​El vent colpeja la Fageda d'en Jordà: «No hi ha precedent»

Desenes d'arbres han caigut i es preveu que es necessitin dies per reobrir tots els camins afectats

Un faig de grans dimensions caigut a causa del vent
Un faig de grans dimensions caigut a causa del vent | Pau Masó
06 de novembre de 2023, 19:30
La Fageda d'en Jordà ha estat un dels punts més afectats pel temporal de vent que ha colpejat la Garrotxa els últims dies. Precisament, la joia natural de la comarca es va haver de tancar al públic el passat divendres pel risc de caiguda d'arbres o branques.

Aquest dilluns, la zona continuava tancada amb cartells que informaven de les restriccions. L'Ajuntament de Santa Pau va emetre un ban d'alcaldia prohibint l'accés a la Fageda fins diumenge, però aquest dilluns el parc natural de la Zona Volcànica ha decidit col·locar cartells demanant als visitants que no hi accedissin.

"Recomanem que ningú accedeixi a la Fageda per risc de caiguda de brancada o d'arbres. La gent ha d'entendre que encara que no faci vent, encara hi ha risc. A mesura que es vagin revisant els itineraris, s'anirà decidint. Recomanem que la gent vagi a visitar el Croscat", afirma l'alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó. De fet, el director del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, també es dirigeix a la ciutadania en aquesta línia. "No només han caigut arbres a terra, sinó que han quedat molts arbres penjats en situació de risc de caiguda i aquests són els que ens preocupen més i poden generar problemes en algun moment".
 

Un cartell prohibint el pas a un dels camins d'accés a la Fageda aquest dilluns. Foto: Pau Masó


Tècnics del parc ja han començat aquest dilluns al matí la valoració dels danys i la retirada dels arbres caiguts que tallaven itineraris i camins. Alguns d'ells poden arribar a fer desenes de metres d'alçada. Confien que al llarg d'aquesta setmana tots els itineraris a peu es reobrin, però pot ser que alguns tardin més que altres. L'accés a Can Jordà, seu del parc natural, es va veure afectat i l'itinerari Joan Maragall, el més freqüentat pels visitants, també ha estat un dels més perjudicats.

"S'està inspeccionant els principals itineraris. Es valorarà i s'hauran de fer les actuacions de retirada d'arbrat que toqui. Estem inspeccionant i valorant per poder posar els itineraris altre cop en servei el més aviat possible", diu Puig.
 

Situació excepcional

El temporal de vent de ponent que ha afectat la Garrotxa des de dijous passat ha estat excepcional. Puig fa més de vint anys que és director del parc natural i no recorda una situació semblant: "Mai havíem hagut de prendre les mesures que hem hagut de prendre aquesta vegada. No hi ha precedent". "Han estat episodis de vent molt excepcionals amb vents continuats i ràfegues molt fortes. A la zona de la Fageda s’han superat els registres d’Olot. S’ha parlat de gairebé ràfegues de 100 km/h. Han caigut arbres de socarrell com arbres esqueixats del tronc. Això ens dona mostra de la força del vent que hem tingut aquests dies", afegeix Puig.
 

El vent també va provocar que alguns arbres es partissin pel tronc. Foto: Pau Masó


L'alcaldessa del municipi també parla en aquest sentit: "No s'havien vist mai uns vents de ponent tan forts a la Garrotxa. Hi ha diversos factors: fa moltes setmanes que estem en sequera i el faig té arrel superficial".

La direcció del parc natural creu que la sequera pot haver agreujat les conseqüències del temporal, però afirmen que el fort vent ha estat el principal motiu de la caiguda de desenes de fajos a la Fageda. "En general la vegetació està estressada i això hi ajuda, però no és la causa principal ni molt menys. És claríssimament la força i la continuïtat del vent", assegura Puig.

La Fageda d'en Jordà és un bosc que se situa sobre una colada de lava. Això també és un factor rellevant a tenir en compte a l'hora d'entendre per què han caigut tants fajos. El sistema d'arrels que tenen els arbres de la Fageda d'en Jordà és molt més superficial, ja que sota seu hi ha molta més pedra del que és habitual i el substrat és menys resistent.
 

El vent va fer caure arbres de socarrel Foto: Pau Masó


Pel que fa a l'afectació sobre la biodiversitat del bosc garrotxí, Puig apunta que es tracta d'un fenòmen natural: “Poca cosa hi podem fer. Això és un fenòmen natural i la natura farà la seva feina. No tenim altre remei que deixar la natura que faci el seu curs". 

A mitjans d'aquesta setmana s'espera que la Fageda d'en Jordà torni a la normalitat. Tot i això ho farà amb una imatge diferent del que estem acostumats. Tot plegat a les portes de l'època de més visitants a la zona. Es calcula que durant la tardor hi pot haver caps de setmana en què la Fageda rebi més de 2.500 visitants al dia.