Jordi Munell: «El projecte pel Pla és ambiciós com ho va ser el nou Museu fa 10 anys»

L'alcaldable de CiU de Ripoll participa a la darrera entrega de "Tinc una pregunta per a vostè"

Redacció
19 de maig del 2011
Jordi Munell
Jordi Munell | Arnau Urgell


- Què pensa fer per desencallar el trànsit de dins el poble dia a dia?

- Encarregarem un estudi tècnic, a partir del qual es proposin possibles canvis de circulació, allargarem l'accés controlat al casc històric fins les 16:45 els dies laborables per a fer més facil la vida als residents i al comerç; posarem en marxa el nou programa Aparca i compra amb una hora gratuïta d'aparcament si es compra en un establiment i pagament posterior a l'estacionament en lloc de l'actual sistema de prepagament, proposarem més llocs de càrrega i descarrega i estudiarem ubicar zones verdes perimetrals al casc antic per als veïns. Estudiarem pacificar el trànsit al passeig de Sant Joan i al carrer del Progrés; insistint davant el Departament de Territori la resposta a les al·legacions a la variant est i l'estudi de les propostes alternatives.

- Si la Plataforma per Catalunya treu representació es compromet a no pactar-hi directament ni indirectament?

- No hi pactarem.  

- Si és alcalde tornarà a posar la bandera espanyola a l'Ajuntament de Ripoll?

- No.

Creu que a l'Ajuntament hi ha càrrecs de confiança? Si guanya quina política seguirà en aquest aspecte?

N'hi ha alguns.

Si guanyem i governem (perquè guanyar ja ho vam fer el 2007), la prioritat és el funcionament òptim de la “maquinària” municipal al servei dels vilatans. Posarem en marxa la finestreta única per donar resposta ràpida als veïns de Ripoll i posarem ordre a les finances municipals.  

- Creu necessària la construcció d'un altre polígon industrial quan hi ha naus buides des de fa anys?

- Tenim perfectament inventariades les naus buides des de fa anys, amb les seves mides i preus orientatius de lloguer*. Intentarem que totes aquestes naus buides se situïn al mercat empresarial parlant amb tots els propietaris i pressionarem per modificar el restrictiu Pla urbanístic de les colònies industrials del Ter.

El que proposem de fet és regularitzar la situació del sector de la carretera de les Llosses que acull des de fa molts anys activitats econòmiques (elèctrica, àrids, ciment, llenya, ...) i l'actual pla  general l'ha catalogat de terreny rústic. És un lloc estratègic i ben posicionat amb l'arribada de la C-17 desdoblada. Aquestes darreres setmanes he estat buscant una nau d'uns 4.000 metres per a una empresa osonenca interessada en Ripoll, i el més gran que s'ha trobat està sobre els 2600 m2 de sostre.

També penso que caldrà impulsar certa "política empresarial" conjunta amb els ajuntaments més propers, per tal que no s'escapi cap oportunitat de creació de llocs de treball a Ripoll o als seus voltants.

* Nau de Fil Genesis a la colònia Santa Maria; nau de Montecsa al polígon Mas den Bosch, propietat de Pozzo; la nau de Foneria Jap al polígon Casanova de Baix; la nau buida de Green Power al polígon Estamariu  (preu de lloguer molt elevat, dissuasiu); el terreny de can Franquesa i de Portell a la carretera de les Llosses però actualment només activitats rústiques o primàries; la nau tancada de Mayol-Ford, al polígon Casanova de Baix; la nau de lloguer al costat del Mayol, la nau tancada de TMI al polígon Pintors Sud, propietat de la Fundació Soler; la nau de Peugeot (propietat de Baus) al polígon Pintors nord; el terreny adjacent a la benzinera Petrocat; el darrer terreny lliure al polígon Pintors nord, propietat de família Dou; el terreny lliure al costat de la rotonda polígon Mas de'n Bosch propietat de família Caballeria; el terreny per a nau al costat de naus de transició per a emprenedors, al polígon La Barricona, propietat de família Miguélez; les naus de l'antiga fàbrica de can Noguera (edificabilitat esgotada); algunes naus entre mitgeres al sector sud de Mas de'n Bosch, de lloguer; terreny entre Soler & Palau i camí de Mas Torrents, actualment zona rústica, propietat S&P i Ajuntament de Ripoll; naus de venda i lloguer opció compra a Rocafiguera superior (problema amb el sanejament i hipoteca a preu molt elevat).

- Si vostè governa la senyora Fina Guix serà tinent d’alcalde? Quina regidoria ocuparà?

- No. Serà regidora de Barris com ja ha exercit des de l'oposició aquests darrers anys. De fet, molts veïns i associacions tenien més contacte directe, més assequible i més confiança amb la senyora Fina Guix que no amb el regidor titular de l'equip de govern.

El nostre programa és l'únic que detalla les tasques i responsabilitats de tots els nostres candidats de CiU a l'Ajuntament de Ripoll: Jordi Munell (Promoció Econòmica); Miquel Rovira (cap de l'àrea de serveis a les persones); Fina Guix (regidoria de Barris), Josep Maria Creixans (cap àrea de serveis centrals i Hisenda); Maria Dolors Vilalta (regidoria de Convivència, Seguretat Ciutadana i Participació); Xevi Cima (cap àrea de serveis territorials i Medi Ambient); Ramon Santanach (regidoria de Cultura), Marc Grifell (regidoria de Turisme, Fires, Festes i Joventut), Magda Perramon (regidoria de Comerç) i Leonor Munell (regidoria d'Assistència, Serveis Socials, Ensenyament i Formació) entre altres.

- Què pensa de les retallades que el Govern ha anunciat a l'educació i sanitat? No suposarà més atur? No seria millor reduir despeses de diputats i representació?

- Retallades no! Estalvi sí, com en tota família o empresa afectada per la situació de crisi i endeutament. De fet és un tema nacional i no municipal. Nosaltres vetllarem perquè a Ripoll hi hagi un estalvi just.

- Per què van criticar la modificació del projecte museogràfic quan ha tingut tant bones crítiques de ripollesos i visitants?

- Així la seva pregunta ens dóna per fet que és una modificació? Això és el que nosaltres precisament vam denunciar davant del plenari municipal que aprovava una “millora” en comptes d'una modificació.

Per cert es tracta d'una modificació bastant substancial del projecte com demostra el fet que les certificacions de l'execució d'aquesta obra presenten prop d'un 70% de preus contradictoris entre el que s'ha fet i el que deia el projecte. És un tema de legalitat administrativa, no de concepte ni tenim cap voluntat d'anar en contra del Museu, equipament que vam començar a somniar, projectar i impulsar en el mateix moment que es va decidir tancar el vell Museu ara fa 10 anys.

- Si tant malament està el poble, si hi tant deutes... perquè tenen tant interès en guanyar?
 
- Perquè vull un Ripoll millor i un futur millor per als meus fills i per a tots els dels ripollesos i ripolleses, on s'hi pugui viure i treballar bé. Estic convençut de poder donar un cop de timó al futur de la nostra vila, en moltes coses de detall, de sensibilitat, i de concepte (el primer és la feina i les persones, després ve tota la resta). I perquè penso que es poden aplicar mesures d'estalvi per controlar el deute i prioritzar certes actuacions més properes al que demanen els vilatans.

- Si vostè és alcalde farà que els aparcaments de davant del CAP siguin de zona blava per afavorir la rotació i poder aparcar a la gent que va al metge? En general, quina política d'aparcaments implantarà?

- Com deia abans introduirem el concepte de Aparca i compra amb unes zones on es podrà aparcar 1 hora gratuïta si es realitza una compra i pagar per l'estona que hi estiguis en comptes del prepagament. Això es complementarà amb alguns canvis substancials en la zona blava actual, més zones de càrrega i descarrega i possiblement una zona verda perimetral per als veïns del casc antic. També farem propostes de més aparcament al sector comercial del barri de la carretera de Barcelona.

- Com aconseguiran el finançament per executar el pla que preveuen a la Devesa del Pla? Compraran uns terrenys i edificis valorats en més de 6 milions d'euros? D'on trauran els diners?
 
- Aquesta és una idea-repte molt ambiciosa, com ho va ser també plantejar fer un nou Museu 10 anys enrere amb un cost de diversos milions d'euros; o per exemple fer un parc botànic del Pirineu fa 20 anys enrere a la Devesa del Pla amb un cost de varis milions llargs de les antigues pessetes.

Som conscients que primer caldrà renegociar el conveni signat unilateralment (sense poder opinar la població ni el grup de l'oposició municipal) per l'equip de govern actual i la propietat que li permet fer més de 400 pisos en blocs; de fet l'actual conjuntura i expectativa del mercat immobiliari ens ha d'ajudar a donar una alternativa diferent a la propietat. Caldrà negociar dur i mirar qui ha d'executar l'actuació i buscar el finançament necessari complementari, en bona part privat.

- Si Ripollès Desenvolupament no ha estat a l'alçada quins canvis proposa pel Consorci?

- Aquesta frase està treta del context en què la vaig dir. Vaig opinar que no ha estat a l'alçada de la situació greu de crisi que vivim, especialment pel què fa a la seva missió i tasca encomanada de cercar iniciatives empresarials noves cap a Ripoll i el Ripollès. De fet, no és només una sensació meva, ja que alguns treballadors del mateix Consorci m'han fet arribar des de fa anys la seva inquietud per la manca absoluta de directrius dels responsables polítics del Consorci; així com he recollit les opinions d'algunes persones i empreses que hi cercaven assessorament en temes d'inversió i creixement empresarial. Altres àrees del Consorci com la potenciació del sector primari, l'aula d'hostaleria o l'àrea de turisme penso que han fet i estant fent molt bona feina.

Personalment penso que Ripollès Desenvolupament ha de tornar a ser l'eina dinamitzadora que era el seu principal objectiu quan es va crear, fent els canvis necessaris per aconseguir aquesta fita.

De fet l'Ajuntament de Ripoll no deixa de ser un soci més del Consorci i per tant els canvis i allò que l'Ajuntament de Ripoll proposi caldrà que siguin consensuats i avalats per la resta de socis públics i privats.

Aquesta sensació també la vaig tenir al llegir la proposta del president del Consell Comarcal i candidat del PSC a Ripoll dient que volia crear una oficina de promoció econòmica a Ripoll; en clara al·lusió a la inoperància actual del Consorci del qual el propi Consell Comarcal n'és el principal soci i valedor.

- Si els resultats del 22-M no el permeten ser alcalde, serà la darrera vegada que es presenta com a cap de llista?

- Estic al servei del poble i del país. Si els vilatans ho volen amb el resultat electoral i els meus companys de CiU em continuen proposant jo estaria disposat a tornar encapçalar la llista.

- És electoralista l'anunci de la inversió de 35 milions per construir la central de biomassa al polígon comarcal de Llaudet?

- Sí, totalment electoralista i frívol.

Penso que jugar d'aquesta forma tan lleugera amb allò que els ripollesos i ripolleses patim més, que és la manca de feina, i obrint falses expectatives i esperances és una frivolitat que no comparteixo;  i encara menys des de la responsabilitat del càrrec de president del Consell Comarcal.

Recordeu que també des del PSC-PSOE l'exconseller Nadal va utilitzar la mateixa tàctica un mes abans de les eleccions al Parlament del 2006 dient que l'INCASÒL havia comprat la fàbrica Llaudet i que pocs mesos més tard ja hi hauria empreses treballant; han passat gairebé cinc anys i tot està igual.

Aquesta setmana passada he parlat amb responsables de l'INCASÒL i em confirmen que la nau i terrenys de Llaudet continuen a la venda pública i no hi ha cap contracte ni cap contacte fet amb cap empresa interessada.

- Vostè va demanar canvis a la Fira de les 40 Hores. Quins?
 

- Ho vaig dir ben convençut per que des de fa 12 anys es continua seguint el mateix model de comercialització que es va impulsar en aquell moment quan jo era el regidor delegat d'aquest tema, sense massa novetats ni canvis visibles. I l'edició d'enguany, per la tipologia d'expositors i suposo que agreujat per la crisi, reflectia un cert conformisme i relaxació, amb algunes excepcions com l'aparador del comerç de Ripoll o el sector primari que continuen –com cada any- al peu del canó i presentant novetats.
 
I ho vaig dir més amb ànim constructiu i positiu que no en to de crítica, sense voler menystenir en cap moment l'esforç, tenacitat i professionalitat que hi posen cada any els serveis municipals i l'empresa comercialitzadora d'espais, gràcies a la qual –cal reconèixer-ho públicament- s'ha mantingut un bon nivell d'expositors i difusió al llarg d'aquests anys.
 
Penso que cal repensar tant el recinte com la distribució dels sectors i especialment donar-li un nou impuls de captació d'expositors i visitants més adaptat als nous models de comerç i de turisme, també pensar per exemple en obrir paral·lelament un portal virtual de la fira i a les xarxes socials, pensar en el projecte –ambiciós- d'un recinte firal permanent, organitzar més fires i mercats i activitats tot l'any a Ripoll per captar capitalitat i visitants dels milers que venen a la comarca cada setmana, caldria fer un nou esforç de senyalitzar l'aparcament per als visitants i passants, i posar “traves” que permetin captar nous visitants per impuls dels que creuen Ripoll sense intenció prèvia de venir a la fira... també penso que caldria sumar esforços amb el sector de restauració i hostaleria per aprofitar més la fira, buscar-li nous sectors i aparadors especialitzats, tornar al concepte de fira equivalent a gran mercat i festa (com havia estat a l'edat mitjana) amb activitats culturals i festives paral·leles que captin clients diferents i que ajudin a perllongar l'estada a Ripoll dels visitants.
 
A vegades tampoc cal inventar res, i cal mirar què han fet d'exitós en altres pobles, per exemple la Fira de la Seu d'Urgell centrada al voltant del formatge, o la Fira de Sant Lluc a Olot, o la Fira de Sant Martirià de Banyoles... i adoptar algunes propostes noves –a més a més de les iniciatives pròpies- que permetin aquest impuls renovat a la nostra Fira de les 40 hores.

Llista CiU Ripoll

Especial municipals Ripoll

Secció "Tinc una pregunta per a vostè"

Tots els candidats i llistes de les municipals al Ripollès