​Les 18 hores dels Beatles a Barcelona

«És igual que només s'hi estiguessin divuit hores, va semblar que tot continuava igual i en realitat tot es va giravoltar»

Els Beatles arribant a Barcelona
Els Beatles arribant a Barcelona | Horacio Seguí
18 de gener de 2018, 10:50
Actualitzat: 19 de gener, 14:01h
Sento fascinació per la Barcelona dels Beatles, aquella Barcelona de juliol de 1965 que va ser trepitjada per quatre extraterrestres que venien d’altres món civilitzats i que van portar amb ells unes hores de lluminositat i música a una ciutat i un país immersos en tots els matisos de la grisor. He llegit sobre aquella ciutat, m’han explicat el que va passar a la plaça de toros Monumental el dia 3 de juliol al vespre. He parlat amb persones que van ser-hi i que testimonien l’excepcionalitat d’aquell concert. Hi ha literatura, periodisme i mítica sobre l’estada de John, Paul, George i Ringo a la nostra ciutat. 
 

El llibre de Miguel Navarro


De fanàtics dels Beatles n’hi ha moltíssims. Molts d’ells són erudits en la matèria, col·leccionen tota mena de documents relacionats amb ells, amb la seva trajectòria i la seva vida. Es preocupen per entendre què volien dir-nos, què expliquen les seves cançons, per què van ser un fenomen mundial, com van canviar la història de la música. Tantíssimes aportacions decisives els atribueixen i segur que tenen raó amb totes. Un d’aquests erudits es diu Miguel Navarro, és uruguaià, odontòleg de professió, ha viscut a l’Argentina i l’any 1998 va venir a viure a Barcelona perquè allà on residia la vida era complicada. Als catorze anys va sentir la fiblada dels quatre de Liverpool i ja mai més s’ha pogut desdir de la seva passió. 


 



Ja en terres llunyanes es va interessar pels dos concerts dels Beatles a Espanya, el del 2 de juliol a Madrid i el del 3 a Barcelona. L’explicació? És l’únic país de parla hispana en què el grup va actuar. I ho van fer de rebot. El franquisme no els volia veure ni en pintura, els consideraven uns melenuts pollosos i revolucionaris. Però algú va fer notar a aquell que li deien el Caudillo que si la reina d’Anglaterra els acabava de condecorar potser no era una bona estratègia europea prohibir-los que vinguessin a actuar. Aquesta és una història sabuda, bastant ben explicada per historiadors i cronistes. El Miguel se la sap de memòria, però no és el que a ell li interessava explicar amb el seu llibre 18 horas de beatlemania en Barcelona.

 

El concert a Barcelona. Foto: Pérez de Rozas

Se l’ha autoeditat –“Ho he fet tot a pulmó”– amb la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) i l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), que li han permès reproduir les fotos. I arribem al terreny més substancial de la història. Ell qualifica el volum amb una idea molt interessant: “He fet un treball d’investigació fotogràfica”. I el tema té mèrit, sens dubte, a través d’aquesta investigació ha aconseguit un llibre de potent valor fotogràfic, amb noranta fotos, quaranta de les quals són inèdites. Ha comptat amb la complicitat dels fotògrafs Horacio Seguí i Joana Biarnés, que van ser a l’aeroport del Prat, a l’hotel Avenida Palace i a la Monumental. També amb la de Pep Puvill, que llavors encara era fotògraf aficionat fascinat per la música i no va dubtar en anar al concert. Gràcies a l’AFB i l’ANC, el llibre també compta amb les fabuloses instantànies de Xavier Miserachs i Quique Pérez de Rozas. Ha comptat amb l’ajuda inestimable de Gemma Fàbregas en l’edició fotogràfica i maquetació i inclou un facsímil de l’entrada del concert. La peça original és molt preuada i eternament perseguida pels col·leccionistes. 

“Aquest llibre vol ser en essència una manera d’homenatjar Barcelona a través de quatre individus que només hi van ser divuit hores però que van canviar-la”, exclama el Miguel. Contextualitzar el concert de Barcelona és una feina interessant. Després de deixar la ciutat van volar Londres per a l’estrena de la seva pel·lícula Help! i el següent concert és el mític al Shea Stadium de Nova York. És igual que només s’hi estiguessin divuit hores, va semblar que tot continuava igual i en realitat tot es va giravoltar. 

La Barcelona d’avui és la Barcelona d’avui en part gràcies a aquell viatge, a aquell concert, a aquelles fotos en blanc i negre.
 

L'actuació dels Beatles a Barcelona. Foto: Horacio Seguí

Arxivat a