Les Festes del Tura d'Olot, com moltes altres festes majors, són un moment en què molts joves comencen a beure alcohol per primera vegada o augmenten el seu consum habitual en el context de festa i diversió. Aquesta percepció que des de fa anys es té de la festa major d'Olot ara s'ha posat sobre paper.
L'Hospital d'Olot i comarcal de la Garrotxa, a través de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica, va iniciar un estudi el 2017 del qual n'han començat a aparèixer algunes dades. Es tracta d'una enquesta que es va fer entre joves d'un institut d'Olot. El document encara no s'ha publicat, però el centre ha avançat algunes xifres a pocs dies de l'inici de les Festes.
El consum habitual d'alcohol entre els joves es pot arribar a multiplicar per nou durant la festa major. Es tracta d'un augment significatiu que també s'ha observat en altres territoris. "És un problema que tenim com a societat i hem d'afrontar plegats amb l'administració inclosa", assegura el doctor Ferran Campillo de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica.
Amb l'arribada de les Festes del Tura es calcula que el consum habitual d'alcohol entre joves passa del 60% al 85%. "No només hi ha més adolescents que consumeixen alguna quantitat d'alcohol, sinó que aquells que ho fan, consumeixen molta més quantitat. Si l'habitual són dues begudes en tota una setmana, per Festes poden ser divuit o dinou. Es tracta d'un augment molt significatiu", explica Campilo
A més, hi ha un factor de gènere. Els homes consumeixen més alcohol durant les festes majors, però també ho fan habitualment. En canvi, les noies consumeixen menys alcohol el dia a dia i, per tant, l'augment durant les festes majors també és molt més accentuat: "Amb les noies els augments són molt més significatius: passen de zero a un consum molt més exagerat. Això ens enriqueix la mirada de l'abordatge del gènere per posar-hi solucions", diu el doctor olotí.
Constatació des del Punt Lila
L'elevat consum d'alcohol durant les Festes del Tura també es constata des dels Punt Lila que des del 2019 s'instal·la durant la festa major d'Olot. Tot i que la seva principal tasca és la sensibilització sobre qúestions i violències de gènere, també s'hi constata un nombre elevat d'atencions per consum d'alcohol. "Les companyes del punt lila comenten que el nombre de persones amb elevada ingesta d'alcohol és problemàtic. La ingesta, a més, es dona des d'edats molt joves", diu AcanT Escalé, tècnica del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa.
Des de fa anys, s'han impulsat diferents accions com la instal·lació de cartells de sensibilització incentivant el consum conscient i moderat d'alcohol. També s'han començat a fer formacions sobre la dispensió responsable d'alcohol a entitats que porten les barraques de Festes i comissions de festes de la Garrotxa.