Després de la pluja surt el sol al ple de l'Ajuntament d'Olot

La sessió d'avui ha estat quasi una bassa d'oli després de les convulses dues darreres i s'hi ha aprovat el desplegament del programa HolaDomus i l'expropiació d'un terreny per a l'Espai Cràter

Instantània de l'inici del ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest mes de novembre.
Instantània de l'inici del ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest mes de novembre. | Xavier Borràs.
21 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:48h
Tot arriba que té fi. Efectivament, després dels dos darrers plens –el primer suspès, el segon salvat pels pèls, tots dos amb aldarulls, crits i insults–, en què calia aprovar l'augment de l'IBI i de les taxes d'escombraries (que finalment van patir una retallada grossa), el ple de l'Ajuntament d'Olot, que s'ha iniciat avui a les sis de la tarda amb dues hores escasses de durada, ha estat gairebé una bassa d'oli.

El programa HolaDomus

Després del despatx oficial relatat pel batlle, Pep Berga –que ha recordat que avui feia trenta anys de l'assassinat d'Ernest Lluch–, s'ha aprovat, en primera instància, el conveni de desplegament del programa integral HolaDomus i les condicions generals per als adherents, i el reglament intern del programa. HolaDomus és el nom triat des de l'àmbit local de la iniciativa europea EuroPace, coordinada per Global New Energy Finance, que s'inspira en el programa PACE (Property Assessed Clean Energy) que té l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic tot reduint les emissions de CO2 generades pels edificis -primera font d’emissió a nivell global, per davant del transport i la indústria. El programa acompanya els ciutadans durant tot el procés de reforma de la seva llar per a millorar en comoditat, accessibilitat, salut i despesa energètica a través d’un assessorament tècnic, administratiu i financer.

Expropiació d'un terreny per a l'Espai Cràter

També ha rebut el suport del PSC –però els vots en contra d'ERC i la CUP– la proposta de l'equip de govern relativa a l'expropiació d'un terreny necessari per a la construcció de l'Espai Cràter (el futur Museu dels Volcans de la Garrotxa). Es tracta d'una peça de 157,46 m2 situada al final del carrer Macarnau i que fa xamfrà amb el de Pintor Domenge. L'import del juspreuament és de 65.752,93 euros.

Lluís Riera, de la CUP, ha iniciat la seva primera intervenció al ple amb una facècia que no ha semblat que hagi estat entesa: "Saludem tots els nens i nenes d'Olot, perquè ara tindran dues pistes de gel per Nadal: la de la plaça Major i la de la plaça del Mig", clara referència a la solució provisional que just avui s'ha fet en aquest espai, amb la col·locació d'un seguit de panells de cautxú per a evitar que la gent hi rellisqui, tal com ha explicat Pep Berga aquest matí a NacióGarrotxa.

Quant a l'expropiació esmentada per a l'Espai Cràter, el pastisser-poeta  ha insistit en la posició contrària de la CUP al macroprojecte museístic i s'ha preguntat si tal com s'ha fet amb d'altres qüestions (variant, plaça de Braus, Firal, Pla de barris) no s'hauria de consultar els ciutadans. Però Pitu Guix (PSC) li ha volgut aclarir que els ciutadans van votar segons el programa electoral, on alguns partits, com el seu propi i JuntsxCat, el defensaven "La democràcia és que votem cada 4 anys a les eleccions municipals", ha afegit. El batlle ho ha reblat després tot manifestant que aquesta proposta (que es va iniciar el 2013) havia estat al centre de la campanya electoral, que va ser prou participativa. Berga, però ha anat més enllà i ha demanat a Riera que no contribueixi a la confusió dels ciutadans quan afirma, com ha fet avui, que "estem parlant de 4 MEUR dels ciutadans d'Olot". El batlle ha tornat a aclarir que l'aportació de l'Ajuntament és mínima, ja que els fons provenen de la Unió Europea i es compta amb ajuts i subvencions de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Girona que sumen més de 3 MEUR.

El ple ha aprovat per unanimitat una moció del grup municipal de la CUP que demana establir places d'aparcament limitat a prop de les 14 farmàcies d'Olot. El regidor Aniol Sellabona ha manifestat que aquest projecte ja s'està tirant endavant a la ciutat des de l'Ajuntament i que ben aviat restarà enllestit del tot. "Estem contents que s'hi sumin", ha afirmat, tot reblant que "així no hi haurà discrepàncies".

Un dels punts de l'ordre del dia ha quedat sobre la taula: l’acord sobre la cessió d’un solar a favor de la Generalitat per a la construcció del nou CAP de Sant Miquel. Segons ha revelat el batlle, Pep Berga, a NacióGarrotxa, s'ho volen tornar a estudiar pel fet que ja que el Servei Català de la Salut només ha escollit una de les finques ofertes pel municipi, la del número 10 del carrer Rei Martí l'Humà per a bastir-hi el centre, a l'Ajuntament no li resta clar què passarà amb la finca adjacent, on caldria, pel cap baix, poder-hi fer un aparcament. Temps al temps…, i quan s'aclareixi ja se'n tornarà a parlar.

En l'apartat de precs i preguntes se n'ha fet vint-i-una de tota mena i sense més afers a tractar el ple s'ha acabat vora les vuit del vespre.
Arxivat a