La Fundació MAP deixa Can Cruells però continuarà en el sector turístic

L'entitat gestionarà un "Bed & Breakfast" a Ripoll i espera que en breu comencin les obres del complex de Sant Antoni | Van intentar sense èxit renegociar el lloguer de l'hotel de Planoles

Arnau Urgell
29 de setembre del 2014
Dos dels treballadors de Can Cruells el 2010
Dos dels treballadors de Can Cruells el 2010 | Arxiu ElRipollès.info
Dos dels treballadors de la Fundació MAP a l'hotel de can Cruells, el 2010. Foto: Arxiu ElRipollès.info

La Fundació MAP ha hagut de deixar un dels seus projectes estrella, la gestió de l'Hotel Rural de Can Cruells de Planoles. Ho ha fet per motius purament econòmics ja que, segons explica la directora-gerent de l'entitat, Hermínia Ordeig, han intentat sense èxit renegociar un lloguer massa alt per fer rendible el negoci. En canvi, continuaran en el sector turístic amb projectes en funcionament com el CAT, l'inici de les obres del complex de Sant Antoni i l'obertura d'un Bed & Breakfast a Ripoll.

Un berenar servirà aquest mateix dilluns per tal que la Fundació MAP s'acomiadi de Can Cruells. De fet, el diumenge passat ja van baixar la persiana després de cinc anys. “L'èxit de l'activitat està demostrada amb la satisfacció dels nostres clients”, assenyala Ordeig. Tanmateix, assegura que el negoci no pot ser rendible a causa de les “elevades despeses de lloguer i manteniment de la finca”. “Hem intentant renegociar el contracte i ha estat impossible”, afegeix, al mateix temps que assenyala que en l'actual context “apujar preus és impossible”.

Nous projectes en el sector turístic

Deixar Can Cruells no suposa que la Fundació MAP abandoni el sector turístic, en el qual ha entrat en els darrers anys per tal de diversificar l'activitat en plena crisi. En aquest sentit en breu han de començar les obres de la primera fase del complex turístic de l'ermita Sant Antoni, a Sant Joan de les Abadesses. “Els treballs consisteixen en deixar a punt l'estructura mentre continuem buscant finançament per a la resta”, assenyala Ordeig. De fet, no s'atreveix a posar data per l'obertura ja que fins i tot “costa mantenir el finançament ja pactat”.

Per altra banda, a inicis del 2015 esperen obrir un Bed & Breakfast al centre de Ripoll, un servei turístic molt estès a Europa consistent en oferir dormir i esmorzar en pisos o cases particulars. Consistirà en un pis a la plaça de Sant Eudald amb sis habitacions –dues de les quals formant-ne una de familiar- i dotze places. “És un tipus de servei low cost”, assenyala la directora de la Fundació MAP. En aquest sentit no tindrà personal específic sinó que servirà per potenciar altres línies de treball com la de neteja, la de bugaderia o la turística ja que es concep com un complement del CAT, servei de restaurant i de lloguer de bicicletes a l'inici de la Ruta del Ferro.