El BBVA llança una opa hostil per adquirir el Banc Sabadell

El govern espanyol rebutja frontalment l'operació incentivada per l'entitat basca i considera que podria generar "efectes lesius potencials" al sistema financer espanyol

La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu
La seu del BBVA a Madrid, en imatge d'arxiu | Europa Press
Victor Rodrigo
09 de maig del 2024
Actualitzat a les 9:51h

El BBVA ha llançat aquest dijous a primera hora una oferta pública d'adquisició (opa) sobre el Banc Sabadell, al mateix preu i en les mateixes condicions en les quals va presentar una oferta de fusió la setmana passada. L'entitat catalana va rebutjar les condicions. No es veia un moviment d'aquestes característiques al sistema bancari espanyol des de la dècada dels anys 80. Catalunya es convertirà en la regió d'Europa amb major concentració bancària en el cas que es dugui a terme l'operació incentivada per l'entitat basca.

La decisió d'aquesta opa hostil s'hauria pres aquest dimecres a la tarda. El BBVA no modifica ni una coma de l'oferta feta anteriorment i pagaria 4,83 euros per cada acció del Sabadell. Pel que fa a l'evolució actual de les accions, les del banc català es valoren en 2,12 euros per cadascuna d'elles.

El Sabadell rebutja de ple l'opa

El Sabadell ja ha dit la seva sobre l'opa hostil llançada per l'entitat espanyola. Asseguren que l’oferta “infravalora” el valor del banc català. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell.

El Sabadell s'ha remès a la seva comunicació del dilluns passat, quan descartava l'operació per considerar que "infravalora significativament" el projecte de Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent. Des de Foment del Treball també han carregat contra l'operació. L'organització considera que "el creixement de concentracions financeres s'hauria de fer a Europa i no a Espanya".

Han advertit que si culmina l'OPA hostil "les grans perdedores" serien les pimes catalanes. En un comunicat, la patronal subratlla que, per extensió, també afectarien les empreses espanyoles. L'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre assenyala que la "desaparició" del banc català deixarà moltes pimes "orfes de finançament".

El govern espanyol també ho refusa de ple

Poques hores després del llançament de l'opa hostil, el govern espanyol ha manifestat el seu rebuig ha manifestat pel moviment del BBVA "tant a la forma com al fons". Fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa adverteixen que aquesta operació introdueix "efectes lesius potencials" al sistema financer espanyol.

Des de la Moncloa consideren que suposaria un increment en el nivell de concentració "que podria tenir impacto negatiu a l'ocupació i a la prestació de serveis financers". Fins ara, el govern espanyol no s'havia posicionat en un moviment com aquest i encara menys amb un rebuig tan frontal.

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, també ha reaccionat de manera negativa a l'operació del BBVA. "És contrària als interessos del nostre país. Destruiria molta ocupació, provocaria exclusió financera i més oligopoli. Suposa liquidar el Sabadell només en benefici dels fons d'inversió estrangers que són propietaris del BBVA", ha escrit en una piulada a X.

Arguments del BBVA

El BBVA defensa que l'OPA hostil presentada aquest dijous per adquirir el Banc Sabadell és "excepcionalment favorable” per als accionistes de l'entitat catalana i manté la "doble seu operativa" a Sant Cugat del Vallès i a la Ciutat BBVA, a Madrid. El banc basc assegura que tindrà “impactes financers molt positius gràcies a les sinergies rellevants i a la complementarietat i excel·lència” de les dues entitats. En aquest sentit, recalca el lideratge en pimes del Sabadell i el de la banca minorista del BBVA.

El president del BBVA, Carlos Torres, insisteix que l’oferta és “extraordinàriament atractiva” i apunta que, en cas de produir-se l’absorció, suposaria “unes capacitats addicionals de concessió de crèdit de 5.000 milions a l’any a Espanya”. A la vegada, donarà lloc a un "dels millors bancs europeus", amb una quota de préstecs al voltant del 22% a l'Estat (14,8% BBVA i 8,1% Banc Sabadell). 

El banc detalla que els accionistes del Sabadell tindran un 16% de participació de l'entitat resultat. També informa que se’n beneficiaran els del BBVA amb una millora sobre el 3,5% un cop es facin els estalvis associats i recorda que "seguirà compromès" en distribuir qualsevol excés de capital per sobre del de 12%.