10 plans culturals i genuïns per redescobrir Tarragona

La ciutat combina el passat romà i medieval amb ser un punt de referència comercial, de gastronomia, de cultura popular i amb platges de sorra fina i color daurat

Tarragona, una ciutat que val la pena redescobrir
Tarragona, una ciutat que val la pena redescobrir | Rafael López-Monné / Tarragona Turisme
01 de juny de 2023
Actualitzat: 27 de setembre, 9:34h
Tarragona és una ciutat que val molt la pena (re)descobrir. No només pel seu passat romà –el complex arqueològic de Tàrraco la converteix en l'única capital catalana declarada Patrimoni de la Humanitat- o el medieval, encapçalat per la catedral.


També per ser un punt de referència comercial, de serveis, de cultura popular –és una de les grans capitals castelleres- i gastronòmic. En aquest camp, destaquen els establiments del centre històric, la Part Alta, però també del Serrallo, un dels barris mariners més singulars del país. Els miradors, les platges i els senders completen una oferta per gaudir en parella, en solitari, en grup o també en família, ja que és una destinació ideal per als infants.


A continuació, les nostres 10 propostes culturals i genuïnes per descobrir Tarragona, una ciutat per escriure la teva pròpia història. Ens hi acompanyes?

 

1. La Tàrraco romana, Patrimoni de la Humanitat

El conjunt arqueològic de la Tarragona romana va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco ja fa més de 20 anys. Una bona manera d'iniciar la visita al conjunt arqueològic és amb la maqueta de Tàrraco –de quasi 20 metres quadrats- i el màping ubicats a la Volta del Pallol. Des d'allà, comença una ruta romana que ens permetrà entendre la importància d'aquesta ciutat fundada l'any 218 aC i que va suposar la principal base de l'imperi a Hispània. 
 

Les muralles romanes de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


Un recorregut que passa per monuments emblemàtics de Tàrraco com l'amfiteatre i les muralles, però també el circ, els fòrums local i provincial, la necròpolis... A més, s'estén fora dels límits de la ciutat per descobrir la Torre dels Escipions, la pedrera del Mèdol, l'aqüeducte de les Ferreres –el pont del Diable- i l'Arc de Berà.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

2. Tarragona medieval: la catedral i molt més

Tarragona és coneguda per la seva empremta romana, però també es caracteritza per una rica història medievalencapçalada per la catedral. Se'n va iniciar la seva construcció a mitjan segle XII i es va consagrar l’any 1331, de manera que és un bon exemple d’arquitectura de transició del romànic al gòtic. Es tracta d’un temple de planta basilical amb tres naus i creuer i ressalta la façana principal amb la seva enorme rosassa. 
 

La catedral de Tarragona, un dels símbols de la ciutat. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


També destaquen els baluards, les torres i la falsabraga. La ruta medieval no pot oblidar el pla de la Seu –amb diversos casals gòtics com l'antiga rectoria i la Casa Balcells-, les voltes del carrer Merceria, l'antic Ajuntament al carrer Major, les capelles de Santa Tecla i de Sant Pau així com les restes de l'antic Call Jueu, entre altres.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

3. La ciutat moderna que conviu amb el passat imperial

Tarragona és una ciutat moderna que sap conviure amb el seu passat imperial i medieval. Un centre de serveis, però també un punt d'atracció comercial i de restauració. Bona part del centre està consagrat als vianants, per passejar amb tota la tranquil·litat del món. 
 

El balcó del Mediterrani, un dels punts més emblemàtics de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


Destaca la Rambla Nova, veritable artèria de la ciutat, amb tota la varietat de comerços i serveis. És un passeig que abasta des de la plaça Imperial Tàrraco, principal node viari de la ciutat, fins al balcó del Mediterrani. Aquest punt, a uns 40 metres sobre el mar, permet una visió privilegiada del Mare Nostrum, el port de Tarragona, la platja del Miracle i l'amfiteatre. Per cert, anar “a tocar ferro” de la barana dona sort, diuen... Un altre dels punts neuràlgics és la plaça de la Font, centre de la vida social i política de la ciutat, amb l'edifici consistorial, desenes de bars i terrasses i escenari de diades castelleres.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

4. El Serrallo, autèntica experiència marinera a Tarragona

El Serrallo, el barri mariner de Tarragona, a tocar d’un dels ports més importants de la Mediterrània, té una gran activitat gastronòmica, cultural, associativa i econòmica. Els historiadors certifiquen que la ciutat té una llotja de pescadors almenys des del 1928. S'hi poden trobar espècies com l'autòctona gamba vermella, el popet, l’escamarlà (conegut com el gadegang de Tarragona), la sardina, el seitó i el verat, entre altres. Productes de primera qualitat que, juntament amb la cassola de romesco, es poden degustar a la majoria dels restaurants del barri.
 

L'església de Sant Pere, al barri mariner del Serrallo. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


El Museu del Port, ubicat al moll de la Costa, és un equipament expositiu imprescindible dedicat a la preservació i divulgació del patrimoni marítim i portuari. Una visita que es pot completar amb l'Observatori Blau, una instal·lació immersiva a tocar de la llotja per descobrir el fons marí del Mediterrani. També val la pena descobrir l'església de Sant Pere, el Pòsit de Pescadors, el rellotge del Port així com el far de la Banya, construït el 1860 al delta de l'Ebre i traslladat a Tarragona fa quaranta anys. Tot plegat, ha merescut rebre el distintiu de barri mariner singular per part de la Generalitat.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

5. Miradors: els millors punts per enamorar-te de Tarragona

Una bona manera d'admirar els atractius patrimonials, urbans i naturals de Tarragona és des de les altures. Terrasses, torres i passeigs són talaies perfectes per gaudir de la ciutat. Un dels miradors més espectacular és el campanar de la catedral. En una ciutat construïda a partir de la Part Alta, aquest punt és perfecte per entendre perquè tants carrers del centre tenen nom de baixada. Un altre monument que ens ofereix unes vistes excel·lents és el Pretori, una torre d'origen romà. Sense sortir de la Part Alta, també destaca el mirador de Sant Antoni, a tocar dels jardins homònims.
 

Les vistes de Tarragona des del Pretori. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


Tanmateix, el mirador més conegut de la ciutat està al final de la cèntrica Rambla Nova: el balcó del Mediterrani, amb vistes de 180 graus al mar, la platja del Miracle i l'amfiteatre, entre altres. A pocs metres, hi ha el nou hotel H10 Imperial Tarraco –inaugurat l'estiu 2020- amb una espectacular terrassa, amb servei de bar i piscina, i unes impressionants vistes de bona part de la ciutat. L'última proposta és al Serrallo, el barri mariner de la ciutat, i les vistes que ofereix el passeig de l'Escullera, un camí d’uns quatre quilòmetres de llargada que s’endinsa al mar i que inclou punts tan emblemàtics com l'antic far de la Banya.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

6. Tarragona, ciutat de castells

Tarragona és una de les ciutats de referència del món casteller. Ja al segle XIX les antigues colles de Valls aixecaven les seves millors construccions durant les festes de la ciutat i, fins i tot, la plaça de les Cols va ser escenari l'any 1881 del primer quatre de nou sense folre. 
 

Tarragona és una de les grans capitals castelleres. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


Actualment, Tarragona compta amb quatre colles –Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau- i importants diades per Sant Jordi, Sant Joan, Sant Magí, la Diada Nacional i, sobretot, per Santa Tecla i la Mercè. També cada dimecres d'estiu a les 20.00 –del 28 de juny al 6 de setembre, excepte el 16 d'agost- hi ha actuacions a tocar de les escales de la catedral. A més, cada dos anys esdevé la capital indiscutible d'aquesta tradició declarada Patrimoni de la Humanitat amb el Concurs de Castells. La pròxima edició, la vint-i-nou, serà el 5 i el 6 d'octubre de 2024.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

7. Platges de Tarragona, un paradís a tocar de la ciutat

Un altre dels grans atractius de Tarragona són els 15 quilòmetres de costa, amb tranquil·les platges i atractives cales d’aigües cristal·lines i de fàcil accés. Les platges de Tarragona es caracteritzen per la sorra molt fina i de color daurat, que ha donat nom a la Costa Daurada. El clima temperat permet el bany de juny a setembre i prendre el sol o passejar-s’hi pràcticament durant tot l’any. Tenen un pendent molt suau que permet caminar dins l’aigua o nedar-hi tranquil·lament. 
 

Les platges de Tarragona, un paradís per descobrir. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


A tocar mateix de la ciutat hi ha les platges del Miracle i de l'Arrabassada, mentre que a l'entorn destaca la platja Llarga, platja de la Savinosa, la petita platja dels Capellans, la platja de l'Arboçar –a tocar del bosc de la Marquesa-, la platja de la Móra -en una zona PEIN- així com cala Jovera i la platja de Tamarit, amb el castell com a gran atractiu patrimonial.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

8. Camins de Tarragona: les millors rutes senderistes

Des dels seus orígens, Tarragona ha estat connectada amb els camps i els pobles propers per camins, alguns dels quals són tan vells com la mateixa ciutat. La xarxa de camins públics està formada per antics camins de carro, de ferradura, senders i també altres camins més actuals.
 

La xarxa Camins de Tarragona permet arribar a punts emblemàtics com el castell de Tamarit. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


La xarxa Camins de Tarragona ha suposat senyalitzar-ne 75 km amb marques grogues i recuperar els seus noms tradicionals. Alguns són vells camins rals que connectaven pobles, altres portaven a masos i partides i altres –com el camí de la costa o de ronda- servien per vigilar els perills que arribaven del mar i el contraban. En part coincideixen amb els GR –marques vermelles i blanca- i amb senders PR -marques blanques i verdes- de la FEEC.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

9. Gastronomia, entre el mar i el Camp de Tarragona 

La gastronomia de Tarragona és el reflex de la seva personalitat històrica i cultural: com a port de la Mediterrània, una part important de la riquesa ha vingut del mar. Pesca abundant i fresca, obtinguda en el port pesquer tradicional més gran de Catalunya, es conjuga amb la rica agricultura, la qual cosa permet concebre una cuina autòctona amb un sabor especial i un toc de genuïna personalitat. Els pescadors pesquen el marisc i el Peix Blau de Tarragona reconegut amb la marca Q de qualitat alimentària. El barri de pescadors, el Serrallo, és un dels més típics de la ciutat amb diversos restaurants que ofereixen una cuina basada en els productes frescos del mar.
 

Tarragona té molta tradició gastronòmica. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


El plat més típic de Tarragona és la cassola de romesco. També destaca la famosa paella marinera, l’arròs negre, el peix a la planxa o fregit, els fideus rossejats i tota mena de receptes creatives i d’avantguarda. Els restaurants de la Part Alta –molts dels quals en edificis amb restes romanes o medievals- es proveeixen amb els fruits que es conreen al Camp de Tarragona: avellanes, ametlles, oli i hortalisses, així com carns i ous. De les muntanyes properes arriben els bolets, les patates i les castanyes. De més enllà, de les Terres de l’Ebre, arriben també l’arròs i els cítrics.

 Més informació a tarragonaturisme.cat

 

10. Tarragona amb nens: una ciutat per a les famílies

Tarragona és una ciutat ideal per visitar en família: tant si és una data assenyalada –Sant Magí, Santa Tecla o el festival Tàrraco Viva- com si és en qualsevol altra època de l'any. El màping i la maqueta de l'antiga Tarragona romana és un bon inici per entendre com era la ciutat al segle II, en el seu moment de màxima expansió i apogeu. També val molt la mena visitar amb infants l'amfiteatre, on se celebraven les lluites dels gladiadors, o el circ romà, escenari de curses de cavalls i carros.
 

Visita familiar a l'amfiteatre romà de Tarragona. Foto: Rafael López-Monné / Tarragona Turisme


La catedral, per la seva banda, disposa de material didàctic, audioguies i vídeoguies per fer més amena la visita. També està pensat per als nens i nenes alguns dels atractius del Serrallo, el barri mariner, com l'Observatori Blau, una experiència immersiva sobre els tresors naturals del fons del Mediterrani. Fora de la ciutat també és imprescindible el Parc Ecohistòric del Pont del Diable, l'oportunitat de descobrir un aqüeducte romà i uns jardins romàntics en plena natura.

 Més informació a tarragonaturisme.cat