Opinió

Experiències garrotxines per aquest món de Déu

«Tots els programes de foment de la transició energètica sumen importants recursos econòmics, però topen amb complexitats burocràtiques, manca de comunicació i dèficit de professionals»

Pere Macias
10 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:58h
Cada vegada són més els garrotxins que s'acullen al programa Garrotxa Domus de rehabilitació energètica dels habitatges. Impulsat per la Fundació Europace, i continuador de l'Olot Domus, aquest programa pretén accelerar la transformació dels edificis residencials de la comarca, de manera que contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic.

Fa un parell de setmanes la prestigiosa Fundació Renovables ens va convidar a explicar l'experiència en un workshop celebrat a Madrid amb presència de representants del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demogràfico, de l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya i dels més qualificats experts en la matèria procedents tant de l'àmbit universitari com de les ONG. Hi havia molta expectativa per conèixer l'experiència garrotxina en aquesta matèria tan transcendent. Tothom és conscient de la importància de disminuir el consum energètic de les llars, responsables de més d'una quarta part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Tanmateix, tothom és conscient de les dificultats de tot ordre que impedeixen un ritme d'actuacions capaç de fer front amb èxit a la situació d'emergència climàtica que viu el planeta terra.

La Fundació Europace va néixer a partir de la participació de l'Ajuntament d'Olot en el programa del mateix nom. Els seus objectius eren cercar nous mecanismes de gestió i de finançament de les actuacions de rehabilitació energètica dels edificis tot generant actuacions pilot en l'àmbit local. Fruit dels treballs del programa es va veure la necessitat de crear un ens instrumental i es va escollir la figura d'una fundació sense ànim de lucre, on podia participar tant el mateix ajuntament com el sector privat.

Avui, la Fundació porta a terme una intensíssima activitat a la nostra comarca, havent contribuït a l'eficiència energètica i a la implantació d'energia fotovoltaica a moltes llars, de la mà dels professionals del sector i del ram dels instal·ladors. A la vegada participa en l'impuls de comunitats energètiques, un dels elements claus per aconseguir un model distribuït i participatiu d'energies renovables. L'èxit de la tasca es fonamenta en un equip de persones altament qualificades i ben motivades i en les sinergies assolides amb el sector privat. Consolidar empreses locals, generar ocupació de qualitat i estendre els mecanismes cooperatius en són els ingredients indispensables.

Tots els programes de foment de la transició energètica en l'àmbit de les llars, siguin d'abast europeu, estatal o català, habiliten sumes importants de recursos econòmics destinats a incentivar les mesures d'eficiència i d'autoconsum als domicilis. Però topen, sovint amb les complexitats burocràtiques, amb la manca de comunicació amb els ciutadans i amb un notable dèficit de professionals preparats. Garrotxa Domus, ofereix respostes satisfactòries a les tres qüestions: és la finestreta única de tots els tràmits i permisos, no para de portar a terme accions de difusió social i ha acreditat un bon grapat d'empreses locals capaces de fer la feina. Segurament, per aquesta concepció, que tan bé exemplifica allò de "pensa Globalment i actua localment", va resultar tan exitosa la nostra presentació en el marc del workshop de Madrid.
El més llegit