El programa de la Fundació "la Caixa" a Catalunya atén prop de 850 persones grans en situació de soledat no volguda
Els canvis socials de la pandèmia han agreujat la soledat no desitjada. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) el 22,6% de catalans de 15 anys o més se sent sola, en dades de l'últim baròmetre publicat el 2022. De fet, al conjunt de l'estat espanyol hi ha 9,3 milions de persones de més de 65 anys -quasi un 20% de la població-, i d'aquests uns tres milions pateixen soledat no desitjada.
En aquest context, el programa Sempre Acompanyats s’ha consolidat en 10 anys de trajectòria com un projecte pioner, tant en l’abordatge de la soledat com en el model d’intervenció. El 68,94 % de les persones que hi han participat han percebut una millora del seu estat emocional, segons l'últim estudi elaborat. En concret, les millores es produeixen a partir dels sis mesos d'intervenció i continuen fins al final del programa. Els participants guanyen confiança, aprenen a gestionar millor les situacions de solitud, milloren el seu estat d’ànim, incrementen la seva xarxa social i participen més en la comunitat.
El passat 1 d’octubre es va celebrar el Día Mundial de la Gent Gran. Coincidint amb la data, i per celebrar l'efemèride dels 10 anys, la Fundació "la Caixa" va fer un pas endavant per sensibilitzar sobre la soledat no desitjada que pateixen les persones grans. A finals de setembre van presentar l'escape room 'Soledat' que han visitat més de 200 persones, d'entre elles nombrosos professionals del tercer sector. L'experiència s'ha conceptualitzat amb l'ajuda de tres persones grans que han estat ateses pel programa Sempre Acompanyats i en les que està inspirat el guió de l’Escape Room Soledat.
Són la Carmen Vázquez, en Pedro Herrero i la Sílvia Camarer. "Quan arribava a casa el primer que feia era encendre la ràdio o la televisió… En silenci no em sentia a casa", relata la Sílvia. "El temps passa diferent quan no tens l’obligació d’anar a treballar o de complir un horari, o de fer una activitat o atendre unes persones... El temps es fa etern, sembla que no avanci…" explica la Carmen. "Quan sonava el telèfon m’emocionava molt i no volia parar de parlar", comenta en Pedro.
Un escape room per sensibilitzar de la soledat no desitjada
L’Escape Room Soledat plasma les seves emocions i dona eines per sortir d’una situació no desitjada i recuperar la vitalitat. Es tracta d'un viatge que millora la divulgació d'aquesta realitat. D'una banda, permet una immersió sense distraccions i que obliga a estar present: fa interactuar amb els objectes de la llar recreada per avançar i dona espai per poder-se aclimatar amb l'ambient. De l'altra, fa girar la perspectiva sobre qui la pot patir: les diferents habitacions per les que circulen els participants apilen records de vides que, en altres moments, havien estat plenes.
Després de l’experiència vivencial, ara tothom que ho vulgui també podrà viure l’experiència des de casa seva de manera interactiva. Guiats per la veu de l’actriu Mercedes Sampietro, els usuaris aniran desgranant les diferents cares de la soledat durant el recorregut: al rebedor experimentaran la distorsió del temps representada mitjançant un rellotge; al menjador, l’alteració de les rutines i els hàbits, a través d’una ràdio, un telèfon, una planta i unes galetes; al dormitori, la foscor de la nit, viscuda al llit i al reflex del mirall; i, finalment, a l’habitació secreta, on, a través dels records, podran comprendre que es poden retrobar amb si mateixos reconnectant amb tot allò que els fa sentir vius.
10 anys donant suport a la gent gran
Aquest 2024, el programa Sempre Acompanyats ha atès 844 persones grans a Catalunya i 2.203 a tot l’Estat: un 20 % més que en el mateix període de l’any passat. "Gràcies a aquest acompanyament, les persones tornen a construir les seves vides amb una xarxa de suport més sòlida, amb més confiança i amb més bon estat d’ànim. És important parlar de la soledat i comprendre-la per poder posar-hi fi", destaca el subdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón.
En ocasió del seu desè aniversari, el programa impulsarà al novembre a Barcelona una jornada amb diversos experts per abordar la soledat des de diverses perspectives; també ha posat en marxa el postgrau en Soledat, Relacions i Vida Plena, organitzar per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, que començarà al gener. Està demostrat científicament que afrontar la soledat i millorar les relacions socials aporta beneficis poderosos: l’augment de l’adaptació psicològica davant les situacions de pèrdua, malaltia o estrès crònic; la millora de la salut, de l’estat emocional i de l’esperança de vida; l’increment de la qualitat de vida, i la disminució de les probabilitats d’emmalaltir i patir demència.
Veure'l