El poder municipal al Ripollès, en joc

La mitjanit passada va començar oficialment la campanya de les municipals del 22 de maig en la qual es renovaran 141 regidors i 19 alcaldies

Arnau Urgell
06 de maig del 2011
Candidats Ripoll.
Candidats Ripoll. | Arnau Urgell
Els candidats de Ripoll preparats per enganxar el primer cartell. Foto: Arnau Urgell

Ara sí. S'ha acabat la llarga precampanya. Fins ara ha estat el temps d'anunciar caps de llista i candidatures però ja ha arribat el període per reclamar explícitament el vot. La mitjanit passada els candidats van fer l'acte simbòlic de penjar el primer cartell. Al Ripollès es renovaran un total de 141 regidors i 19 alcaldies. Tot i això en els casos de Pardines i Molló, Esteve Perpinyà (ERC) i Pep Coma (Molló) ja tenen assegurada l'elecció perquè només s'ha presentat una llista.

En aquests comicis CiU vol revalidar la gran victòria del 28-N per tornar a dominar el panorama municipal. Malgrat tenir 8 de les 19 alcaldies només governa en un dels cinc municipis grans (Ribes de Freser). El PSC, per la seva banda, vol mantenir les tres grans alcaldies –Campdevànol, Camprodon i Sant Joan- i avançar posicions a Ripoll. De moment, ja sap que no podrà mantenir Sant Pau perquè no han fet llista. ERC, a banda de lliurar a fons la batalla per la capital, es mostra confiada en repetir els altres tres alcaldes.

En un altre nivell ICV intentarà mantenir posicions a Campdevànol i Ribes i recuperar representació a Ripoll mentre que el PP presenta quatre candidatures per trencar la seva travessia del desert. Finalment la CUP ho torna a intentar a Sant Joan, la PxC debuta a Ripoll i s'han confegit tres llistes independents pures a Llanars, Planoles i Sant Pau.

Les “batalles” de Ripoll i Campdevànol

La principal “batalla” es lliurarà a Ripoll. CiU vol recuperar l'alcaldia de la capital que des de fa vuit anys ostenta ERC gràcies als pactes primer amb PSC i ICV i després només amb socialistes. De fet, el 2007 tant sols una setantena de vots van separar Jordi Munell de la majoria absoluta i enguany també es preveu un frec a frec. Mentre l'alcaldessa Teresa Jordà i el segon tinent d'alcalde Enric Pérez exhibeixen obra de govern des de CiU es reclama un canvi radical per gestionar millor els recursos. L'altra incògnita serà el paper de les tres forces que hores d'ara són fora del consistori: ICV amb Joan Baz, el PP amb Jaume Teixidó i, sobretot, l'aparició de la PxC amb Xavier Fernández al capdavant.

Igualment incerts es presenten els comicis a Campdevànol. L'actual equip de govern, format pel PSC i ICV, ha acabat la legislatura en minoria. L'alcaldessa Núria López intentarà millorar els tres regidors del 2007 per tenir la possibilitat de formar govern mentre que CiU ha apostat per Joan Manso –l'alcaldable més jove de tot el Principat- per governar una legislatura completa per primera vegada. Les eleccions estan més bipolaritzades que mai entre el PSC i CiU mentre que ICV i ERC presenten candidats nous, Andreu Acosta i Helga Pujol. La gran incògnita la representa Ramon Perearnau que torna a uns comicis ara al capdavant dels Pagesos per la Dignitat Rural Catalana (PDRC).

Tres majories absolutes en joc

A Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Ribes de Freser els respectius alcaldes, Ramon Roqué (PSC), Esteve Pujol (PSC) i Marc Prat (CiU), defensen majories absolutes. Pujol és el que té un marge més ampli (actualment té 7 dels 11 regidors) mentre que en els altres casos la diferència és d'un sol representant. En el cas de Ribes, a més, cal tenir en compte la disminució del nombre de regidors (d'11 a 9) i la desaparició de la llista associada al PSC. També a Sant Joan -on hi ha fins a cinc llistes (PSC, ERC, CiU, CUP i PP) és una incògnita la irrupció dels populars per primera vegada a la història.

Els candidats, municipi per municipi

Especial municipals Ripoll

Candidat: tinc una pregunta per a vostè

Agenda campanya (6-9 de maig)

Totes les notícies de les municipals