Barcelona fa un pas endavant en la lluita contra les desigualtats amb la posada en marxa del nou Pla de Barris 2025-2028. Amb una inversió rècord de fins a 300 milions d'euros, el programa municipal preveu transformar 27 barris de la ciutat, posant especial atenció en perfils vulnerables com adolescents, persones migrades, dones i persones grans. L’objectiu és generar noves oportunitats als barris per reduir les desigualtats a la ciutat.
L'actual edició del Pla de Barris s’alinea amb els grans reptes urbans de la ciutat, incidint en l’educació, l’espai públic, l’habitatge i la transició ecològica. A més, forma part dels quatre grans plans estratègics de Barcelona, juntament amb el Pla Endreça, el Pla Clima i el Pla Viure. D’aquesta manera, es consolida com una eina estructural de govern que aposta per una ciutat més equitativa i sostenible.
El programa es desplegarà a través de 13 plans de barris, dos dels quals seran plans singulars destinats a la zona de muntanya i a la Marina del Prat Vermell, i un únic pla de barris per a tot el districte de Ciutat Vella. Es calcula que beneficiaran directament 438.000 persones, el que representa el 26% de la població de Barcelona.
Aquesta nova edició no només continua els projectes ja iniciats en edicions anteriors, sinó que també incorpora una mirada renovada i ambiciosa. Com ja s'ha fet anteriorment, es potenciarà la innovació social i en la participació ciutadana com a elements clau per garantir que les transformacions impulsades responguin a les necessitats reals dels barris i dels seus habitants.
L’educació i l’espai públic
El Pla de Barris 2025-2028 situa l’educació com un dels tres eixos prioritaris, entenent-la com un element fonamental per trencar el cercle de les desigualtats. Es potenciaran iniciatives d’acompanyament educatiu per a infants i joves, es reforçarà la comprensió lectora i es fomentaran projectes de llengües d’acollida per facilitar la inclusió de les persones migrades.
A més, l’espai públic es transformarà per fer-lo més inclusiu i segur. Es crearan noves zones esportives i de lleure, i s’impulsaran projectes comunitaris per fomentar la convivència. L’objectiu és que cada barri esdevingui un espai de trobada i participació on totes les persones se sentin part de la comunitat.
Habitatge i transició climàtica per garantir el benestar
Millorar les condicions de vida dels veïns i les veïnes que viuen en finques no rehabilitades per la complexitat social i econòmica és una de les altres prioritats del nou pla. Es destinaran vint milions d'euros per a la rehabilitació de finques on la complexitat social i econòmica impedia la seva rehabilitació, a través d'un programa d'acompanyament tècnic i social i d'unes ajudes específiques. A més, es posaran en marxa programes que fomentin la cohesió i convivència de les comunitats veïnals així com el seu vincle comunitari amb el territori.
En paral·lel, el Pla de Barris també impulsa mesures per a la transició climàtica i la sostenibilitat. Es preveu augmentar les zones verdes, crear espais amb ombra per combatre la calor i implementar accions per reduir la pobresa energètica. Aquestes iniciatives contribuiran a fer front als efectes del canvi climàtic i garantir un entorn més saludable per a tota la ciutadania.
També serà una línia clau d’aquest eix la promoció del treball comunitari a través de les comunitats de veïns i veïnes i conjuntament amb elles per reforçar la convivència i la xarxa veïnal.
Ocupació i desenvolupament econòmic per a una ciutat més equitativa
Una altra peça clau del Pla de Barris és la promoció de l’ocupació i el desenvolupament econòmic als barris més vulnerables. S’impulsaran programes d’inserció laboral per a joves i persones en situació de precarietat, fomentant la formació i l’accés a noves oportunitats professionals. A més, es donaran suport a iniciatives econòmiques de proximitat i projectes emprenedors que contribueixin a dinamitzar els barris.