Opinió

Nous governs municipals, noves oportunitats?

«Caldrà veure com s'apliquen les línies d'actuació i les propostes que figuren en el FEM GARROTXA»

Joan Albesa
11 de juliol del 2023
Actualitzat a les 9:32h
Ja fa més d'un mes des de les eleccions municipals del passat 28 de maig, i tot just aquest passat cap de setmana s'ha constituït el nou consistori olotí.

A tots els municipis de la comarca, excepte a Olot, els resultats de les eleccions han definit unes majories clares formades per un únic grup o partit que disposa de la majoria absoluta de regidors. A la capital olotina, al contrari, hi haurà un govern format per Junts i ERC. Ha quedat per a la història i per a les diferents anàlisis i valoracions la possibilitat que s'havia perfilat d'una majoria alternativa, d'un govern diferent, de caràcter progressista, amb noves idees i il·lusions.

Serà interessant conèixer el pla d'actuació del nou govern per afrontar els reptes de la ciutat en els anys vinents i descobrir els canvis derivats de la composició plural del consistori, pel que fa a les prioritats i maneres de fer amb relació a anteriors mandats. La ciutat d'Olot té totes les condicions per ser un laboratori i un exemple de polítiques urbanes innovadores en una ciutat mitjana; de manera molt especial, per la singularitat d'estar dins el parc natural, amb l'estreta relació que això suposa entre la ciutat i el seu entorn, el medi i el paisatge.

De manera semblant, tant a la capital com a la resta dels municipis de la comarca, cadascun al seu nivell, caldrà veure com s'apliquen en aquesta etapa les línies d'actuació i les propostes que figuren en el Pla estratègic Participatiu Garrotxa 2020-2030 FEM GARROTXA, recolzat majoritàriament. Es tracta de qüestions que fan referència a la qualitat de vida, al benestar de les persones a la prosperitat col·lectiva, que no interessen només als especialistes sinó que, d'una manera o altra, afecten a tothom.

Algunes d'aquestes qüestions, imprescindibles en una situació d'emergència climàtica com l'actual, ja estan damunt la taula i caldrà abordar-les amb urgència. Són aspectes com la necessitat d'un nou enfocament de la mobilitat, clarament en l'àmbit supramunicipal, prioritzant amb valentia el transport públic i els mitjans de mobilitat personal, enfront del domini actual del vehicle privat. O com la necessitat d'afrontar amb una visió global i integral la implantació de noves infraestructures i d'activitats d'incidència territorial significativa que hauria de prioritzar la seva acurada adaptació i integració en el territori tenint en compte que definiran la forma i la imatge futura dels nostres pobles i ciutats tot configurant, probablement a vegades de manera irreversible, els nous paisatges que deixarem a les generacions futures.

Evidentment, hi ha molts altres temes a tractar que, seguint els objectius del FEM GARROTXA, requeriran una clara voluntat i lideratge polític i una direcció tècnica i estratègica amb mentalitat oberta al diàleg i al contrast d'opinions, capaç d'escoltar i debatre inquietuds i propostes, amb voluntat d'incorporar noves experiències i idees a les actuacions a emprendre.

Fa uns dies, en Xavier Casademont constatava en aquest mateix digital que, malgrat el que s'ha dit sempre que som un exemple de dinamisme associatiu i participatiu, hi ha un hi ha buit important pel que fa al debat ciutadà. Seria important trobar aquests espais per un intercanvi plural d'idees i perspectives, segur que ens ajudaria a progressar col·lectivament.

Podrien ser els nous governs municipals una oportunitat d'avançar en aquesta línia?
El més llegit