponent", ha afegit. 
 

Assemblea de veïns per explicar les 16 propostes dels pressupostos participatius. Foto: Pilar Màrquez Ambròs