El govern espanyol reitera el seu rebuig a l'OPA del BBVA contra el Sabadell «en la forma i en el fons»

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, assenyala que l'operació implica una excessiva concentració "lesiva per a la competència" i afecta negativament l'estabilitat financera i la cohesió territorial

El ministre Carlos Cuerpo, aquest dimarts.
El ministre Carlos Cuerpo, aquest dimarts.
14 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:43h

L'executiu espanyol ha reiterat aquest dimarts el seu "rebuig" a l'OPA hostil del BBVA contra el Sabadell. Després del consell de ministres celebrat a la Moncloa, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha explicat que es mantenen ferms en l'oposició a l'operació, subratllant l'oposició a la forma i al fons, i "l'absència de precedents d'una OPA d'aquestes característiques".  

Carlos Cuerpo ha al·ludit a la manera com l'executiu espanyol va conèixer l'operació, a través d'una trucada del president del BBVA quan ja s'havia aprovat per la cúpula del banc: "La forma és important perquè pot introduir volatilitat addicional en els mercats". Sobre el fons, s'ha referit a la preocupació per una excessiva concentració que seria "lesiva per a la competència", amb efectes negatius per als clients. El tercer element de rebuig és l'impacte en la inestabilitat financera. També ha subratllat l'efecte negatiu que tindria l'OPA en la cohesió territorial, en termes de crèdit al teixit productiu i de suport a les pimes.   

L'OPA hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell ha sacsejat profundament el món econòmic català i pot tenir serioses implicacions. L'operació ha topat amb un rebuig gairebé unànime de les forces polítiques i pot tenir un fort impacte sobre el territori, el teixit productiu i els llocs de treball. El mateix BBVA ha admès que l'OPA, de triomfar, afectaria molts llocs de treball. Es calcula que podrien perdre la feina unes 4.000 persones. 

Carlos Cuerpo ha explicat també l'informe sobre la situació macroeconòmica i del mercat d'ocupació a Espanya que ha presentat al consell de ministres. Ha destacat el creixement del 0,7% de l'economia espanyola en el primer trimestre, per damunt del 0,3% dels principals socis de la zona euro. Les institucions europees han anat acostant les seves previsions a la del govern espanyol, que preveu un creixement del 2% aquest 2024. 

Cuerpo ha destacat el creixement sostingut i equilibrat de l'ocupació, amb 230.000 noves afiliacions a la seguretat social aquest any. Des de l'aprovació de la darrera reforma laboral, han estat 1.300.000 les noves afiliacions. El ministre ha destacat també la moderació progressiva de la inflació, entorn del 3% amb la previsió del Banc d'Espanya d'evolucionar fins al 2% de cara al 2025.