El batlle d'Olot diu que «estaríem molt més còmodes governant amb Esquerra»

Durant la celebració del ple de l'Ajuntament d'aquest dijous, en què també va afirmar que «haurem d'aprendre a governar en minoria» | El PSC va mostrar el seu «disgust» pel trencament del pacte, mentre la CUP i OeC van anunciar una oposició més ferma i ERC va insistir en la «mà estesa» | El plenari també va exigir per unanimitat l’alliberament del vicepresident, dels consellers i conselleres de la Generalitat i dels presidents de l’ANC i Òmnium

El batlle d'Olot, amb els regidors Vayreda i Berga, durant la celebració del ple municipal d'ahir.
El batlle d'Olot, amb els regidors Vayreda i Berga, durant la celebració del ple municipal d'ahir. | Martí Albesa.
24 de novembre de 2017, 11:27
Actualitzat: 15:51h
A l'hora que al ple municipal d'Olot d'aquest dijous, 23 de novembre, es va donar compte de les resolucions relatives al nou cartipàs, després del recent trencament del pacte de govern amb el PSC, el batlle d'Olot, Josep M. Corominas, va afirmar –com a resposta a les posicions expressades pels diversos grups polítics– que «estaríem molt més còmodes governant amb Esquerra Republicana de Catalunya». El batlle també va manifestar que «haurem d'aprendre a governar en minoria», ja que actualment només comptaran amb els 9 vots del PDECat-Demòcrates.
 

Mireia Tresserras va afirmar al ple que no consideran el PSC com un partit d'esquerres. Foto: Martí Albesa.


Per bé que no s'havia d'acordar el nou cartipàs, sí que es van posar de manifest les diverses posicions dels partits presents a l'Ajuntament. Així, mentre Xavier Garcia, d'Olot en Comú, es va manifestar sorprès perquè en la proposta d'ERC per formar govern amb el PDECat-DC a l'Ajuntament semblava que havia primat la qüestió nacional per damunt de la social.

Per la seva banda, Mireia Tresserras, en nom de la CUP, va dir que la petició d'un govern de concentració feta per ERC no els va semblar adequada, bàsicament perquè «amb el PDECat no ens hi podem posar d'acord». La cupaire va etzibar als d'ERC que «els pactes no es forgen amb anuncis a la premsa» i va afegir que un govern en minoria els semblava una oportunitat política per a fer una oposició més ferma.
 

Josep Guix, del PSC, durant la seva intervenció al ple municipal d'ahir. Foto: Martí Albesa.


Josep Guix, en nom del PSC, va tornar a expressat el seu «disgust» pel trencament del pacte de govern i pel fet que ja no es donés valor a «tenir paraula», Guix va dir que el seu paper seria de suport en tots els afers en què s'havien implicat estant al govern i d'oposició constructiva en la resta. La postura del PSC durant tot el procés que ha dut a la repressió i a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, va ser durament criticada per la CUP, ERC i OeC. Des de la CUP es va afirmar que ja no consideraven el PSC com un partit d'esquerres. "El PSC d'Olot no és un partit d'esquerres, només cal escoltar l'Albert Bramon dient a Ràdio Olot que el 155 és el que ens mereixem", va afirmar visiblement indignada Mireia Tresserras.

Anna Barnadas, per ERC, va donar la benvinguda al PSC a l'oposició –com ja havia fet el regidor d'Olot en Comú en la seva intervenció– i va afirmar que el moment que viu el país no els permetia dissociar el fet social del fet nacional, perquè "la independència també significa millorar la vida dels ciutadans" i que per això es van oferir a un pacte amb l'actual equip de govern, per bé que no ha prosperat. Barnadas insistí igualment en la "mà estesa" cap a l'equip de govern.
 

Anna Barnadas (ERC) aclarí al ple que la independència també significa millorar la vida dels ciutadans. Foto: Martí Albesa.


En aquest sentit, el batlle, Mia Corominas, va manifestar que totes les peticions fetes per formar govern eren lícites, però que no havien pogut arribar a "acords concrets" amb ERC, tot i el llarg cap de setmana de converses que van mantenir.

Quant a les votacions, ara sí, sobre la composició dels òrgans de govern i nomenament de representants a organismes autònoms, consorcis, fundacions i altres òrgans col·lectius, la CUP va mostrar el seu enuig a Esquerra Republicana pel fet que se'ls va treure el vot que tenien cedit a l'Institut Municipal d'Educació a favor del PSC. "No ho entenem, ens sembla poc coherent. Tenim la sensació que se'ns vol apartar", va dir la regidora Anna Descals.

També durant el ple es va votar favorablement la pròxima contractació d'un cap de gabinet d'Alcaldia per assessorar i donar suport al batlle i al primer tinent d'alcalde, amb què es passaria a tenir 3 persones com a eventuals a l'Ajuntament de les 7 que limita la llei.

Llibertat per als presidents d'ANC i Òmnium i els consellers empresonats

El ple també va aprovar per unanimitat una moció presentada per tots els grups municipals –tret del PSC– per demanar l’alliberament del cicepresident i set consellers i conselleres del Govern de Catalunya, la retirada de l'article 155 i les forces policíaques i el retorn en llibertat de part del Govern legitim de Catalunya actualment a l'exili a Brussel·les.

Per bé que el PSC s'hi va mostrar favorable no va voler entrar en el matisos, mentre que la CUP, que també s'hi va sumar, va trobar la moció "poc bel·ligerant".
Arxivat a