La Torre de Ripoll continua deserta dos anys després d'acabar la urbanització

El barri de luxe de Nuñez i Navarro, amb parcel·les de 100.000 euros, comença a degradar-se

La urbanització de la Torre de Ripoll continua sense cases
La urbanització de la Torre de Ripoll continua sense cases | A. Costa
Arnau Urgell
05 de març del 2014
La Torre de Ripoll continua deserta dos anys després d'acabar la urbanització. Foto: Adrià Costa

La Torre de Ripoll continua deserta. Fa més de dos anys que la immobiliària Nuñez i Navarro va acabar la urbanització d'aquests terrenys situats al peu de la muntanya del Calvari i des d'aleshores cap més màquina ha entrat al sector per iniciar la construcció de les cases. Tot plegat fa que progressivament l'espai es comenci a degradar amb l'avanç de la vegetació, brutícia i algun element del mobiliari urbà trencat.

A inicis de 2012 es van acabar les obres d'urbanització del sector de la Torre de Ripoll iniciades a finals de 2010. S'acabava també un llarg litigi que havia tingut empantanegat l'espai durant més de tres dècades. Pocs mesos després el mateix Josep Lluís Nuñez, constructor i expresident del Barça, visitava l'espai i anunciava que en breu es construiria una casa de mostra per tal d'animar els primers compradors d'unes parcel·les que tenien un preu de sortida de 100.000 euros.

Tanmateix, dos anys després el més calent és a l'aigüera. La urbanització continua deserta i hi ha els primers símptomes de degradació en el que ha esdevingut un dels miradors privilegiats de la vila. Des de l'Ajuntament el regidor Xavier Cima explica que l'empresa fa tres o quatre mesos va aportar de manera informal documentació sobre la construcció d'una casa de mostra però hores d'ara no hi ha res en ferm. “Si ara es proposés fer un projecte com aquest no s'autoritzaria”, admet.

Un litigi molt llarg

L'antic propietari de la Torre, Francesc Pola, no va cedir a l'Ajuntament a inicis de la dècada dels 80 el 10% dels terrenys reglamentaris ja que sostenia que s'havia disparat els costos en una zona amb uns pendents molt elevats. En conseqüència la corporació municipal va negar les llicències d'obres –amb els carrers ja urbanitzats- i això va deixar els parcel·listes privats sense la possibilitat de construir les cases.

Nuñez i Navarro va assumir-ne el 1986 la propietat pel simbòlic preu d'una pesseta a canvi d'acabar les obres. Tanmateix, la manca d'acord entre la constructora i la quinzena de propietaris va encallar el sector. L'abandonament de la zona en va afavorir la degradació i només en van quedar restes de les primeres obres amb alguna tapa de clavegueram, part de la vorera i algun carrer semiesfaltat.

L'octubre de 2008 es va anunciar que es reiniciaven les obres d'urbanització. Tanmateix en prou feines es van fer uns moviments de terres i al cap de poques setmanes el soroll de les màquines es va aturar. El Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) obligava a la propietat a acabar la urbanització abans del 25 de juliol de 2010 ja que sinó esdevindria automàticament no urbanitzable. Finalment, i després de modificar part del projecte, el consistori va concedir una pròrroga i les obres van tornar a començar a finals de 2010 i es van finalitzar a inicis de 2012. La vegetació guanya terreny a la Torre de Ripoll. Foto: Adrià Costa