En aquell monument al setè centenari d’un lloc tan estimat, l’autora va voler reflectir-hi precisament això: la unió, la perseverança, l’esforç i la fe d’aquelles persones que, en condicions ben difícils, no solament el van habitar sinó que encar van bastir-hi, un centenar de metres més amunt, un santuari que es far de comarques i destí de peregrins d’arreu. I amb la col·locació de l'escultura a l’entrada el setembre de 2011, també va fer vincle entre ambdós indrets.
En l’acte de diumenge es vole fer palès encara més aquest nexe, en una celebració que començarà a migdia amb la missa a la planta basilical del monestir, en què es recordarà el recentment traspassat bisbe Francesc Pardo.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-in3Qv5BrCQ[/youtube]
Un cop acabada la missa, l’arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda introduirà la commemoració dels 10 anys de la col·locació de “7 monjos”, i seguidament Prats desvelarà la cessió d’un nou element artístic que sumarà evidència a la forta connexió entre Sant Llorenç dels Sous i la Mare de Déu del Mont.
Finalment, a la una (13:00 h) els assistent podran gaudir d’un magnífic concert de cant gregorià ofert per la Capella de Música de la catedral de Girona, dirigida pel canonge Frederic Pujol, mestre de capella i organista de la catedral, amb què es clourà la celebració.

L'escultura «7 monjos», de Duaita Prats. Foto: @duaita_laTau.