Opinió

Margedes creatives >3

L'art és un factor important per a la cohesió social, però també per a la corresponsabilitat

Tena Busquets
16 de març del 2023
En aquesta tercera panoràmica mirarem Olot, i tot i aquesta centralitat física, continuarem en la margeda pel que fa a les propostes, sobretot per les formes d'art que proposen.

Una d'aquestes iniciatives és el festival Entranyes del barri de Sant Miquel, un projecte impulsat i dissenyat des del barri amb l'ajut de la fundació Andruxai i que ja està imaginant la cinquena edició. Aquest festival d'arts diverses, com el seu nom ja ens avança, ens vol fer remoure per dins i per fora amb propostes compromeses, però també festives que emocionin al barri i també cridin a la resta de la ciutat. És un projecte valent, que porta a Olot i a la Garrotxa propostes que no veiem en altres contextos i que treballa des de la base, que això és la seva singularitat i el que el converteix en un projecte remarcable. I que els veïns i veïnes i la comissió de festes acordin destinar una part dels diners del PIAM del barri per a fer un festival d'arts escèniques és especialment destacable.

Estaria bé que tots els agents implicats del barri, però també de les administracions sabessin acompanyar aquest projecte i consolidar-lo més enllà d'un pressupost que en un moment o altre s'acabarà o que, com en aquest 2023, s'ha vist força mermat. L'art és un factor important per a la cohesió social, però també per a la corresponsabilitat. Que siguin els mateixos veïns i veïnes els que proposen el projecte els empodera i posa a les seves mans una eina molt potent que té a veure amb crear comunitat, establir vincles de veïnatge, resignificar els espais, ... i la llista se'ns faria molt llarga!

I el segon projecte que voldria visibilitzar avui és el festival Nibiru, que va tenir la seva primera edició el novembre del 2018 i més tard, va incorporar el Parc Electrònic com una versió d'estiu. La idea del col·lectiu de gent que formen l'associació que impulsa el festival és la de poder presentar a Olot formes d'art avançades, híbrides, amb experimentació tecnològica i, com diuen ells, amb objectius recreatius. La margeda, en aquest cas, està en això que ens presenten: música i arts electròniques i experimentals. I la veritat és que a la comarca no hi ha gaire més espais on gaudir de propostes semblants ni programades amb tant entusiasme.

Es diu que Nibiru és un planeta que orbita el·lípticament en el nostre sistema solar i que, a més, va contra direcció. I que cada 3661 anys ens tapa el sol i provoca grans catàstrofes a la Terra. Sense haver d'esperar tant temps –que sigui anual és òptim!- i sense fer estralls, però si fent enrenou artístic és com s'han anat succeint les edicions del festival amb pandèmies pel mig. Seria bonic que també es pogués consolidar a la ciutat aquesta proposta, que permet descobrir sonoritats no habituals, però també formats i horaris de concert/codificació en directe/sets de DJ o de VJ o altres que no són els convencionals i que, sobretot, amplia públics per a la cultura a la ciutat.
El més llegit