Enric Pérez: «Treure les fires del centre del poble seria un error»

El candidat del PSC de Ripoll respon als lectors a "Tinc una pregunta per a vostè"

Redacció
18 de maig del 2011
Enric Pérez.
Enric Pérez. | Arnau Urgell
Enric Pérez repeteix com a candidat del PSC a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

- No podien haver esperat tres setmanes en anunciar la central biomassa i evitar la sensació d'electoralisme?

La voluntat de la signatura d’un acord de compromís a nivell institucional per part de l’Ajuntament de Sant Joan i el Consell Comarcal ha estat donar seguretat a les empreses implicades i deixar constància per escrit que ambdues administracions, governi qui les governi, continuaran el treball de més de dos anys que es porta en el projecte. Desitgem que CiU i el govern de la Generalitat estiguin a l’alçada per materialitzar aquest important projecte comarcal que permetrà revaloritzar la gestió forestal, l’aprofitament dels nostres recursos naturals, la creació d’ocupació, la minimització de la dependència de recursos fòssils com el petroli i el gas i ser ambientalment més sostenibles.

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona acaben de signar un acord amb l’empresa d’automòbils xinesa “Brilliance” per tal de fabricar cotxes a Catalunya. No he pas sentit dir a CiU que sigui electoralista.

- Quin paper ha tingut vostè en el procés d'implantació de Sodeca a Ripoll? És mèrit de l'oposició com sostenen?

La meva implicació ha estat doble: com a regidor d’Indústria i com a president del Consell Comarcal. Vaig participar en la negociació per acordar els termes econòmics de l’operació i donar les facilitats que l’empresa demanava per la seva implantació a Ripoll. Com a regidor he treballat per la finalització de la urbanització del polígon industrial, cosa que ha permès tenir la disponibilitat del sòl. I com a president del Consell Comarcal he treballat perquè s’ajudés l’empresa mitjançant una important subvenció del Pla d’iniciatives de dinamització comarcal del Departament de Presidència de la Generalitat. Crec que és un èxit de tot l’Ajuntament de Ripoll.

- Què pensa fer per desencallar el trànsit de dins el poble dia a dia?

- En primer lloc demanar que s’executi la variant est de Ripoll per treure el trànsit de pas del nucli urbà de Ripoll. Això comportaria una pacificació del trànsit molt important i acabar amb les molèsties de soroll, fum i inseguretat de alguns barris de Ripoll.

Per altra banda fomentar una mobilitat saludable i sostenible desenvolupant carrils bici urbans i promocionant el mitjà de transport més barat, ràpid i saludable per molts veïns de Ripoll que és caminar més.

Val a dir que el trànsit a Ripoll presenta principalment dos moments de dificultat concentrats en 15 minuts: l'entrada i la sortida de les escoles. Estudiarem mesures per la seva minimització mitjançant l’actuació de la Policia Local.  

- Si la Plataforma per Catalunya treu representació es compromet a no pactar-hi directament ni indirectament?

- Sí, prenc el compromís de no pactar-hi.

- Si és alcalde tornarà a posar la bandera espanyola a l'Ajuntament de Ripoll?

- No és un assumpte que ens preocupi excessivament ni pensem fer-ne cap disputa política.

- Després del fracàs de l'ARE quina proposta tenen per a la Devesa del Pla?

- Creiem que en el seu dia vam deixar escapar erròniament la possibilitat d’implicar la Generalitat en el desenvolupament del sector de la Preparació Tèxtil. És un tema urbanístic complex, amb un conveni firmat amb la propietat que, en la situació actual de la construcció i del sector immobiliari, difícilment la propietat executarà.

A nosaltres ens agradaria que aquesta zona esdevingués la gran zona verda de Ripoll i de la carretera de Barcelona, l’espai per als serveis que manquen al barri, com poden ser una llar d’infants o un casal d’avis, i la zona de creixement compacte i integrat al nucli urbà per al futur de Ripoll, on es prioritzi l’habitatge social.

Volem conservar el patrimoni industrial catalogat que es troba a la zona ja que és part del que som, és d’on venim.

Creiem que a dia d’avui plantejar projectes faraònics és fer volar coloms i crec que cal fer un projecte de futur amb consens a partir del treball conjunt dels grups municipals.

- Vostès proposen una Oficina de l'Emprenedoria? En què consistiria? No entraria en contradicció amb la tasca de Ripollès Desenvolupament?

- Es tracta de sumar, no de dividir, ni de reiterar. La voluntat és concertar sector públic i privat (UIER, Fundació Eduard Soler, Ripollès Desenvolupament, el Cercle Euram i l’Ajuntament de Ripoll) per unificar els esforços que fan tots aquests agents al territori i per optimitzar-ne els resultats. Parlo d’una oficina que doni formació i faci l’acompanyament dels emprenedors, que doni suport financer als nous projectes, que faci la recerca de nínxols i oportunitats de negoci a la comarca i cerqui les persones del territori per emprendre nous projectes, que ajudi a la simplificació administrativa, que dinamitzi oficines i espais per a emprenedors així com el sòl industrial disponible i, finalment, que treballi amb les noves generacions actituds, habilitats i coneixements encaminats a l’emprenedoria.   

- Repetir els actuals tres regidors seria un fracàs?

- Malgrat que caldria analitzar-lo a partir de la participació, no ens satisfaria gens aquest resultat. Creiem que podem remuntar.

- Si sumen amb ERC tornaran a pactar automàticament?

- Primer cal saber quins resultats electorals es donen, analitzar quina política de pactes o no pactes convenen a Ripoll i, finalment, contrastar programes, prioritats i persones amb les diferents forces polítiques per prendre decisions de possibles pactes.

- Considera exitós el model de la Fira de les 40 Hores? Calen canvis?

- La introducció de canvis potser és més senzilla de fer en fires monotemàtiques que no pas en una fira multisectorial. En els darrers anys hem ajustat els espais per no dificultar excessivament la mobilitat i crec que el nombre de visitants de cada any demostra que és una fira amb molt bona acceptació. Hi ha molta implicació per part de les empreses, els comerços, les administracions i la societat civil i el resultat és una fira amb múltiples atractius pel visitant. Si algú considera que calen canvis que els proposi, les aportacions sempre són benvingudes, però no crec que una bona solució sigui endur-se les fires en un recinte firal. Els caps de setmana de fira donen molta vida al comerç i crec que seria un error treure-les del centre de la població.

- L'alcaldable de CiU pateix perquè el futur casal de joves “esdevingui un espai de disbauxa descontrolada”. Com a responsable de Joventut què n'ha de dir?

- Primer de tot lamento molt aquesta afirmació que demostra un total desconeixement del procés participatiu que hem fet amb alumnes, mestres i pares per definir què ha de ser el casal de joves. Per altra part també trobo que, més enllà de les valoracions de la direcció política, és un desprestigi de la bona feina feta per les tècniques de Joventut en aquests darrers anys, així com una estigmatització negativa de la gent jove del municipi.

El nou casal de joves serà un espai amb una programació estable d’activitats de lleure creatiu i educatiu, on promourem hàbits saludables entre la gent jove, on hi haurà un servei d’orientació en formació, habitatge i treball i, on els protagonistes de la seva bona gestió seran els mateixos joves a través de les entitats juvenils en coordinació amb el servei de Joventut de l’Ajuntament.

Llista PSC Ripoll

Especial municipals Ripoll

Secció "Tinc una pregunta per a vostè"

Tots els candidats i llistes de les municipals al Ripollès