​Els pisos turístics es tripliquen en set anys a la Garrotxa: «No és una problemàtica»

Turisme Garrotxa no ho considera un problema, tot i que en alguns pobles resten possibilitats de lloguer

Els portals digitals com Airbnb són la principal finestra de promoció per als pisos turístics
Els portals digitals com Airbnb són la principal finestra de promoció per als pisos turístics | Ivan Radic/Flickr.
07 de novembre del 2023
Actualitzat el 03 d'abril del 2024 a la 13:23h

Els pisos turístics a la Garrotxa han crescut exponencialment els últims anys. El fenomen de la conversió d'habitatges permanents en allotjaments turístics ha estat present també a la comarca, tot i estar allunyada dels grans pols turístics del país.

En els últims set anys, del 2015 al 2022 (últim any amb dades) els habitatges d'ús turístic (HUT) s'han més que triplicat. Han passat de ser 120 a 398. I les places que ofereixen aquesta tipologia d'allotjament turístic han passat de 665 a 2.193.

Malgrat l'augment, els habitatges d'ús turístic representen un percentatge minúscul del parc immobiliari que hi ha a la comarca. Dels 28.386 habitatges que hi ha a la Garrotxa segons l'Institut Nacional d'Estadística, els d'ús turístic només representen un 1,4%.
 

"No és preocupant"

Aquest percentatge fa que, de moment, aquesta tipologia d'allotjaments turístics no suposin un problema, segons la gerent de Turisme Garrotxa, Turina Serra: "No detectem que sigui una xifra preocupant perquè, si mires en comparació a altres destinacions, l'oferta és petita. El que sí que s'ha d'anar mirant és on hi ha més nombre per no detectar zones on s'acumulen habitatges d'ús turístic".

Per municipis, Olot és qui concentra més HUT amb 94 establiments. Per darrere seu hi ha la Vall d'en Bas amb 40 i Besalú amb 33. Les Planes d'Hostoles també frega la trentena (27), Santa Pau en té 22 i a més distància ja hi haCastellfollit amb 12.
 

Un usuari consulta la web d'Airbnb. Foto: ACN

 

Perdre oportunitats de lloguer

Precisament a Castellfollit de la Roca, tot i els pocs habitatges d'ús turístic que hi ha al municipi, creuen que generen afectació al mercat de lloguer. "Fa entre quatre i cinc anys en teníem algun, però hi ha hagut un boom important actualment. És molt legítim que els propietaris vulguin destinar el seu habitatge a ús turístic, però sí que això fa que el lloguer sigui pràcticament nul o molt car. Això fa que si vol venir alguna família o algun jove que volen viure al poble, sigui molt més complicat", diu a NacióGarrotxa l'alcalde del poble, Miquel Reverter.

A Olot, on hi ha més volum, els pisos turístics no es veuen com una problemàtica per al mercat immobiliari de la ciutat. El centenar d'establiments d'aquesta tipologia representen un 0,5% dels habitatges que hi ha a la ciutat, mentre que els pisos buits, per exemple, són el 6,3%. A Olot, tot i el baix nombre de pisos turístics que té com a capital, la Generalitat obligarà l'Ajuntament a aplicar noves mesures per controlar-los, entre elles modificar el planejament urbanístic.
 

Regular els pisos turístics a través d'una ordenança: Besalú i Mieres pioners a la Garrotxa

Precisament, per regular els HUT, Besalú ha impulsat la que, de moment, és la segona ordenança municipal que existeix a la comarca sobre pisos turístics després que Mieres també n'impulsés una el 2020. Tot i trobar certa oposició de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona i estar més d'un any tramitant-se, l'Ajuntament de Besalú preveu aprovar-la abans d'acabar aquest 2023. "L'interès de l'Ajuntament era regular-ho d'una forma correcta. Que els habitatges apareguessin en el cens. L'objectiu era regular, no és que hi hagués una problemàtica concreta", assegura l'alcalde Lluís Guinó a NacióGarrotxa.
 

Un habitatge d'ús turístic a Besalú Foto: Airbnb


Amb l'ordenança, Besalú ha establert una normativa i un cens propi dels habitatges d'ús turístic que hi ha al poble, on un 80% es concentren al nucli antic, una zona que es pretén limitar més. "S'ha de limitar d'acord amb uns àmbits concrets i, especialment, en el nucli històric. Fins ara, no han portat cap mena de problema ni crec que en portin. Però sí que és evident que s'han d'establir unes limitacions i obligacions", diu Guinó.
 

Convivència i control

Des de Turisme Garrotxa també asseguren que el perfil de turisme que aterra a la comarca no és el mateix que hi ha a altres llocs i que genera problemes veïnals. "No té res a veure un habitatge d'ús turístic de la Garrotxa amb un de Barcelona, ja que el turista és molt diferent. Nosaltres solem rebre gent que ve a fer senderisme i no és en absolut una problemàtica", assegura Serra.

Turisme Garrotxa també s'encarrega de controlar que els HUT tinguin la llicència corresponent. Tècnics de l'entitat repassen periòdicament els portals com AirBnb o Booking en cerca de pisos que no estan legalitzats. Si en troben, ho comuniquen a l'Ajuntament corresponent, ja que és qui pot sancionar. "El percentatge d'habitatges turístics il·legals a la Garrotxa és baix. El 90% estan regulats", diu la gerent de Turisme Garrotxa.

Dins l'oferta turística de la comarca, el creixement dels habitatges d'ús turístic ha fet que s'hagin convertit en la segona tipologia amb més places turístiques per darrere dels càmpings i sense comptar les cases de colònies. Ja representen dos de cada deu places que hi ha a la comarca: "No és problemàtic que un 20% de les places siguin d'habitatge d'ús turístic. El sector hoteler no es posa nerviós perquè els mercats i clients són molt diferents. La majoria dels visitants prefereixen els hotels", assegura Serra.

Els HUT van ser els allotjaments turístics que més van créixer en nombre de places el 2022 (un 5%). Això demostra que el seu creixement no s'atura, tot i que, de moment, és proporcionat i saludable.
 

Arxivat a