Quatre mesos després que elBBVA llancés una opa hostil per adquirir el Banc Sabadell, el Banc d'Espanya ha traslladat al Banc Central Europeu (BCE) un informe favorable al procediment segons avança Expansión. El document, aprovat el mes de juliol i que no és vinculant, ha de servir a l'entitat europea per prendre una decisió perquè l'operació pugui tirar endavant o no. Segons el calendari previst, el BCE hauria de donar la seva versió durant aquest setembre.
Segons va explicar l'actual governadora en funcions del Banc d'Espanya, l'anàlisi elaborada remarcava que es tracta d'"un procediment de no objecció". Així, Delgado assegurava aquest estiu que no analitzen "les bondats, sinó si l'operació és viable des del punt de vista de la liquiditat, la solvència i el pla de negoci de l'entitat resultant". Ara, la resolució del BCE és una peça clau per saber si l'operació continuarà o no, ja que la CNMV ha condicionat l'aprovació del fulletó que li va remetre el BBVA al vistiplau del banc central.
Amb aquest tràmit queden quasi encarrilades una de les principals autoritzacions en relació amb l'operació. Si la institució europea no autoritza l'opa, aquesta es quedarà en res. Així i tot, a hores d'ara, ni el BBVA ni el Sabadell veuen probable que el BCE s'oposi a la transacció. Per aquest motiu, si la valida, serà el torn de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que haurà de decidir si continua amb la seva anàlisi i autoritza o no l'opa.
Un cop presa la decisió per part de la CNMV, els accionistes tenen l'oportunitat de decidir: si l'opa conclou de manera exitosa i el BBVA inicia el procés de fusió, només el govern espanyol té el poder per prohibir-la. I, de fet, aquest escenari es pot arribar a viure, ja que l'executiu de Pedro Sánchez ha amenaçat diverses vegades de fer-ho per protegir la competència del mercat financer. En cas de vetar l'opa, el BBVA gestionaria el Sabadell com si fos una filial independent, amb un consell d'administració propi.