L’himne del 125è aniversari del Barça estrenat recentment té accent olotí. Li posa la cantant d’Olot Noemi Gallardo, una soprano de la capital de la Garrotxa que ha tingut el privilegi de formar part d’una de les cançons històriques en la història del club català.
Gallardo té 32 anys, és d’Olot i cantant de l’Orfeó Català. La seva veu és una de les quatre que formen el cant coral de l’Escut al pit, l’himne escollit pel 125è aniversari. A Gallardo se la pot escoltar clarament fent de soprano en la cançó i de manera destacada a la part final de la composició. “Se’m sent perfectament. La veu més aguda que se sent de dona, la de soprano, per sort o desgracia, sóc jo”, explica la cantant a NacióGarrotxa.
L’oportunitat de participar a l’himne blaugrana va arribar a través de l’Orfeó Català, del qual en forma part des de fa anys. “Estaven buscant un gruix coral i veus que donessin un so líric per donar solemnitat a l’himne. Van pensar amb l'Orfeó. Per molts motius, van decidir fer-ho amb un grup petit i van agafar-me per anar a gravar”, diu Gallardo.
Això va ser a l’octubre i d’un dia per l’altre es trobava a Vic, a l’estudi de gravació d’Oques Grasses amb els productors Josep Montero, Joan Borràs i Cristian Quirante “Alizzz” (productor de C. Tangana). “Vam estar gravant dos dies. Va ser molt fort treballar amb gent com en Josep i l’Alizz de tu a tu i d’una manera tant natural. Va ser molt bonic i me’n he emportat molts records”, explica la cantant.
A més de Gallardo, l’Escut al pit també té tres membres més de l’Orfeó Català. Tots quatre són les veus “clàssiques” que formen part de la cançó i que contrasten amb el grup d’animació blaugrana Dracs. Cadascú va gravar per separat i es van trobar per primera vegada al Liceu, a la gala dels 125 anys del Barça. “Aquell dia va ser molt bonic perquè va ser un moment en què ho vam ajuntar tot. Vam, per fi, cantar amb els Dracs, amb qui no ens havíem trobat. Va ser molt bonica la germanor”, relata Gallardo recordant una gala on van assistir centenars de persones relacionades amb la història del club blaugrana.
L'Escut al pit es muy superior pic.twitter.com/VPamL3iSOn
— Miriam (@_miriamfdezr_) November 29, 2024
"El teu nom està a l'himne i això no ho pot dir tothom"
La cantant olotina assegura que hi ha hagut un procés creatiu “molt important”, tot i la rapidesa amb què es va haver de fer, ja que a l’octubre es gravava i al novembre es presentava l’himne. La seva tasca ha estat remunerada, tot i que, per a ella, hi ha coses que no tenen preu: “Hem cobrat poc en proporció a les voltes que donarà aquest himne. Al final, ens quedem amb l’experiència i amb el fet que el teu nom està a l’himne del Barça i això no ho pot dir tothom”, assegura.
Gallardo creu que aquesta pot ser una oportunitat per donar-se a conèixer com a cantant i, de fet, això ja ha passat: “El fet que el meu nom estigui vinculat a la cançó a l’Spotify ha fet que molta gent hagi anat a escoltar la meva música fent clic. També m’ha escrit molta gent i estic creant enllaços. A vegades no tens molta visibilitat i, de cop i volta, com qui no vol la cosa, apareixes. No sé on anirà tot això, però el meu nom està allà i l’experiència ha estat molt bonica i la meva música la continuaré fent”.
La vida de Noemi Gallardo ha estat sempre vinculada a la música. Va estudiar a l’Escola Municipal de Música d’Olot i després va estudiar musicologia a Barcelona i al Conservatori del Liceu. Des de fa anys forma part de l’Orfeó Català, a través del qual també ha fet col·laboracions amb grups com els Amics de les Arts. Sempre s’ha dedicat a la música clàssica, tot i que ara està treballant amb projectes personals. “He tret coses en solitari i n’estic preparant. De mica en mica, vaig fent i estic preparant coses que m’agradaria que sortissin aviat. M’he dedicat, però, molt a la música clàssica i això del Barça ha estat un sostre”, afirma. De moment, la veu de Noemi Gallardo ja sona a l'Estadi Olímpic de Montjuïc cada dia de partit.