Societat

La Garrotxa reforça i millora el programa de prevenció de conductes addictives entre joves

A partir d’ara, la comarca comptarà amb una figura de referència que permetrà ampliar les accions comunitàries

  • Imatge d'una de la sessió feta a l'escola Rocalba aquest dilluns -
Publicat el 31 de març de 2025 a les 18:21

La Garrotxa millora i reforça el programa de prevenció de conductes addictives. Ho fa gràcies a la incorporació d’una persona referent contractada a través del Contracte Programa de la Generalitat de Catalunya.

A partir d’ara, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposarà de una tècnica que serà referència en el territori en aquest àmbit. La seva incorporació permetrà millorar, per exemple, les accions comunitàries que es facin en l’àmbit de les addiccions o les accions de prevenció a centres educatius. “Fa molts anys que el Consorci treballa en temes de prevenció sobre conductes de risc. El 2025 s’ha engegat el programa per disposar d’una figura de referència al territori i ampliar accions en tres eixos: accions de prevenció a centres educatius, accions comunitàries i atenció individual en famílies”, diu Maite Marcó, directora de relacions familiars del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Una de les branques del projecte de prevenció de conductes addictives a la Garrotxa són les sessions a les aules. El Consorci presenta un catàleg de formacions que engloben diversos àmbits i els centres educatius escullen la temàtica que més els interessa. Aquest dilluns, per exemple, l’Escola Rocalba de Sant Feliu de Pallerols ha acollit una sessió sobre els riscos de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

“Treballem molt en la prevenció. Es treballa molt en hàbits, creences o habilitats socials i emocionals. Quan atenem casos particulars, aquí treballem també amb la família per mirar l’entorn i treballar en els factors de protecció”, diu la tècnica en prevenció de conductes de risc, Judit Aisa.

Les sessions als centres educatius van des del segon cicle de primària fins a Batxillerat i Cicles Superiors i serveixen també per detectar casos individuals que després es traslladaran a altres serveis del Consorci i se’ls hi farà un seguiment. “Cada vegada hi ha més necessitats. Sempre hi han estat, però van canviant. Els centres detecten les necessitats perquè els infants han de lidiar amb més factors de risc que altres moments”, diu Marcó.

El projecte de prevenció de conductes addictives del Consorci va realitzar el 2023 gairebé una quarantena de sessions a dos instituts olotins. Aquest 2025, amb la millora del programa, es preveu que les sessions arribin a més centres i amb més regularitat. La institució comarcal també ofereix un servei de mesures alternatives i educatives a l’expulsió d’alumnes del centre educatiu i a la sanció administrativa a menors d’edat per consum i tinença de drogues a la via pública. El 2023 el Consorci va fer sis intervencions en expulsions d’alumnes i 91 per a joves menors sancionats per la tinença de substàncies estupefaents.