El nou «look» de la plaça Gran

Els cotxes ja travessen aquest espai central de Ripoll després de dues setmanes i mitja d'obres per canviar un paviment que es trencava repetidament

Arnau Urgell
26 de juny del 2012
Plaça Gran de Ripoll.
Plaça Gran de Ripoll. | Arnau Urgell
Els cotxes ja circulen per una plaça Gran de Ripoll amb un tram asfaltat. Foto: Arnau Urgell

La plaça Gran de Ripoll presenta una nova imatge després de les obres per asfaltar el tram reservat als vehicles. El consistori va anunciar que els treballs estarien acabats abans de Sant Joan i el termini es va complir ja que divendres els cotxes ja hi van poder circular. D'aquesta manera, es tanca un nou capítol –ni molt menys el definitiu- d'un espai públic que va viure la seva darrera gran remodelació l'abril de 2009.

Al llarg d'aquests tres anys s'ha demostrat que el paviment no suportava el pes dels vehicles. Això provocava que les llambordes es trenquessin de manera repetida i, després de reparacions puntuals, es va optar per una solució definitiva. L'asfaltatge del tram que uneix el carrer del Prat amb els ponts de l'Arquet i Macià Bonaplata ha tingut un pressupost de 36.000 euros. Aquesta xifra –així com altres reparacions que poden augmentar el cost fins als 50.000 euros- es reclamarà als arquitectes o a l'empresa constructora del projecte original per tal que no l'hagi d'assumir el consistori.

Més enllà de qui ha de pagar la solució sembla que genera bastant consens. Tant a nivell polític –ERC s'hi va mostrar a favor i des del PSC també s'han escoltat opinions positives- com entre els ciutadans. En aquest sentit, aquest dilluns hi havia consens que calia canviar el paviment en una tertúlia improvisada en un bar de la mateixa plaça. També sembla que malgrat que ara ja no es passa per una zona de vianants la pràctica totalitat dels vehicles continuen circulant a una velocitat adequada.

L'actuació de les darreres setmanes se suma a la substitució dels ferros de terra, uns passamans per delimitar l'espai per on passen els cotxes, per unes pilones convencionals. Per mes endavant es deixa l'eliminació de les pedres blanques dels escocells, la reducció a la mínima expressió el forat a l'entorn dels arbres i el recobriment amb fusta dels bancs de ferro.