La Unesco reconeix Barcelona com a Ciutat de la Literatura

La capital catalana entra a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives | La designació suposa un reconeixement al patrimoni literari de la ciutat

11 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:27h
La ciutat de Barcelona ha estat reconeguda, aquest divendres, com a Ciutat de la Literatura, i com a tal ha estat admesa com a membre de la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco. L'Ajuntament de Barcelona va presentar oficialment la seva candidatura a formar-ne part el passat mes de juliol, en una mostra de continuïtat respecte a un projecte gestat durant l'etapa de Convergència i Unió al capdavant del govern municipal.

D'aquesta manera, la capital catalana se suma al grup de ciutats que aposten per la literatura com a centre de la seva creativitat i que ja formen part de la xarxa com Melbourne (Austràlia), Iowa City (Estats Units), Dublín (Irlanda), Reykjavík (Islàndia), Norwich (Regne Unit), Cracòvia (Polònia), Heidelberg (Alemanya), Praga (República Txeca), Dunedin (Nova Zelanda) i Granada (Espanya).

La Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, a la qual també han accedit avui Bagdad (Iraq) , Ljubljana (Eslovènia), Lviv (Ucraïna), Montevideo (Uruguai), Nottingham (Regne Unit), Óbidos (Portugal), Tartu (Estònia) i Ulyanovsk (Rússia), engloba un grup de 116 ciutats destacables per la seva sensibilitat artística en les disciplines de cinema, música, arts digitals, gastronomia, disseny i artesania.

Reconeixement al sector literari barceloní

La designació de Barcelona com a Ciutat de la Literatura Unesco implica un reconeixement mundial al sector literari de la capital catalana com a estímul creatiu de la ciutat, que es podrà reforçar a través de diversos projectes i programes amb l'objectiu de promocionar el treball dels escriptors i de donar suport a la tasca de llibreters, editors i traductors. També seguirà treballant en la línia de posar en valor les biblioteques com a prescriptors culturals, i impulsarà la visibilització del patrimoni literari en l’espai urbà.

Barcelona ha centrat la seva candidatura en la diversitat i riquesa del seu patrimoni literari en dues llengües, en la potència internacional de la seva capitalitat editorial, en la tasca dinàmica dels actors implicats en la promoció de la lectura i de l’educació literària i molt especialment, en la capacitat festiva i popular de viure la literatura, sintetitzada en la festa de Sant Jordi. Una festa que, precisament, aquest any 2015 ha fet 20 anys que va inspirar la Unesco perquè el dia 23 d’abril fos designat Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor.
Arxivat a